ΤΟΠΙΚΑ

Απόλυτη καταστροφή στην Τουρκία περιέγραψαν εκπαιδευτικοί

απόλυτη-καταστροφή-στην-τουρκία-περι-918708

Η συμμετοχή τους στο πρόγραμμα Erasmus αποτελεί ένα διάλειμμα από την σκληρή καθημερινότητα μετά τον σεισμό

Πόλεις ισοπεδωμένες από τον φονικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία, άνθρωποι να ζουν δίπλα από χαλάσματα μέσα σε κοντέινερς, σχολεία να μετατρέπονται σε προσωρινά καταφύγια για τις εκατοντάδες χιλιάδες αστέγων και άλλοι να περιφέρονται από πόλη σε πόλη αναζητώντας σπίτια συγγενών και φίλων για να φιλοξενηθούν…

Τον εφιάλτη που βιώνουν κάτοικοι στην Τουρκία, περιέγραψαν από «πρώτο χέρι» εκπαιδευτικοί από τις πόλεις Καχρανμαράς και Αδανα, οι οποίοι βρίσκονται στον Βόλο, φιλοξενούμενοι του 4ου Νηπιαγωγείου Ν. Ιωνίας, στο πλαίσιο προγράμματος Erasmus με θέμα «Τα παιδιά σώζουν τον κόσμο». Οι εκπαιδευτικοί που αποφάσισαν να μην ακυρώσουν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα και ταξίδεψαν στην Ελλάδα, προσπαθούν να ξεφύγουν από τις εικόνες καταστροφής που βιώνουν στην πατρίδα τους, ωστόσο δεν δέχθηκαν να συμμετέχουν ούτε σε μουσικές ούτε σε χορευτικές εκδηλώσεις, ενώ δεν τους επιτράπηκε, με εντολή των αντίστοιχων διευθυντών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στις πόλεις τους, να κάνουν οποιεσδήποτε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Προς τιμή των πέντε εκπαιδευτικών από τις δύο πόλεις της Τουρκίας που επλήγησαν περισσότερο από τον σεισμό, αλλά και επιπλέον πέντε από την Καππαδοκία καθώς και δύο ακόμη από την Ιταλία, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, χθες το μεσημέρι, γονείς μαθητών του 4ου Νηπιαγωγείου Ν. Ιωνίας, παρέθεσαν γεύμα με παραδοσιακά φαγητά. «Οι λαοί δεν έχουμε τίποτε να χωρίσουμε μεταξύ μας. Τους δείχνουμε την φιλοξενία μας και την αλληλεγγύη μας στις δύσκολες στιγμές που βιώνουν», ανέφερε λίγο νωρίτερα, η προϊσταμένη του 4ου Νηπιαγωγείου Ν. Ιωνίας, Αποστολία Μπέκα.

Η ίδια ανέλαβε να περιγράψει τα συναισθήματα που βιώνουν εκπαιδευτικοί, οι οποίοι αυτή την περίοδο δεν κάνουν μαθήματα. «Εως τις 3 Μαρτίου, τα σχολεία τους παραμένουν κλειστά γιατί έχουν μετατραπεί σε προσωρινά καταφύγια για τους ανθρώπους που έμειναν ξαφνικά χωρίς σπίτια. Οι ίδιοι είναι φοβισμένοι γιατί οι μετασεισμοί συνεχίζονται. Αναγκάζονται να φιλοξενούν στα σπίτια τους φίλους και συγγενείς από άλλες πόλεις που έχουν χάσει τις περιουσίες τους και υπάρχει αγανάκτηση με την κυβέρνηση», περιέγραψε η κ. Μπέκα, όσα της μετέφεραν συνάδελφοί της από την Τουρκία.

Η επίσκεψη στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών ανταλλαγών θα διαρκέσει έως την ερχόμενη Παρασκευή και από το 4ο Νηπιαγωγείο Ν. Ιωνίας, θα ακολουθηθεί πρόγραμμα για να τους προσφέρει την ευκαιρία να μπορέσουν να ξεφύγουν έστω και για λίγες ημέρες από τον εφιάλτη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκδρομή στο Πήλιο και βόλτα με τον θρυλικό Μουντζούρη, επισκέψεις στο Μουσείο Πόλης και στο Αρχαιολογικό Μουσείο, συμμετοχή σε εργαστήρια. «Προσπαθούμε να τους προσφέρουμε μία ανάσα από τον εφιάλτη που βιώνουν. Να δουν κάτι διαφορετικό. Γνωρίζουν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας αλλά επιθυμία τους είναι να μην συμμετέχουν σε εκδηλώσεις με μουσική και χορό», ανέφερε η προϊσταμένη του 4ου Νηπιαγωγείου Ν. Ιωνίας. Η κ. Μπέκα είχε ζητήσει επίσης να συγκεντρωθεί ένα χρηματικό ποσό ως συμβολική ενίσχυση για τα σχολεία της Τουρκίας που έχουν πληγεί από τον φονικό σεισμό, ωστόσο εκπαιδευτικοί την ενημέρωσαν ότι δεν μπορούν να δεχθούν χρήματα οι ίδιοι.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου