ΤΟΠΙΚΑ

«Οι πολλοί ρόλοι της γυναίκας, την εξαντλούν»

οι-πολλοί-ρόλοι-της-γυναίκας-την-εξαν-921760

Εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου, με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η θέση της γυναίκας του σήμερα εξακολουθεί να είναι μειονεκτική στην κοινωνία, μολονότι έχει βελτιωθεί σε σχέση με τον προηγούμενο αιώνα. Το παραπάνω τονίστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου, στο αμφιθέατρο του ΤΕΕ Μαγνησίας με θέμα «Γυναικείες Διαδρομές» και με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Η γενική γραμματέας της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, εφέτης Λάρισας, κ. Ελευθερία Κώνστα υποστήριξε ότι δυστυχώς ακόμη και σήμερα υπάρχουν στερεότυπα στην κοινωνία και έθιξε το ζήτημα των γυναικοκτονιών. «Η γυναίκα εξακολουθεί να βρίσκεται σε μειονεκτική θέση. Αυτό προκύπτει και μέσα από τα γεγονότα των τελευταίων ετών. Αναδεικνύεται ως μείζον κοινωνικό φαινόμενο το πρόβλημα των γυναικοκτονιών, τα οποία η Δικαιοσύνη αντιμετωπίζει από τη μία πλευρά με μεγάλη ευαισθησία και από την άλλη με αυστηρότητα», σημείωσε. Η ίδια αναφέρθηκε και στη γυναίκα επαγγελματία. «Η γυναίκα εργαζόμενη, που διεκδικεί θέση εξουσίας επίσης βρίσκεται σε μειονεκτική θέση. Παλεύει ταυτόχρονα σε δύο πεδία, ειδικά σε επίπεδο ελληνικής κοινωνίας. Το ένα είναι ο επαγγελματικός της χώρος που είναι ιδιαίτερα απαιτητικός. Το άλλο αφορά στην προσωπική της ζωής. Καλείται να ανταποκριθεί στον ρόλο της σε μια κοινωνία που θεωρεί ότι πρέπει να είναι καλή μητέρα, εξαιρετική σύζυγος, φίλη, προστατευτική απέναντι στους γονείς της, καλή νοικοκυρά, εξαιρετική σε όλα. Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς για να πούμε ότι η κοινωνία βλέπει εξισορροπιστικά την γυναίκα απέναντι στον άνδρα πολίτη», σημείωσε.

Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη αφιέρωσε την χθεσινή ημέρα σε όλες τις γυναίκες- μανάδες που θρηνούν τον άδικο χαμό των παιδιών τους στην τραγωδία στα Τέμπη. «Ολες οι γυναίκες του κόσμου έγιναν μανάδες για αυτές τις 57 ψυχές που έφυγαν άδικα», υπογράμμισε.

Η αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ιωάννα Λαλιώτου, μίλησε για έλλειμμα ισοπολιτείας και υποστήριξε ότι «η ισότητα των φύλων δε ευνοεί μόνο τις γυναίκες, αλλά τις γυναίκες και τους άνδρες και μαζί την κοινωνία στην οποία υπάρχουν μεγαλύτερες δυνατότητες ανάπτυξης όταν συμμετέχουν εξίσου όλα τα μέλη της».

Η καθηγήτρια οικονομικών και γαλλικής φιλολογίας, συγγραφέας Βασιλική Πιτούλη σύγκρινε τη γυναίκα της «Φόνισσας» του Παπαδιαμάντη με τη σημερινή Ελληνίδα Ευρωπαία, αναγνωρίζοντας ότι έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος ως προς τη θέση της στην κοινωνία αλλά και ότι υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια βελτίωσης, ιδίως στις λεγόμενες τρίτες χώρες.

Τέλος, η ψυχολόγος, Αρτεμις Ζαβαλίγκου, εστίασε στον πολλαπλό ρόλο της γυναίκας στην καθημερινότητά της που την εξαντλεί. «Η γυναίκα προσπαθεί να ισορροπήσει όλους τους ρόλους της με αποτέλεσμα να κουράζεται και να ταλαιπωρείται. Οι πολλοί ρόλοι της μάλιστα την φέρνουν σε ευάλωτη θέση», σημείωσε.

Επένδυση σε μία κοινωνία των ίσων ευκαιριών, ζήτησε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, Χρήστος Στρατηγόπουλος. «Ενεργότερη συμμετοχή των γυναικών σε όλο το φάσμα της κοινωνικής ζωής, σημαίνει καλύτερη, πιο ειρηνική και πιο δημιουργική κοινωνία», είπε χαρακτηριστικά.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου