ΤΟΠΙΚΑ

ΑμεΑ αποκλεισμένα από σύστημα

αμεα-αποκλεισμένα-από-σύστημα-919350

Για την έκδοση κάρτας αναπηρίας που απαιτεί πιστοποιημένο αριθμό κινητού τηλεφώνου

Χωρίς κάρτα αναπηρίας έχει μείνει ένα μεγάλο μέρος ατόμων με αναπηρίες. Η κάρτα αναπηρίας αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για ΑμεΑ στο πλαίσιο των συναλλαγών τους με υπηρεσίες, δεν προσφέρεται όμως σε όλους.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Αναπηρίες, Γιώργο Μαντζανά εδώ και μήνες δίνεται η δυνατότητα έκδοσης της συγκεκριμένης κάρτας, η οποία απαλλάσσει τα ΑμεΑ από την υποχρέωση να προσκομίζουν μία σειρά εγγράφων στις υπηρεσίες με τις οποίες συναλλάσσονται. Πρόκειται για κάρτα που πιστοποιεί ότι ο κάτοχός της είναι ΑμεΑ και λειτουργεί ως «ταυτότητα» η οποία μπορεί να εκδοθεί ή να χρησιμοποιηθεί με την ψηφιακή της μορφή. Εκδίδεται μέσω της πύλης gov.gr και αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο.

Ωστόσο, δεν έχουν όλοι πρόσβαση σε αυτό το πολύτιμο εργαλείου που διευκολύνει τις συναλλαγές στις υπηρεσίες και όχι μόνο. Σύμφωνα με τον κ. Μαντζανά από το σύστημα αποκλείονται αυτόματα οι ανήλικοι καθώς και άτομα με νοητική στέρηση. Ο αποκλεισμός οφείλεται στο γεγονός ότι δεν μπορούν να πιστοποιήσουν αριθμό κινητού τηλεφώνου από τη στιγμή που είτε επειδή είναι ανήλικοι είτε επειδή έχουν νοητική στέρηση, η σύνδεση δεν είναι στο όνομά τους.

Ο ίδιος αντιμετώπισε το πρόβλημα με την έκδοση κάρτας για το παιδί του και έκανε παρέμβαση προς την Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ.

Όπως περιγράφει, «προσπάθησα να εκδώσω κάρτα αναπηρίας για τον ανήλικο γιό μου.

Έλαβα κωδικούς taxisnet από την ΔΟΥ και ανέβασα φωτογραφίες στο myphoto, τα οποία είναι και οι προϋποθέσεις για την έκδοση της κάρτας.

Ωστόσο, για να συσχετίσει κάποιος τις φωτογραφίες του με το ΑΦΜ, απαιτείται να κατέχει πιστοποιημένο αριθμό κινητού τηλεφώνου.

Κάλεσα στο 1555 και μου πρότειναν να αποκτήσω ένα αριθμό καρτοκινητού (το οποίο έχει κόστος, ανά δίμηνο ή τρίμηνο) εικονικά για τον γιό μου, πρόταση την οποία απορρίπτω επί της αρχής, καθώς θεωρώ ότι είναι αντιδεοντολογική».

Σύμφωνα με τον ίδιο, η συγκεκριμένη δικλείδα ασφαλείας αυτόματα αποκλείει από την κάρτα αναπηρίας τεράστιο μέρος δικαιούχων, όπως είναι οι ανήλικοι και όσοι πάσχουν από νοητική υστέρηση και ζητά παρέμβαση της Εθνικής Συνομοσπονδίας για τη διόρθωση της παράλογης απαίτησης.

ΕΛ. ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου