ΤΟΠΙΚΑ

Ποτέ ξανά Ολοκαύτωμα, το ηχηρό μήνυμα μαθητών σχολείων του Βόλου

ποτέ-ξανά-ολοκαύτωμα-το-ηχηρό-μήνυμα-μ-915808

Φύτεψαν ελιά στην πλατεία Ελευθερίας στη μνήμη του 1,5 εκατ. παιδιών – θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας

«Ποτέ ξανά» ήταν το μήνυμα που έστειλαν μαθητές και σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα της πόλης, στην κεντρική εκδήλωση που διοργάνωσε το 1ο Γυμνάσιο Βόλου για λογαριασμό της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, προκειμένου να τιμηθούν τα θύματα του Ολοκαυτώματος. Μαθητές μάλιστα φύτεψαν μία ελιά, στην πλατεία Ελευθερίας, στη μνήμη του 1,5 εκατ. παιδιών- θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας.

Μέσα από διηγήσεις, ποιήματα, δρώμενα και τραγούδια, οι μαθητές του 1ου Γυμνασίου Βόλου, αναφέρθηκαν στα γεγονότα του Ολοκαυτώματος, προκειμένου να μην σβήσουν από τη μνήμη, σε εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος.

Στη συνέχεια, μαθητές και εκπαιδευτικοί κατευθύνθηκαν πεζή στην πλατεία Ελευθερίας, όπου φύτεψαν την ελιά, μπροστά από πλάκα στην οποία αναγράφονται τα εξής: «Αυτή η ελιά φυτεύτηκε από τους μαθητές και τις μαθήτριες του 1ου Γυμνασίου Βόλου στη μνήμη των 1.500.000 παιδιών Εβραίων μαρτύρων και ηρώων- θυμάτων του Ολοκαυτώματος». Την πλάκα υπογράφουν από κοινού η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, ο Δήμος Βόλου και η Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου.

Μηνύματα υπέρ της ισότητας έστειλαν οι μαθητές Γιώργος Λουφόπουλος και Γιώργος Παπακώστας

Σημειώνεται ότι η Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου, με χορηγία των μεγάλων δωρητών, Ανι και Βίκτωρα Πολίτη, ενίσχυσε οικονομικά δύο ιδρύματα της πόλης, το Ορφανοτροφείο και τις Ασπρες Πεταλούδες στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

«Το σχολείο μας ως ουμανιστικό ίδρυμα διδάσκει τον σεβασμό στη διαφορετικότητα και σήμερα (σ.σ. χθες) οι μαθητές μας έκαναν ένα μάθημα ιστορίας. Εγιναν ένα με το 1,5 εκατ. παιδιών που θανατώθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς σε σύνολο έξι εκατ. Εβραίων. Το σύνθημά μας είναι λοιπόν ποτέ ξανά», είπε ο διευθυντής του 1ου Γυμνασίου Βόλου, Γιάννης Καραφέρης.

«Πρόκειται για μία πρωτοποριακή εκδήλωση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, μέσα από την οποία οι μαθητές μας δήλωσαν ότι θέλουν έναν κόσμο καλύτερο, πιο δίκαιο, χωρίς κανενός είδους ρατσισμό και κανενός είδους μισαλλοδοξία. Δήλωσαν ότι θα αγωνιστούν προκειμένου να μην υπάρξει ποτέ ξανά κανένα Ολοκαύτωμα, κανένα έγκλημα εναντίον κανενός στην ανθρωπότητα», είπε από την πλευρά του ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτης Σαβελίδης.

Μηνύματα ισότητας και κατά του ρατσισμού έστειλαν οι μαθητές. «Είμαστε όλοι ίσοι. Τέτοια γεγονότα δεν πρέπει να επαναληφθούν», είπε ο μαθητής της β’ τάξης Γιώργος Λουφόπουλος. «Δεν πρέπει να υπάρχει ρατσισμός. Όλοι θα πρέπει να συνυπάρχουμε αρμονικά», ανέφερε ο μαθητής της γ’ τάξης, Γιώργος Παπακώστας. Στην εκδήλωση παρέστη η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή και ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου