ΤΟΠΙΚΑ

Κατέρρευσε το ξύλινο γεφυράκι

κατέρρευσε-το-ξύλινο-γεφυράκι-918387

Η πεζογέφυρα είχε σφραγιστεί από τον Δήμο Βόλου ήδη από τον Οκτώβριο του 2021 – Υπάρχει μελέτη για κατασκευή μεταλλικής γέφυρας στη θέση του

Κατέρρευσε το ξύλινο γεφυράκι που συνδέει την περιοχή των Παλαιών με την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η πεζογέφυρα είχε σφραγιστεί από τον Δήμο Βόλου ήδη από τον Οκτώβριο του 2021, λόγω επικινδυνότητας και έχει δρομολογηθεί μελέτη για την αντικατάστασή της από μεταλλική γέφυρα που θα συνδέει τις δύο πλευρές πάνω από την κοίτη του χειμάρρου Ξηριά, για την εξυπηρέτηση κυρίως φοιτητών και καθηγητών της Πολυτεχνικής Σχολής.

Ο ακριβής χρόνος κατάρρευσης της πεζογέφυρας είναι άγνωστος. Την εικόνα με το γεφυράκι που κατέληξε στην κοίτη του χειμάρρου, κοινοποίησε χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κώστας Μανωλίδης.

Το γεφυράκι είχε υποστεί φθορές και μάλιστα από το καλοκαίρι του 2021 παρουσίαζε επικίνδυνη κλίση. Από το 2016 η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής Σχολής ζητούσε να γίνουν παρεμβάσεις, επισημαίνοντας μια σειρά προβλημάτων, όπως χαλάρωση των κουπαστών, αποκόλληση σανίδων με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κενά, ακόμη και ταλάντωση σε ισχυρούς ανέμους.

Παρεμβάσεις δεν έγιναν μέχρι που το γεφυράκι άρχισε να παρουσιάζει κλίση. Επί τόπου μετέβη τότε, κλιμάκιο των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βόλου και αποφασίστηκε το σφράγισμα και των δύο εισόδων από και προς τις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, προκειμένου να αποφευχθεί κίνδυνος.

Σημειώνεται ότι από το γεφυράκι καθημερινά διέρχονταν εκατοντάδες φοιτητές, πεζή ή και με ποδήλατα, προκειμένου να έχουν άμεση πρόσβαση στη σχολή από την περιοχή των Παλαιών.

Εκτοτε η ξύλινη πεζογέφυρα δεν ξαναλειτούργησε, μέχρι και χθες οπότε και έγινε γνωστή η πλήρης κατάρρευσή της. Στον σχεδιασμό των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Βόλου υπάρχει η κατασκευή μεταλλικής γέφυρας, στο πρότυπο αντίστοιχης στη Ζάχου, για την οποία έχει γίνει και μελέτη, όπως ζητούσε η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής.

Η θέα της ξύλινης γέφυρας πεσμένης μέσα στον χείμαρρο, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ο οποίος με ανάρτησή του επιτίθεται εναντίον του δημάρχου Βόλου. Στην ανάρτησή του αναφέρει: « Αυτή η πεζογέφυρα στο Μονακό της Θεσσαλίας (γνωστό και ως Βόλος) δεν είχε το προνόμιο να βρίσκεται στη βιτρίνα της πόλης και να φωτογραφίζεται από τουρίστες ώστε να ασχοληθεί η Δημαρχάρα της πόλης μαζί της. Είχε παράλληλα την ατυχία να εξυπηρετεί κυρίως φοιτητές του Πανεπιστημίου, για το οποίο ο Αχιλλέας Μπέος δεν χάνει ευκαιρία να δείχνει την περιφρόνησή του. Παρά τα διαβήματα της Πολυτεχνικής Σχολής προς τον Δήμο, εδώ και χρόνια έχει αφεθεί να σαπίζει και να παραμορφώνεται. Σήμερα την αντίκρισα έτσι…».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου