ΤΟΠΙΚΑ

Εμειναν εκτός της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ

εμειναν-εκτός-της-οικονομικής-ενίσχυ-92040

Αντιδράσεις από τους αλιείς του Βόλου, που κάνουν λόγο για εμπαιγμό

«Για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών εμπαίζουν τους ψαράδες τάζοντας, αλλά αφήνοντας εκτός από το έκτακτο οικονομικό βοήθημα των 800€ την πλειονότητα τον αλιευτικών σκαφών και ιδιαίτερα των συμπλοιοκτησιών!».

Αυτό επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Αλιευτικού Συλλόγου Βόλου Χρήστος Ξηραδάκης, ο οποίος σημειώνει ότι συνέβη αν και είχε επισημανθεί προγενέστερα η ιδιαιτερότητα του κλάδου στον τρόπο φορολόγησής του.

Σύμφωνα με δήλωσή του, οικογενειακές επιχειρήσεις 2 και 3 ατόμων μένουν εκτός του έκτακτου βοηθήματος, όπως και κάποια φυσικά πρόσωπα λόγω του ιδιαίτερου καθεστώτος φορολόγησης με αποτέλεσμα η ενίσχυση να έχει καταβληθεί μόνο στο 30% των επαγγελματιών.

«Σύμφωνα με την Ε 2023/13/-01-20 ΑΔΑ 679846ΜΠ32-ΧΝΝ γνωμοδότηση του διοικητή της ΑΑΔΕ το εισόδημα από αλιεύματα πλοίων ανεξαρτήτως χωρητικότητας και ανεξαρτήτως φυσικής ή νομικής υπόστασης (ατομική επιχείρηση ή συμπλοιοκτησία) από το 2014 φορολογείται με την ειδική φορολογία του Ν27/1975 (Παρ. 9).

Αρα το εισόδημα αναγράφεται στον κωδ. 659 του έντυπου Ε1 της φορολογικής δήλωσης και όχι στον κωδ. 461- 462 που απαιτείται ώστε να εμφανίζεται το εισόδημα των συμπλοιοκτησιών!

Οπότε στη διασταύρωση στοιχείων εμφανίζεται μηδενικό αποτέλεσμα», εξηγεί.

Ο ίδιος διερωτάται: «Τελικά οι ψαράδες γνωρίζουν περισσότερα οικονομικά από τον υπουργό Οικονομικών, τους τεχνοκράτες της ΑΑΔΕ και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης;

Αυτή είναι η στήριξη της πολιτείας προς τους πληττόμενους ψαράδες και η στήριξη του πρωτογενή τομέα που τόσο πολύ διατυμπανίζουν κάθε ημέρα στα κανάλια;

Αραγε τα εκατομμύρια που έχει εξαγγείλει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για στήριξη της αλιείας πώς θα δοθούν και εντέλει θα τα πάρουν οι ψαράδες ή θα έχουμε το παράδειγμα του έκτακτου βοηθήματος που οι συμπλοιοκτησίες και κάποια φυσικά πρόσωπα έμειναν εκτός;».

Οι αλιείς καλούν τους βουλευτές της Μαγνησίας και ιδιαίτερα τους κυβερνητικούς να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πράξουν τα δέοντα ώστε οι ψαράδες να πάρουν το έκτακτο βοήθημα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου