ΤΟΠΙΚΑ

«Φωτιές» στο Νότιο Πήλιο για σταθμό LNG

φωτιές-στο-νότιο-πήλιο-για-σταθμό-lng-919986

Θέμα για τη χωροθέτησή του φέρνει στο δημοτικό συμβούλιο ο Μιχάλης Μιτζικός χωρίς εισήγηση

«Φωτιές» έχουν ανάψει στο Νότιο Πήλιο για τη χωροθέτηση πλωτής βάσης υγροποιημένου αερίου LNG. Το θέμα φέρνει ο δήμαρχος, Μιχάλης Μιτζικός στην αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, στις τέσσερις το απόγευμα, η έλλειψη όμως εισήγησης, έχει γεννήσει περίεργους συνειρμούς και έχει εγείρει ανησυχία στην τοπική κοινωνία.

Η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στην οποία θα συζητούνταν το επίμαχο ζήτημα, επρόκειτο να γίνει την περασμένη Πέμπτη, ωστόσο αναβλήθηκε εξαιτίας του εθνικού πένθους για την τραγωδία στα Τέμπη.

Η συνεδρίαση μετατέθηκε για αύριο, Δευτέρα, και το θέμα του σταθμού LNG συμπεριλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη. Ωστόσο, σύμφωνα με τη μείζονα μειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου, το θέμα δεν συνοδεύεται από εισήγηση του δημάρχου. Στον ηλεκτρονικό φάκελο των θεμάτων του δημοτικού συμβουλίου, περιλαμβάνεται μόνο ένα έγγραφο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, το οποίο απευθύνεται στο σύνολο των δήμων της Μαγνησίας από τους οποίους ζητείται γνωμοδότηση για τη χωροθέτηση του σταθμού στον Παγασητικό Κόλπο, στο ύψος της Κριθαριάς. Στον ίδιο φάκελο περιλαμβάνεται και απόφαση της επιτροπής επιστημονικών φορέων και συλλόγων της Μαγνησίας που παίρνουν θέση κατά της χωροθέτησης του σταθμού στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού του Βόλου, αλλά σε οποιοδήποτε άλλο σημείο που είναι κοντά σε οικιστικές περιοχές της Μαγνησίας.

Εισήγηση του δημάρχου δεν περικλείεται και αυτό έχει δημιουργήσει περίεργους συνειρμούς. Ηδη στην περιοχή έχουν εγερθεί συζητήσεις για πιθανή «κατάθεση πρότασης από τον κ. Μιτζικό για τη χωροθέτηση της πλωτής εξέδρας στην περιοχή του Νοτίου Πηλίου», με τους κατοίκους να καταδικάζουν κάθε τέτοια σκέψη.

Ακόμη όμως και να μην κατατεθεί αντιπρόταση, η αντιπολίτευση καταγγέλλει τον κ. Μιτζικό, ότι με τη στάση του συναινεί στην εγκατάσταση του σταθμού στον Παγασητικό, από τη στιγμή που δεν φρόντισε εγκαίρως να εκφράσει τις αντιρρήσεις του.

Με το έγγραφό της η ΡΑΕ ζητά από τους Δήμους της Μαγνησίας να γνωμοδοτήσουν εντός 15 ημερών για την εγκατάσταση του σταθμού LNG στον Βόλο. «Η προθεσμία έχει παρέλθει και άρα εμμέσως ο Δήμος Νοτίου Πηλίου, από τη στιγμή που δεν έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις του, έχει συναινέσει. Ακόμη κι αν η εισήγηση που θα μας παρουσιαστεί είναι αρνητική απέναντι στην επένδυση, από τη στιγμή που η απόφαση θα είναι εκπρόθεσμη, ουσιαστικά θα ληφθεί υπόψη από τη ΡΑΕ ότι ο Δήμος Νοτίου Πηλίου συναινεί», αναφέρει ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μιλτιάδης Παπαδημητρίου, μιλώντας για προσχηματικές αντιρρήσεις του κ. Μιτζικού σε μία σειρά σημαντικών ζητημάτων που αφορούν στο περιβάλλον.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου