ΤΟΠΙΚΑ

Κλιμάκιο του ΚΚΕ στο ΚΕΘΕΑ

κλιμάκιο-του-κκε-στο-κεθεα-917080

Επίσκεψη στο Κέντρο θεραπείας Εξαρτημένων Ανθρώπων (ΚΕΘΕΑ) «ΠΙΛΟΤΟΣ» πραγματοποίησαν οι υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στη Μαγνησία Γιάννα Παπαδημητρίου και Ριζόπουλος Αποστόλης.

Στη συζήτηση που είχαν, οι εργαζόμενοι του Κέντρου, που είναι το μοναδικό για εφήβους σε ολόκληρη την Κεντρική Ελλάδα, και οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Φίλων, Εθελοντών και Οικογένειας ΚΕΘΕΑ ΠΙΛΟΤΟΣ αναφέρθηκαν στο σημαντικό έργο της δομής και στη συμβολή της στην έγκαιρη θεραπευτική αντιμετώπιση. Εξήγησαν ότι χρειάζεται άμεση παρέμβαση σε μικρές ηλικίες και για τις παράνομες και για τις νόμιμες εξαρτήσεις, ένα έργο σημαντικά σύνθετο, αφού απαιτείται από τους επιστήμονες της δομής να ανακαλύπτουν και νέες προσεγγίσεις, νέα «εργαλεία», στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων. Επισήμαναν ότι παρά το γεγονός ότι εργαζόμενοι και φίλοι – γονείς της δομής, έχοντας υψηλό κίνητρο, προσπαθούν να κάνουν όσο το δυνατόν καλύτερα τη δουλειά τους, συναντούν διαρκώς εμπόδια από την πολιτική που εφαρμόζεται. Μια πολιτική που ανοίγει τον δρόμο σε ιδιώτες με την προώθηση των ΣΔΙΤ, σε δομές που οι οικογένειες των εξαρτημένων ατόμων αναγκάζονται να βάζουν πολύ βαθιά το χέρι στην τσέπη, χωρίς τα ανάλογα θεραπευτικά αποτελέσματα. Επίσης στην κατάργηση του αυτοδιοίκητου των κέντρων με τη ΠΝΠ της κυβέρνησης από το 2019, στις ελλείψεις προσωπικού και στις ελαστικές σχέσεις εργασίας που κρατούν σε ομηρία και αβεβαιότητα και τους εργαζόμενους και το σχεδιασμό στα προγράμματα παρέμβασης.

Η Γιάννα Παπαδημητρίου μίλησε για την αγωνία πολλών οικογενειών, που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης δικών τους ανθρώπων και τη σπουδαία δουλειά που γίνεται από τα ΚΕΘΕΑ. Για το γεγονός ότι πρέπει να ξεπεράσουν τους φόβους και να αναζητήσουν συμπαράσταση στα κέντρα απεξάρτησης, που με κοινωνική στήριξη, με πολύμορφες δράσεις, μέσα από την ανάπτυξη ενδιαφερόντων, την εργασία, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό αποτελούν μια πόρτα ανοικτή για πολλούς νέους που βρίσκονται σε αδιέξοδο. Τόνισε τη συμπόρευση του ΚΚΕ με τα ΚΕΘΕΑ στην επιστημονική υποστήριξη της κοινωνικής επανένταξης με «στεγνά προγράμματα, χωρίς υποκατάστατα.

Ο Ριζόπουλος Απόστολος επισήμανε ότι όλες οι κυβερνήσεις, η μια μετά την άλλη, παίρνουν τη σκυτάλη, στην άσκηση της ίδιας “αντιναρκωτικής πολιτικής” που υπηρετεί το συμβιβασμό με το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης. Πρόκειται για την πολιτική της ΕΕ που προωθεί σαν κύρια μορφή “θεραπείας” την χορήγηση υποκατάστατων και τη μεγαλύτερη περιθωριοποίηση των χρηστών, την αντιμετώπιση του προβλήματος ως ατομική επιλογή και όχι ως κοινωνικό φαινόμενο. Συνεχίζουν να διαλύουν τη φιλοσοφία των “στεγνών” θεραπευτικών προγραμμάτων και της πολυπαραγοντικής επιστημονικής θεραπευτικής προσέγγισης. Αυτή είναι η αιτία για τις επιθέσεις που δέχονται διαχρονικά τα ΚΕΘΕΑ με την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωση. Εξάλλου, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, αντιμετωπίζουν αυτό το ζήτημα με τη λογική «κόστους οφέλους», όπως κάνουν γενικότερα στην κοινωνική πολιτική. Πρόκειται για τα αποτελέσματα της ίδιας αντιλαϊκής πολιτικής που χαρίζει δισεκατομμύρια στην ανταγωνιστικότητα και στις επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων για περισσότερα κέρδη, τη στιγμή που ο λαός στενάζει από την ακρίβεια και τα μύρια προβλήματα. Κάλεσε τους εργαζόμενους στις επόμενες εκλογές να ψηφίσουν το ΚΚΕ και να γίνει κριτήριο για τη ψήφο τους, μεταξύ των άλλων, και η ξεκάθαρη θέση του ΚΚΕ για μια αντιναρκωτική πολιτική με τη δημιουργία αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν Ενιαίου Φορέα Πρόληψης – Θεραπείας – Κοινωνικής Επανένταξης, με βάρος στην πρωτογενή πρόληψη με στόχο τη μείωση της ζήτησης ναρκωτικών, την στήριξη των «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων ως το κύριο μοντέλο θεραπείας, τη διαφύλαξη του χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ και την ενίσχυσή του με νέες μονάδες, με επαρκές και μόνιμο προσωπικό, με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου