ΤΟΠΙΚΑ

Ιγνάτιος: «Το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών χτυπά μια μεγάλη καμπάνα για μετάνοια»

ιγνάτιος-το-τραγικό-δυστύχημα-των-τε-920262

Στη σκιά του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη με ιεροπρέπεια και σεμνότητα, η τοπική Εκκλησία της Δημητριάδος εόρτασε φέτος την μεγάλη εορτής της Ορθοδοξίας, κατά την οποία τιμάται η αναστήλωση των ιερών Εικόνων, μετά από την μακρά περίοδο της Εικονομαχίας. Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Βόλου, όπου λειτούργησε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, όπως και σε όλους τους ναούς της Μαγνησίας, με τον κ. κ. Ιγνάτιος να εύχεται ο Θεός να στείλει παρηγοριά στους γονείς και στους οικείους, την υγεία στους τραυματίες και να μην επιτρέψει ξανά να συμβεί τέτοιο κακό. Κάλεσε δε, «όταν συμβαίνουν τέτοια τραγικά γεγονότα, μην ξεχνούμε να πούμε στον άλλον ότι τον αγαπούμε και είμαστε κοντά του. Κανείς δεν ξέρει τί μπορεί να συμβεί, γι’ αυτό, ας κρατούμε σε εγρήγορση το πνεύμα και την ψυχή μας και να ευγνωμονούμε τους ανθρώπους που αγαπούμε».

Νωρίτερα, στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης τόνισε ότι «σήμερα, που κρατάμε τις Εικόνες στα χέρια μας, θα μαρτυρήσουμε την παρουσία του Χριστού στη ζωή μας, της Παναγίας και των Αγίων, αλλά και ότι κι εμείς ανήκουμε σ’ αυτά τα πρόσωπα, γιατί σήμερα γιορτάζει το ανθρώπινο πρόσωπο, καθώς αυτό απεικονίζεται στις Εικόνες, το πρόσωπο των Αγίων, που ήταν σαν κι εμάς, αλλά ακολούθησαν τον δρόμο της καρδιάς και της πίστης και θεώθηκαν. Αυτόν τον δρόμο καλούμεθα κι εμείς να βαδίσουμε, ιδιαίτερα την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, που η Εκκλησία μάς προτρέπει να βαδίσουμε την πορεία που οδηγεί προς την Ανάσταση».

Ακολούθως, ο κ. Ιγνάτιος παρατήρησε ότι «οι περιστάσεις θέλησαν και αυτή η Σαρακοστή, με έναν δικό της τρόπο, να μας καλεί σε αυτογνωσία, μετάνοια και ενότητα. Το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών χτυπά μια μεγάλη καμπάνα για μετάνοια… Όποιος θελήσει να εξαιρέσει τον εαυτό του στις ευθύνες, αναλαμβάνει μεγαλύτερη ευθύνη ενώπιον του Θεού. Πρέπει να παραδεχθούμε ότι όλοι έχουμε ευθύνη για τον τρόπο λειτουργίας του Κράτους και της Πολιτείας. Πρέπει να συγκροτήσουμε έναν τρόπο ζωής που δεν θα επιτρέψει ξανά τέτοιες τραγωδίες, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να σταθούμε ο καθένας στον τομέα του, υπεύθυνα και σωστά. Να αφήσουμε στην άκρη το ατομικό μας συμφέρον και να δώσουμε το μήνυμα της θυσίας για τον λαό και την κοινωνία μας, που απαιτεί την ενότητα και θέλει να νιώθει εμπιστοσύνη και ασφάλεια… Μην πούμε ότι ο Θεός φταίει. Οι δική μας ανεπάρκεια, τα ελαττώματα και η κακή χρήση της ελευθερίας μας οδηγούν σε τραγικά αποτελέσματα. Σε εμάς απομένει η αληθινή μετάνοια και η ζωντανή προσευχή».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας πραγματοποιήθηκε, εντός του Ναού, η καθιερωμένη λιτάνευση των ιερών Εικόνων, στην διάρκεια της οποίας απαγγέλθηκε το Σύμβολο της Πίστεως και ο Σεβασμιώτατος ανέγνωσε το Συνοδικό της Ορθοδοξίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου