ΤΟΠΙΚΑ

Η εκτίμηση που σώζει… ζωές

η-εκτίμηση-που-σώζει-ζωές-920351

Το σύστημα TRIAGE για την επιλογή σοβαρών τραυματιών και ασθενών που εφαρμόστηκε στα Τέμπη και η περίπτωση του Νοσοκομείου Βόλου

«Εφαρμόσαμε το σύστημα ΤRIAGE και έτσι μπορέσαμε τις πρώτες κρίσιμες ώρες να διαχειριστούμε σοβαρά τραυματισμένους επιβάτες» είπε προχθές μιλώντας στον Astra ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Θεσσαλίας Γιάννης Γούλας και το επανέλαβε ο διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Κώστας Μπαργιώτας στην EΡΤ.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Τι είναι όμως αυτό το σύστημα TRIAGE, για το οποίο τόσο πολύς λόγος γίνεται αυτές τις μέρες, με αφορμή την τραγωδία στα Τέμπη; Είναι το πρόγραμμα που εφαρμόζουν πολλά νοσοκομεία της χώρας, αλλά και το ΕΚΑΒ σε περίπτωση μεγάλων καταστροφών και προβλέπει τη διαλογή (TRIAGE) των ασθενών, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης που αντιμετωπίζουν.

Πρόκειται ουσιαστικά για μία πρώιμη και ταχεία διαδικασία, όπου είτε πρόκειται για ασθενείς είτε για τραυματίες, διαχωρίζονται κυρίως σε αυτούς που θα πρέπει άμεσα και δίχως καμιά καθυστέρηση να εισέλθουν στο Τ.Ε.Π. ώστε να τύχουν επείγουσας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, και σε αυτούς που θα μπορούσαν να περιμένουν.

Η ομάδα εκείνων που διακομίζονται και μπορούν να περιμένουν χωρίζονται σε επιμέρους ομάδες με κριτήριο την κλινική τους εικόνα, καθώς και το ιατρικό τους ιστορικό, αν υπάρχει διαθέσιμο εκείνη τη στιγμή.

Μέσω αυτής της διαδικασίας σώθηκαν κυριολεκτικά ζωές στα Τέμπη. Οι διασώστες του ΕΚΑΒ που ήταν οι πρώτοι άνθρωποι που βρέθηκαν στο πεδίο της τραγωδίας έριξαν το βάρος σε εκείνους που ήταν πολύ σοβαρά τραυματισμένοι και έπρεπε άμεσα να μεταφερθούν στα νοσοκομεία, ενώ το ίδιο πρωτόκολλο ακολουθήθηκε επίσης στα Επείγοντα του Γενικού Νοσοκομείου της Λάρισας και του Πανεπιστημιακού.

«Το σοκ που είχαν υποστεί οι συνάδελφοι που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στο σημείο του συμβάντος ήταν συγκλονιστικό, γιατί θα έπρεπε να παίξουν ένα σημαντικό και επαγγελματικό ρόλο, να μπορέσουν να κάνουν τον διαχωρισμό των περιστατικών», εξήγησε ο κ. Γούλας, μιλώντας στην εκπομπή «Συμβαίνει τώρα».

«Εκτός από τους ασθενείς που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ και η κατάστασή τους είναι κρίσιμη, οι υπόλοιποι δεν κινδυνεύουν. Oλα τα τραύματα που εντοπίσαμε ήταν από την σύγκρουση των τρένων και η σοβαρότητα ποικίλει», ανέφερε με τη σειρά του ο κ. Μπαργιώτας μιλώντας στην ΕΡΤ.

Από το 2000 σε εφαρμογή, όχι όμως για όλο το Ε.Σ.Υ.

Το συγκεκριμένο σύστημα εφαρμόζεται στο Ε.Σ.Υ. από το 2000. Οχι όμως σε όλα τα Νοσοκομεία. Η αρχή έγινε από το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη, με την ομάδα γιατρών και νοσηλευτών που το εφήρμοσε να προβαίνει στη συνέχεια σε εκπαιδευτικά σεμινάρια και σε άλλα νοσοκομεία, προκειμένου να εφαρμοστεί.

Στο Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτές που συμμετείχαν σε ειδικό κλινικό φροντιστήριο και έχουν εκπαιδευτεί στο σύστημα TRIAGE, όμως το υπάρχον προσωπικό δεν επαρκεί ώστε να εφαρμοστεί στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών.

Η διαλογή (TRIAGE) των ασθενών, οι οποίοι προσέρχονται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.) αποσκοπεί στην ιεράρχηση των αναγκών των ασθενών, στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του τμήματος, καθώς και στην βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων του νοσοκομείου. Πρόκειται για μία πρώιμη και ταχεία διαδικασία, όπου οι ασθενείς διαχωρίζονται κυρίως σε αυτούς που θα πρέπει άμεσα και δίχως καμιά καθυστέρηση να εισέλθουν στο Τ.Ε.Π. ώστε να τύχουν επείγουσας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, και σε αυτούς που θα μπορούσαν να περιμένουν. Η ομάδα των ασθενών, που μπορούν να περιμένουν χωρίζονται σε επιμέρους ομάδες με κριτήριο την κλινική τους εικόνα, καθώς και το ιατρικό τους ιστορικό.

Για τη διαλογή στα ΤΕΠ υπάρχουν διάφορα πρωτόκολλα, τα οποία διαφέρουν και ως προς τα κριτήρια αξιολόγησης των ασθενών, αλλά και ως προς τον αριθμό των επιπέδων κατηγοριοποίησης. Έτσι, υπάρχουν συστήματα δύο, τριών, τεσσάρων και πέντε επιπέδων.

H εκτίμηση του ασθενούς

«Κάποιος αποφασίζει να προσέλθει στο Τμήμα Επειγουσών Περιπτώσεων ή προσκομίζεται από άλλους γιατί εκτιμάται ότι αυτό που του συμβαίνει είναι καταστροφικό για την υγεία του ή θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του. Δεν είναι όμως πάντα έτσι. Πολλές φορές πρόκειται για απλά συμπτώματα, που δεν υποκρύπτουν κάτι επείγον ή σοβαρό, και σπανιότερα για σοβαρές περιπτώσεις. Eχει υπολογιστεί ότι το 10% – 20% των ασθενών που προσέρχονται στο ΤΕΠ έχει πράγματι επείγοντα προβλήματα», πρόσθεσε σε αυτή την κατεύθυνση ο διευθυντής του ΤΕΠ στο Αχιλλοπούλειο Ηλίας Καραμέτος.

Ηλίας Καραμέτος: Το ΤRIAGE είναι απαραίτητο στο Ε.Σ.Υ. και για έναν άλλο λόγο: Διότι μέσα από τη διαδικασία της έγκυρης διαλογής ασθενών ή τραυματιών, σώζονται ζωές

Ο γιατρός όμως βάζει ακόμη μία σοβαρή διάσταση, που στην περίπτωση των Τεμπών επιβεβαιώθηκε. Το ΤRIAGE είναι απαραίτητο και για έναν άλλο λόγο: Διότι μέσα από τη διαδικασία της έγκυρης διαλογής ασθενών ή τραυματιών, σώζονται ζωές.

Ως εκ τούτου, είναι μονόδρομος η πρώτη εκτίμηση και διαλογή για τον καθορισμό της προτεραιότητας αντιμετώπισης ασθενών ή τραυματιών.

Τη διαλογή κάνει πάντα νοσηλευτής (στο νοσοκομείο) για αυτό θα πρέπει να είναι σωστά εκπαιδευμένος και ο διασώστης του ΕΚΑΒ (σε πεδίο δυστυχημάτων, ή καταστροφών)

Μετά το TRIAGE, ο ιατρός είναι εκείνος που αναλαμβάνει την αντιμετώπιση και τη διεκπεραίωση του προβλήματος του ασθενούς. Το πρώτο μέλημά του είναι η αρχική εκτίμηση της καταστάσεως του ασθενούς, ώστε να απαντήσει στο ερώτημα τι απειλεί τη ζωή του.

Επιβεβλημένη η προσαρμογή στα διεθνή πρότυπα

Η παροχή υπηρεσιών υγείας υψηλού επιπέδου, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π.), είναι ευρέως αποδεκτό και αδιαμφισβήτητο, ότι αποτελεί βασικό δείκτη μέτρησης της ποιότητας, ενός συστήματος υγείας. Για τον λόγο αυτό, τα Τ.Ε.Π. οφείλουν να στελεχώνονται επαρκώς με αυτόνομο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, να οργανώνονται αποτελεσματικά με πλήρη υλικοτεχνική υποδομή και τεχνολογική υποστήριξη, και τέλος να λειτουργούν σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και πρωτόκολλα, λέει η ιατρική κοινότητα.

«Η ανάγκη αυτή γίνεται ακόμη πιο επιτακτική αν αναλογιστεί κανείς ότι ο όγκος των προσερχόμενων στα Τ.Ε.Π. αυξάνεται καθημερινά. Με δεδομένη μάλιστα την ανεπαρκή ανάπτυξη της πρωτοβάθμιας ιατρικής φροντίδας, τη συσσώρευση πολλών ασφαλισμένων στα εξωτερικά ιατρεία και τη μη καθημερινή 24ωρη εφημερίας όλων των κλινικών, τα επίπεδα του αριθμού των προσερχόμενων στο Τ.Ε.Π. του Νοσοκομείου Βόλου, αυξάνονται διαρκώς, καθιστώντας επιτακτική ουσιαστικά την «εκκίνηση» εφαρμογής προγράμματος διαλογής επειγόντων περιστατικών», κατέληξε στις επισημάνσεις του ο επικεφαλής του ΤΕΠ Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου