ΤΟΠΙΚΑ

Τέλος στο θρίλερ διοίκησης – Τετράμηνη παράταση στη θητεία της πρυτανικής αρχής

τέλος-στο-θρίλερ-διοίκησης-τετράμην-916962

Στο παρά πέντε της ακυβερνησίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μετά τις εκλογές – φιάσκο και την προκήρυξη νέων

Στο παρά πέντε της ακυβερνησίας, μπήκε τέλος στο θρίλερ διοίκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τροπολογία, που κατέθεσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, προβλέπει τετράμηνη παράταση της θητείας των πρυτάνεων των Πανεπιστημίων που δεν κατάφεραν να εκλέξουν Συμβούλια Διοίκησης και προκήρυξαν νέες εκλογές με βάση τον νέο Νόμο.

Σύμφωνα με την τροπολογία, η θητεία του πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου και στόχος είναι έως τότε να έχει εκλεγεί Συμβούλιο Διοίκησης και μέσα από αυτό ο πρύτανης που θα αναλάβει τα ηνία του ιδρύματος.

Οπως είναι γνωστό, η θητεία της σημερινής πρυτανικής αρχής εκπνέει στις 28 Φεβρουαρίου και από 1η Μαρτίου, το ίδρυμα θα ήταν «ακυβέρνητο» με επίπτωση στην ίδια τη λειτουργία του, αλλά και στην πληρωμή των εργαζομένων του. Λίγες μόνο ημέρες πριν ο «εφιάλτης» γίνει πραγματικότητα, το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε την τροπολογία, στην οποία προβλέπεται μεταξύ άλλων και παράταση της θητείας των Κοσμητόρων των Σχολών, σε περίπτωση που αυτή λήγει. Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι παράταση για τους Κοσμήτορες μπορεί να δοθεί έως και τέλος Αυγούστου.

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, το υπουργείο Παιδείας υποστηρίζει ότι είναι αναγκαία η παράταση της θητείας «προκειμένου να παρασχεθεί ο χρόνος που απαιτείται για την εκλογή των νέων οργάνων διοίκησης με βάση τον νέο Νόμο και για την ομαλή μετάβαση στο νέο πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας των ΑΕΙ».

Ηδη το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που κήρυξε την πρώτη διαδικασία των εκλογών άγονη, μετά από 18 άκαρπες συνεδριάσεις των εσωτερικών μελών για την εκλογή εξωτερικών, έχει προκηρύξει νέες εκλογές που πρόκειται να διεξαχθούν την Τετάρτη 3 Μαΐου. Η θητεία όσων εκλεγούν θα λήγει στις 31 Αυγούστου του 2026.

Η εκλογική διαδικασία θα διενεργηθεί αποκλειστικά ηλεκτρονικά με τη χρήση του ειδικού πληροφοριακού συστήματος «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ» και η ψηφοφορία θα διαρκέσει από τις 09:00 έως τις 17:00. Εάν για οποιονδήποτε λόγο η εκλογική διαδικασία αποβεί άγονη, επαναλαμβάνεται μετά από επτά ημέρες, δηλαδή στις 11 Μαΐου.

Οι υποψηφιότητες υποβάλλονται έως την Παρασκευή 31 Μαρτίου, στις δύο το μεσημέρι, προθεσμία μέσα στην οποία υποβάλλουν αιτήσεις και οι ενδιαφερόμενοι να εκλεγούν ως εξωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου