ΤΟΠΙΚΑ

Φόβοι για νέα αδιέξοδα στα ΑΕΙ, εξαιτίας του νέου νόμου του υπουργείου Παιδείας

φόβοι-για-νέα-αδιέξοδα-στα-αει-εξαιτία-916978

Η αδυναμία εκλογής συμβουλίων είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, τονίστηκε σε εκδήλωση στο αμφιθέατρο «Σαράτση»

Το αδιέξοδο, στο οποίο έχει οδηγηθεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και προς το παρόν δύο ακόμη ιδρύματα της χώρας, που δεν μπόρεσαν να εκλέξουν Συμβούλια Διοίκησης και από 1η Μαρτίου ο τρόπος λειτουργίας τους θα ήταν «στον αέρα» αν δεν δινόταν τετράμηνη παράταση της θητείας των πρυτάνεων, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου των αδιεξόδων, που φέρνει ο νέος Νόμος στα ελληνικά ΑΕΙ, τονίστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποίησε προχθές το απόγευμα, στο αμφιθέατρο «Σαράτση», η παράταξη «Συσπείρωση» του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του ιδρύματος.

Ο αναπληρωτής καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Αγγελόπουλος, εκτίμησε ότι το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και δύο ακόμη ιδρύματα, θα απασχολήσει και άλλα πανεπιστήμια της χώρας. «Τώρα ξεκινά ο μεγάλος κύκλος των εκλογών στα ελληνικά πανεπιστήμια. Και αυτό που συμβαίνει είναι ντροπή για τη χώρα», είπε.

Γιώργος Αγγελόπουλος: Αυτό που συμβαίνει στα πανεπιστήμια είναι ντροπή για τη χώρα

Για τον κ. Αγγελόπουλο, η αδυναμία εκλογής Συμβουλίων, λόγω κενού στον Νόμο, είναι ένα μόνο σύμπτωμα του αδιεξόδου που φέρνει το νέο νομικό πλαίσιο. «Το ελληνικό πανεπιστήμιο είναι πολύ δυνατό με βάση τις διεθνείς αξιολογήσεις. Επί τρεισήμισι χρόνια όμως παρακολουθούμε απαξίωσή του. Χρειαζόμαστε μέλη ΔΕΠ και διοικητικό προσωπικό. Δεν μπορεί να παράγεται επιστήμη μόνο χάρη στο φιλότιμο ερευνητικών, καθηγητών και φοιτητών», είπε.

«Ο νέος Νόμος φέρνει προβλήματα και το πρώτο φάνηκε ήδη με την αδυναμία εκλογής Συμβουλίων Διοίκησης. Πρόβλημα είναι επίσης ότι το ανώτατο όργανο στο πανεπιστήμιο θα είναι το Συμβούλιο Διοίκησης που αποτελείται και από σχεδόν ίσο αριθμό εξωτερικών μελών, αντί της Συγκλήτου που απαρτίζεται από καθηγητές που γνωρίζουν τα προβλήματα και τις ανάγκες των ιδρυμάτων», σημείωσε εξάλλου, η καθηγήτρια και αντιπρύτανης στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Γραμματή Πάντζιου.

Γραμματή Πάντζιου: Ο νέος Νόμος φέρνει προβλήματα και το πρώτο φάνηκε ήδη με την αδυναμία εκλογής Συμβουλίων Διοίκησης

«Είμαστε σε βάλτο από τον οποίο δεν γνωρίζουμε πώς θα βγούμε. Ο νέος Νόμος δεν αποδείχθηκε απλώς δυσεφάρμοστος, αλλά μεγάλη αποτυχία. Στο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προκηρύχθηκαν ξανά εκλογές χωρίς να έχει αλλάξει το παραμικρό. Όταν επαναλαμβάνεις κάτι με τις ίδιες συνθήκες είναι πιθανό να επαναληφθεί η ίδια ιστορία», είπε εξάλλου από την πλευρά του ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Νικήτας Μυλόπουλος.

Νικήτας Μυλόπουλος: Ο νέος Νόμος δεν αποδείχθηκε απλώς δυσεφάρμοστος, αλλά μεγάλη αποτυχία.

Παρέμβαση στην εκδήλωση έκανε και η πρόεδρος του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Μαρία Κούγκουλου. «Ο νέος Νόμος έχει αποκλείσει εντελώς από όλα τα συλλογικά όργανα διοίκησης του Π.Θ. τους διοικητικούς υπαλλήλους, οι οποίοι συμμετείχαν εδώ και 40 χρόνια. Αυτό θα πρέπει να αλλάξει. Είμαστε το βασικό γρανάζι του πανεπιστημίου. Χωρίς τη δική μας συνδρομή δεν μπορεί να γίνει καμία ακαδημαϊκή ή διοικητική πράξη», είπε χαρακτηριστικά.

Μαρία Κούγκουλου: Ο νέος Νόμος έχει αποκλείσει εντελώς από όλα τα συλλογικά όργανα διοίκησης του Π.Θ. τους διοικητικούς υπαλλήλους, οι οποίοι συμμετείχαν εδώ και 40 χρόνια

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου