ΤΟΠΙΚΑ

Ερώτηση της ΛΑ.Σ. Ν. Πηλίου για την πυροπροστασία του Δήμου

ερώτηση-της-λα-σ-ν-πηλίου-για-την-πυροπ-91863

Ερώτηση κατέθεσαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Νοτίου Πηλίου της παράταξης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιάννης Κωνσταντινάκης και Νίκος Κατσιαφούρης, στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου για τα θέματα της πυροπροστασίας – δασοπροστασίας, της αγροτικής οδοποιίας και των μέτρων προστασίας για το άνοιγμα σχολείων.

Στο κείμενο της ερώτησής τους αναφέρουν τα εξής:

«Ανοχύρωτος είναι ο Δήμος Νοτίου Πηλίου ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Οι υποδομές για την πυροπροστασία και δασοπροστασία είναι ανύπαρκτες, τα χρήματα που διατίθενται είναι «ψίχουλα» μπροστά στις πραγματικές ανάγκες, ενώ τα μέσα και το προσωπικό που διαθέτει ο δήμος ουσιαστικά είναι ανύπαρκτα.

Ο Δήμος Νοτίου Πηλίου μαζί με τις περιφερειακές δημοτικές ενότητες εκτείνεται σε μια τεράστια περιοχή απο Μαλάκι έως Τρίκερι η οποία περιλαμβάνει Δάση , Καλλιέργειες και χωριά. Οι υπάρχουσες αντιπυρικές ζώνες που είχαν ανοιχτεί στο παρελθόν είναι ασυντήρητες και οι περισσότερες έχουν κλείσει.

Τους καλοκαιρινούς μήνες όλη η περιοχή του δήμου μπορεί να μετατραπεί σε πύρινο εφιάλτη, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο τις λαϊκές κατοικίες, τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και κυρίως τη ίδια τη ζωή των κατοίκων. Στο παρελθόν οι κάτοικοι του Δήμου έχουν βιώσει την πύρινη απειλή η οποία ήταν απόρρεια της έλλειψης πυροπροστασίας.

Ερωτάται η δημοτική αρχή Νοτίου Πηλίου:

· Τι μέτρα θα πάρει για τη ενίσχυση των μέτρων πυροπροστασίας ενόψει και της θερινής περιόδου ;

-το σύνολο της αγροτικής οδοποιείας του Δήμου έιναι σε άσχημη κατάσταση και μη προσβάσιμο απο τους καλλιεργητές. Είναι αναγκαίο εντός των θερινών μηνών να γίνει η αποκατάσταση του αγροτικού δικτύου ,έτσι ώστε η έναρξη του χειμώνα και της ελαιοκομικής περιόδου να βρεί τους αγροτικούς δρόμους συντηρημένους και όχι να δίνονται παρατάσεις στις ανάδοχους εργολάβους για τέλος Σεπτέμβρη όπου αρχίζουν οι αγροτικές εργασίες και οι βροχές.

Θεωρούμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη ο δήμος να διεκδικήσει την Κρατική χρηματοδότησή τους την οποία ο Δημότης της έχει πληρώσει με το παραπάνω.

Ερωτάται η δημοτική αρχή Νοτίου Πηλίου τι άμεσα μέτρα προτίθεται να πάρει για την αντιμετώπιση του παραπάνω προβλήματος.

Για το άνοιγμα σχολείων:

«Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας και πριν ακόμα κλείσουν τα σχολεία,ηΛΑΣ Ν.Πηλίου έκανε προτάσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας, των μαθητών, των εκπαιδευτικών και της μείωσης του κινδύνου της διασποράς του ιού στην περιοχή.

Τα αιτήματα μας αυτά παραμένουν εξίσου επίκαιρα και χρήζουν άμεσης ικανοποίησης με ευθύνη του Υπουργείου πριν φτάσουν ξανά οι μαθητές στις τάξεις.

• μέσα ατομικής υγιεινής με ευθύνη του κράτους και των σχολικών επιτροπών σε όλα τα σχολεία,

• Μόνιμες και επαρκείς προσλήψεις καθαριστριών για εργασία πλήρους ωραρίου στα σχολεία,

• τακτές απολυμάνσεις των σχολείων και μετά τη λειτουργία τους,

Οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας για επαναλειτουργία των σχολείων μας προβληματίζουν και οι ανησυχίες μας είναι πολλές γιατί βιώνουμε τα προβλήματα: έλλειψη καθαριότητας, εκπαιδευτικά κενά.

• Με ευθύνη του κράτους τα σχολεία να πληρούν όλες τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας. Μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, μέσα προστασίας (πχ αλκοολούχα διαλύματα, απολυμάνσεις, μάσκες, γάντια, υλικά καθαριότητας)

• Να τηρηθούν όλοι οι όροι που να εξασφαλίζουν την υγιεινή και ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών κατά τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Να υπάρξει ειδική μέριμνα για την κάλυψη της ύλης που δεν διδάχθηκε όσο τα σχολεία έμειναν κλειστά.

• Να ενισχυθεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τους μαθητές του Δημοτικού που άλλον ένα μήνα θα παραμείνουν εκτός σχολείου.

• Ειδικά μέτρα για τη στήριξη των μαθητών των Ειδικών σχολείων που παραμένουν κλειστά (να λειτουργήσει γραμμή τηλεφωνικής υποστήριξης για τις οικογένειες με ΑΜΕΑ, να υπάρξει μέριμνα για δημιουργική απασχόληση των παιδιών αυτών από τους εκπαιδευτικούς τους”.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου