ΤΟΠΙΚΑ

Φόβοι για 1.000 «σφυριά»

φόβοι-για-1-000-σφυριά-918384

«Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια» διαμηνύει ο πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών Βόλου για τους πλειστηριασμούς – 1.988 καταγγελίες από τις αρχές του 2023

Εχοντας προασπίσει για πολλά χρόνια τους καταναλωτές από κακοτοπιές και αποτελώντας έναν σταθερό «σύμμαχο» για τους δανειολήπτες, η Ενωση Καταναλωτών Βόλου – Θεσσαλίας, ούτε τώρα πρόκειται να μείνει με «σταυρωμένα χέρια», με αφορμή την απόφαση του Αρείου Πάγου που ανοίγει τον δρόμο για πλειστηριασμούς ακινήτων.

Μάλιστα σήμερα, Τετάρτη 1 Μαρτίου, η ΕΝΚΑ Βόλου- Θεσσαλίας στις 18.00 πραγματοποιεί ανοιχτή εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο Βόλου και απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους υπερχρεωμένους καταναλωτές να συμμετέχουν διότι θα παρουσιαστούν εναλλακτικές λύσεις, ώστε να αποφύγουν τους πλειστηριασμούς.

«Δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Το έχουμε πει εξαρχής και θα το κάνουμε πράξη. Υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορούν οι καταναλωτές να «αμυνθούν» απέναντι στην ασυδοσία των funds που πλέον θα γίνουν ακόμη πιο απαιτητικά, έχοντας με το μέρος τους και τον Αρειο Πάγο», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ενωσης Αλέξανδρος Κουτσελίνης ενόψει της σημερινής ανοιχτής εκδήλωσης.

Να σημειωθεί πως εκτός από ενημερωτικό η σημερινή εκδήλωση θα έχει και εκλογοαπολογιστικό χαρακτήρα, καθώς στο ισόγειο του Εργατικού Κέντρου Βόλου από τις 6 το απόγευμα έως τις 8 το βράδυ θα πραγματοποιηθούν παράλληλα οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών Βόλου – Θεσσαλίας εκτιμά πως από τα 700.000 ακίνητα τα οποία βρίσκονται υπό διαδικασία πλειστηριασμού πανελλαδικά και πλέον κινδυνεύουν να βγούνε στο σφυρί, αναλογικά περίπου 1.000 αφορούν στη Μαγνησία, όχι μόνο πρώτης κατοικίας, αλλά και άλλα υποθηκευμένα ακίνητα.

«Από τη στιγμή που εκδόθηκε η απόφαση και έπειτα υπάρχουν ενδείξεις ότι τα funds θα αγριέψουν περισσότερο, για αυτό και επείγει η Πολιτεία να θεσπίσει το πλαίσιο που θα «θωρακίσει» νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις διαθέσεις τους», συνέχισε ο ίδιος.

20.000 αναφορές – καταγγελίες

Σύμφωνα με τον απολογισμό δράσης που θα παρουσιαστεί σήμερα τα τελευταία 12 χρόνια η Ενωση Καταναλωτών Θεσσαλίας έχει διαχειριστεί 20.000 αναφορές- καταγγελίες για διαφορές που είχαν καταναλωτές με το τραπεζικό σύστημα, για κρούσματα κερδοσκοπίας και αθέμιτου ανταγωνισμού κ.λπ..

Βροχή πέφτουν εξάλλου οι καταγγελίες και το 2023. Συνολικά η τοπική Ενωση κλήθηκε να διαχειριστεί 1.988 καταγγελίες από την έναρξη του χρόνου. Οι περισσότερες αφορούν στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και το τραπεζικό σύστημα. Ακολουθούν η κινητή τηλεφωνία, το φυσικό αέριο και τα σούπερ μάρκετ, οι καταγγελίες για ηλεκτρονικές απάτες, αλλά και για τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΜΒ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις 1.988 συνολικά καταγγελίες τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας αφορούσαν 432, τις τραπεζικές υπηρεσίες 352, την κινητή, σταθερή τηλεφωνία και Internet 259, το φυσικό αέριο 189, τα τρόφιμα και τα σούπερ μάρκετ 186, τις ηλεκτρονικές απάτες 185, την ύδρευση – ΔΕΥΑΜΒ 158, τις εισπρακτικές εταιρείες 51, τα ελαττωματικά προϊόντα 38, τις τουριστικές υπηρεσίες – εστίαση 24, την παροχή υπηρεσιών 18. Τέλος έγιναν 12 αναφορές για παραπλανητική διαφήμιση και 119 για διάφορα άλλα ζητήματα.

Στο προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο συμμετείχαν οι Αλέξανδρος Κουτσελίνης πρόεδρος, Ιωάννης Μανόπουλος αντιπρόεδρος, Κωνσταντίνα Ευσταθίου Γ. Γραμματέας, Ιωάννης Πρίγκος ταμίας, Κωνσταντίνος Λυχναρόπουλος μέλος.

Το Γραφείο καταγγελιών του ΕΝΚΑ ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν 12 χρόνια. Από τότε χειρίστηκε με επιτυχία πάνω από 20.000 αναφορές – καταγγελίες – ερωτήματα καταναλωτών και συνέβαλε στην σωστή λειτουργία της αγοράς, ενώ βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική προσφορά των μελών της Ένωσης Καταναλωτών Βόλου και των νομικών της συμβούλων.

Η νομική τεκμηρίωση καταγγελιών – αναφορών των καταναλωτών είναι δωρεάν, ενώ επίσης είναι δωρεάν η συμβουλευτική ενημέρωση και καθοδήγηση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Οι δανειολήπτες που δυσκολεύονται ή αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τις Τράπεζες μπορούν να επισκέπτονται τα γραφεία προκειμένου να λάβουν δωρεάν συμβουλευτική ενημέρωση και καθοδήγηση για τις αλλαγές στο νομικό πλαίσιο και τις διεξόδους που έχουν ανάλογα με τις οφειλές, τα εισοδήματα και την ακίνητη περιουσία τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου