ΤΟΠΙΚΑ

«Η νέα γενιά δεν σας συγχωρεί»

η-νέα-γενιά-δεν-σας-συγχωρεί-921656

Περισσότεροι από 5.000 διαδηλωτές πλημμύρισαν τους δρόμους της πόλης- Καταλήψεις σε σχολεία και πανεπιστήμιο- Κλειστή η αγορά- «Νέκρωσε» όλη η πόλη και μαζικά συμμετείχαν στην πορεία για τις 57 γυναίκες- μανάδες που θρηνούν

«Η νέα γενιά δεν σας συγχωρεί, το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί». Το σύνθημα αυτό αντήχησε χθες σε όλον τον Βόλο, σε μία πορεία στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 5.000 διαδηλωτές, κάθε ηλικίας. Μαθητές, φοιτητές, καθηγητές, εργαζόμενοι στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες ένωσαν τις φωνές τους με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας για να τιμήσουν τις 57 μανάδες που θρηνούν μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, να ζητήσουν απόδοση ευθυνών και μέτρα για να μην επαναληφθεί αντίστοιχη τραγωδία.

Νέοι με πανό και πλακάτ φώναξαν ότι δεν θα ξεχάσουν

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Από τις 12 το μεσημέρι και μετά όλη η πόλη «νέκρωσε» και η συμμετοχή ήταν μαζική στο διπλό «ραντεβού» που είχε δοθεί στον Θόλο του κτιρίου Παπαστράτος από μαθητές και φοιτητές και στην πλατεία Αγίου Νικολάου, από το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ και εκπροσώπους φορέων και σωματείων της πόλης.

Οι συγκεντρώσεις ήταν μεγαλειώδεις με τη νεολαία αλλά και εργαζόμενους να δίνουν δυναμικό παρών και να απαιτούν δικαίωση για τα θύματα του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη, πριν η οργή για την τραγωδία ξεχυθεί ως ανθρώπινο ποτάμι στους δρόμους της πόλης.

Μπροστάρηδες με τα τύμπανά τους οι μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βόλου

Με μπροστάρηδες μαθητές του Μουσικού Σχολείου Βόλου, οι οποίοι έδιναν το ρυθμό με τα τύμπανά τους, με πανό, πλακάτ και συνθήματα, ξεκίνησε η πορεία από τον Θόλο, διασχίζοντας το κέντρο της πόλης. Στη Δημητριάδος με Αγίου Νικολάου, η πορεία των μαθητών και φοιτητών ενώθηκε με την πορεία των εργαζομένων και φορέων και όλοι μαζί κατευθύνθηκαν προς τον σταθμό του ΟΣΕ.

Λαοθάλασσα με περισσότερους από 5.000 διαδηλωτές, που όμοιά της είχε χρόνια να δει ο Βόλος πλημμύρισε τους δρόμους της πόλης, διασχίζοντας τη λεωφόρο Δημητριάδος και από τον κυκλικό κόμβο του Δημαρχείου, τη Γρηγορίου Λαμπράκη, μέχρι τον σταθμό του ΟΣΕ στον Βόλο, όπου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, άναψαν 57 κεριά στη μνήμη των 57 θυμάτων των Τεμπών και εναπόθεσαν λουλούδια.

Απ’ όπου περνούσε η πορεία, κόσμος συγκεντρωμένος στα πεζοδρόμια, έξω από κλειστά μαγαζιά, επιχειρήσεις και γραφεία χειροκροτούσε, ενώ αυτοκίνητα που είχαν ακινητοποιηθεί στους δρόμους κόρναραν στη μνήμη των θυμάτων.

Φορείς έδωσαν το παρών στην πορεία με πανό με το μήνυμα- αγωνία της μάνας: «Στείλε όταν φτάσεις»

20 σχολεία σε κινητοποιήσεις

Μαθητές συνολικά 20 σχολικών μονάδων της Μαγνησίας προχώρησαν σε κινητοποιήσεις για την τραγωδία στα Τέμπη.

Σε κατάληψη βρέθηκαν τα 1ο ΓΕΛ Βόλου, 1ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας, 1ο ΕΠΑΛ Βόλου, 1ο ΓΕΛ Ν. Ιωνίας, 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας, 3ο, 5ο, 6ο, 7ο και 8ο ΓΕΛ Βόλου, 6ο Γυμνάσιο Βόλου, ΓΕΛ Σκιάθου, Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Αλοννήσου, Γυμνάσιο Πτελεού, ΕΠΑΛ Αγριάς και Μουσικό. Σε αποχή από τα μαθήματά τους προχώρησαν μαθητές του 3ου Γυμνασίου Βόλου και του ΕΠΑΛ Σκιάθου, ενώ εκτός αιθουσών έμειναν λόγω αδυναμίας πρόσβασης στο σχολείο τους εξαιτίας κατάληψης των μαθητών του λυκείου, οι μαθητές του Γυμνασίου Σκιάθου.

Μαζικά οι μαθητές συμμετείχαν στην πορεία και μαζί τους το παρών έδωσαν και καθηγητές τους. Οι μαθητές έβαλαν τους εαυτούς τους στη θέση των θυμάτων και ζήτησαν δικαίωση. «Η νέα γενιά δεν σας συγχωρεί, το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί», διαδήλωσαν οι μαθητές.

Σήμερα, στις 10 το πρωί, μαθητές του 8ου Γυμνασίου Βόλου, αντί κατάληψης, θα διοργανώσουν εκδήλωση διαμαρτυρίας για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών. Με τη βοήθεια των καθηγητών Καλλιτεχνικών και Τεχνολογίας θα δημιουργήσουν πανό, θα διαβάσουν κείμενο και ποιήματα με τα παράπονά τους και απέχοντας από το μάθημά τους, τις πρώτες πρωινές ώρες, θα κάνουν καθιστική διαμαρτυρία στο προαύλιο του σχολείου.

Επί ποδός οι φοιτητές

«Στείλε όταν φθάσεις, δεν έφθασες ποτέ. Εκδίκηση θα πάρουμε για σένανε μικρέ» διαδήλωσαν φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που προχώρησαν σε γενικές συνελεύσεις και κινητοποιήσεις για την τραγωδία στα Τέμπη.

Με αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων μονοήμερες καταλήψεις έκαναν οι φοιτητικοί σύλλογοι των Μηχανολόγων Μηχανικών και των Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ενώ ο φοιτητικός σύλλογος του ΙΑΚΑ αποφάσισε διήμερη κατάληψη του Θόλου, χθες και σήμερα.

«Το επόμενο διάστημα να δυναμώσουμε τον αγώνα μας ώστε μαζικά να διεκδικήσουμε δικαιοσύνη, αλλά και τίποτα από εδώ και μπρος να μην μείνει το ίδιο. Να αλλάξουμε την καθημερινότητα που βυθίζεται στην ανασφάλεια και να δημιουργήσουμε τις βάσεις που θα μας επιτρέψουν να έχουμε μια αξιοπρεπή και ασφαλής ζωή», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι φοιτητές του ΙΑΚΑ.

«Γινόμαστε η φωνή των νεκρών συναδέλφων μας προκειμένου αυτό το έγκλημα να μην συγκαλυφθεί. Διεκδικούμε σύγχρονες και ασφαλείς μεταφορές», το μήνυμα που έστειλε ο πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου Μηχανολόγων Μηχανικών, Γιάννης Σκαλοχωρίτης από τη συγκέντρωση στον θόλο.

Περισσότεροι από 5.000 διαδήλωσαν για την τραγωδία των Τεμπών στον Βόλο

«Νέκρωσε» η πόλη

Από τις 12 το μεσημέρι και μετά όλη η πόλη νέκρωσε. Εργαζόμενοι άφησαν τις δουλειές τους, έμποροι έκλεισαν τα καταστήματά τους και κατέβηκαν μαζικά στις πορείες.

«Οφείλουμε να μην ξεχάσουμε, οφείλουμε να μην σωπάσουμε και όλοι μαζί να πάμε στην επόμενη ημέρα», δήλωσε ο πρόεδρος του νομαρχιακού τμήματος της ΑΔΕΔΥ Μαγνησίας, Φίλιππος Κωνσταντινίδης.

«Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας, είναι ημέρα θλίψης και πόνου κατά την οποία οι μανάδες των 57 θρηνούν, ψάχνουν να βρουν το γιατί. Θέλουμε απαντήσεις. Δεν μπορεί αυτή η χώρα να θρηνεί νέους και να μην αποδίδονται ευθύνες», είπε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου, Θανάσης Παπαδημόπουλος.

Οι έμποροι έσβησαν τα φώτα στις βιτρίνες και κατέβηκαν στους δρόμους. «Σύσσωμος ο εμπορικός κόσμος έκλεισε τα καταστήματά του για να συμμετέχει στην πορεία. Ευχόμαστε να μην ξαναβιώσουμε τέτοια τραγωδία και σύντομα να υπάρξει δικαίωση για τα θύματα», είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, Αποστόλης Οντόπουλος.

«Ποτέ ξανά. Δεν είναι ανάγκη κάθε φορά να γίνεται κάτι τόσο τραγικό για να αλλάζουν τα πράγματα. Πρέπει να αλλάζουν τα πράγματα από μόνα τους» είπε από την πλευρά της η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Μαγνησίας, Δώρα Καναβιτσά.

«Είναι ημέρα θλίψης. Πρέπει να βρούμε τις αιτίες. Φθάνει ως εδώ», είπε εξάλλου, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας, Κωνσταντίνος Ματσιόλης.

Το παρών στη συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Νικολάου έδωσε ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο οποίος βρέθηκε από την πρώτη στιγμή στο σημείο του δυστυχήματος και είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση για την ασφάλεια των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών, πριν την τραγωδία.

«Δυστυχώς δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν τη δυστυχία των οικογενειών των θυμάτων. Σεβασμός στα θύματα του δυστυχήματος σημαίνει σεβασμός στην αλήθεια. Και θα πρέπει η πολιτεία να βρει τους υπαίτιους και να καταγράψει τα αίτια της τραγωδίας. Ομως την κυβέρνηση την ενδιαφέρει περισσότερο η προεκλογική διαχείριση της τραγωδίας παρά να δει την επόμενη μέρα. Θέλουμε, λοιπόν να πιέσουμε προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να εντοπιστούν οι υπαίτιοι, αλλά και να δημιουργηθούν ασφαλείς συνθήκες σε όλο το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας», είπε ο κ. Μεϊκόπουλος.

«Μας σκότωσαν τη Δήμητρα»

«Μας σκότωσαν τη Δήμητρα. Μετράμε ζωές, μετράτε κέρδη», με ξεχωριστό πανό συμμετείχαν στην πρωτοφανούς μαζικότητας πορεία για την τραγωδία των Τεμπών, φοιτητές του μεταπτυχιακού προγράμματος του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που θρηνεί την απώλεια μιας μεταπτυχιακής φοιτήτριας.

Πρόκειται για την 25χρονη Δήμητρα Ευαγγελία Καπετάνιου από τη Θεσσαλονίκη, η οποία το μοιραίο βράδυ είχε μόλις τελειώσει τα μαθήματά της στον Βόλο και πήρε το τρένο για να επιστρέψει στο σπίτι της. Ηταν ένα από τα θύματα της τραγωδίας των Τεμπών και ο πόνος ήταν βουβός για τις συμφοιτήτριές της που κράτησαν πανό και διαδήλωσαν στη μνήμη της.

«Είμαστε με το δικό μας πανό για τη Δήμητρα, τη φοιτήτριά μας που σκοτώθηκε ενώ επέστρεφε για Θεσσαλονίκη όπου ήταν ο τόπος κατοικίας της. Θεωρούμε ότι πρόκειται για δολοφονία και ότι είναι απαραίτητο να αποδοθούν ευθύνες», ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής και διευθυντής του μεταπτυχιακού προγράμματος του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης, Κώστας Μάγος.

57 κεριά στη μνήμη των θυμάτων

Τον αριθμό 57, όσα και τα θύματα του δυστυχήματος στα Τέμπη, σχημάτισαν με κεριά και άναψαν εκπρόσωποι φορέων της πόλης, στις γραμμές του τρένου στον Βόλο, σε μία συμβολική κίνηση για να τιμήσουν όσους χάθηκαν.

Όταν η πορεία έφθασε στον σταθμό του ΟΣΕ, διαδηλωτές, μπήκαν στο προαύλιο του ΟΣΕ, κατευθύνθηκαν προς τις γραμμές και στο σημείο, το οποίο έχει μετατραπεί σε μνημείο για τα θύματα της τραγωδίας, σχημάτισαν με κεριά τον αριθμό 57. Τα άναψαν στη μνήμη των θυμάτων και εναπόθεσαν λίγα λουλούδια για όσους χάθηκαν στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Τήρησαν ενός λεπτού σιγή και αποχώρησαν.

Μαθητές έβαλαν εαυτούς στη θέση των θυμάτων

Συγκλονισμένοι μαθητές και εκπαιδευτικοί έβαλαν εαυτούς στη θέση των θυμάτων και διαδήλωσαν για να μην υπάρξει στο μέλλον άλλη τέτοια τραγωδία, όπως στα Τέμπη.

«Θέλουμε να στείλουμε μήνυμα για τις αναγκαίες αλλαγές που πρέπει να γίνουν με στόχο οι επόμενες γενιές να ζήσουν καλύτερα», είπε η μαθήτρια του 3ου ΕΠΑΛ Βόλου, Δήμητρα Γκολέτσου.

«Κινητοποιούμαστε γιατί τα θύματα θα μπορούσαν να είναι τα αδέρφια μας, εμείς οι ίδιοι. Εχει χαθεί τόσος κόσμος άδικα, δεν ξέρουμε ακόμη το γιατί και κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη», είπε από την πλευρά της μαθήτρια του 3ου ΕΠΑΛ Βόλου, Κατερίνα Μαρίνου.

«Φωνάζουμε για τους αδικοχαμένους. Μπορούσαμε να είμαστε εμείς στη θέση τους, οι φίλοι μας, τα αδέρφια μας», είπε από την πλευρά του ο μαθητής του 2ου ΓΕΛ Ν. Ιωνίας, Νικόλαος Πισιώτης.

«Είμαστε όλοι εδώ για να διαμαρτυρηθούμε για το πολύνεκρο έγκλημα. Ζητούμε να μην συγκαλυφθούν οι ευθύνες που υπάρχουν και να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα», είπε ο διευθυντής του 4ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας, Χρήστος Παπαϊωάννου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου