ΤΟΠΙΚΑ

Παραδοχή αποτυχίας στη διαχείριση βίας μέσα στα σχολεία

παραδοχή-αποτυχίας-στη-διαχείριση-βί-915625

Ζέττα Μακρή: «Προφανώς κάτι δεν έγινε καλά»- Σ. Σαβελίδης: «Θεωρήσαμε ότι το περιστατικό είχε λήξει, αλλά διαψευστήκαμε»

Παραδοχή αποτυχίας στη διαχείριση της σχολικής βίας που εκδηλώνεται ολοένα και πιο συχνά και μάλιστα με ακραίες μορφές, αποτελούν οι χθεσινές δηλώσεις από πλευράς της υφυπουργού Παιδείας, Ζέττας Μακρή και του διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτη Σαβελίδη. Η παραδοχή ήρθε μετά την αποκάλυψη, δεύτερου, μέσα σε δύο μήνες, διπλού περιστατικού μπούλινγκ σε βάρος μαθητών γυμνασίου του Αλμυρού από συμμαθητή τους, ο οποίος φέρεται να είναι «αρχηγός» της μαθητικής «συμμορίας» που είχε απασχολήσει και λίγο πριν τα Χριστούγεννα τη σχολική κοινότητα και τις εισαγγελικές αρχές για αντίστοιχο περιστατικό.

Όπως είναι γνωστό, γονείς 12χρονου μαθητή κατέθεσαν μήνυση στην Εισαγγελία Βόλου, για περιστατικό μπούλινγκ σε βάρος του παιδιού τους από συμμαθητή τους. Ο 12χρονος είχε διαπληκτισμό με τον συμμαθητή του με τον οποίο ήρθαν στα χέρια πριν ακολουθήσει η απόλυτη εκτροπή. Ο «νταής» μαθητής τον χτύπησε, τον έγδυσε και τον άφησε γυμνό από τη μέση και κάτω για να τον χλευάζουν οι συμμαθητές του.

Μία ημέρα αργότερα, ο ίδιος «νταής» έσπασε για πλάκα τα γυαλιά που φορούσε για να διαβάζει άλλος 12χρονος μαθητής, ο οποίος είχε πέσει θύμα μπούλινγκ τριών συμμαθητών του, οι οποίοι του είχαν χαρακώσει τις παλάμες και είχαν κάψει τις πληγές του με τσιγάρο.

Ο «νταής» είναι ένα από τα τρία άτομα της σχολικής «συμμορίας» για την οποία είχαν ληφθεί προ διμήνου «παιδαγωγικά μέτρα» με το συμβάν να θεωρείται λήξαν, πλην όμως η πραγματικότητα ήρθε να διαψεύσει…

Την αποτυχία χειρισμού καταστάσεων βίας που απασχολούν σε συχνότητα 20ημέρου πλέον τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (σ.σ. περιστατικό βίας σε βάρος 14χρονης στο γυμνάσιο Αργαλαστής, καταδρομική με καδρόνια από ομάδα κουκουλοφόρων σε τρία λύκεια του Βόλου), παραδέχθηκαν χθες δημοσίως τόσο η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή όσο και ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτης Σαβελίδης.

«Και μας ανησυχεί και μας στενοχωρεί το νέο περιστατικό. Προφανώς, προφανέστατα, κάτι δεν έγινε καλά από την πρώτη στιγμή», σημείωσε η κ. Μακρή στο περιθώριο εκδήλωσης στο Πνευματικό Κέντρο για την Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος. «Όταν θα έχω ενημέρωση και μέσω του γενικού γραμματέα που έχει την αρμοδιότητα, θα γίνουν οι ανάλογες ενέργειες. Δεν θέλω να τοποθετηθώ περισσότερο δημοσίως. Αυτό όμως που θέλω να πω είναι ότι οι εκπαιδευτικοί με τους ψυχολόγους και τους κοινωνικούς λειτουργούς, έχουν όλα τα μέσα για να αντιμετωπίσουν και προληπτικά και κατασταλτικά τέτοια φαινόμενα και να μην επιτρέπουν σε καμία περίπτωση την επανάληψη. Εννοείται ότι τα πάντα θα γίνουν όχι γραφειοκρατικά, διεκπεραιωτικά ή διαδικαστικά αλλά ουσιαστικά», είπε η κ. Μακρή.

«Πριν από λίγους μήνες, σε σχολείο του Αλμυρού, συνέβησαν γεγονότα που δεν τιμούν την εκπαιδευτική κοινότητα. Θεωρήσαμε ότι με τις παρεμβάσεις μας τα γεγονότα είχαν λήξει, αλλά διαψευστήκαμε», είπε από την πλευρά του ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Σωκράτης Σαβελίδης. «Φαίνεται ότι οι ίδιοι πρωταγωνιστές των πρώτων επεισοδίων επανήλθαν. Δεν έχω πλήρη ενημέρωση, αλλά δηλώνω ότι η υπόθεση βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας και των εισαγγελικών αρχών», πρόσθεσε.

Ο ίδιος επικαλέστηκε συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο βάσει του οποίου μπορούν να ενεργήσει ο εκπαιδευτικός κόσμος. «Τα σχολεία έχουν πολύ συγκεκριμένη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία τους. Τίθεται ερώτημα γιατί δεν απομακρύνονται από το σχολείο οι νταήδες. Κατ’ αρχήν υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία που βασίζεται σε παιδαγωγικές αρχές για να γίνει κάτι τέτοιο. Οι ψυχολόγοι και οι παιδαγωγοί που μας στηρίζουν ισχυρίζονται ότι η απομάκρυνση ενός μαθητή από το σχολικό περιβάλλον δεν αποτελεί λύση αντιθέτως μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση ή να ηρωοποιήσει τους θύτες και προτείνουν διαχείριση με παιδαγωγικούς τρόπους της κατάστασης», σημείωσε ο κ. Σαβελίδης.

Η νέα υπόθεση πάντως που απασχολεί το γυμνάσιο Αλμυρού, βρίσκεται στα χέρια της Εισαγγελίας Βόλου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου