ΤΟΠΙΚΑ

Σθεναρό όχι από τους Χαλυβουργούς

σθεναρό-όχι-από-τους-χαλυβουργούς-9151

Έχοντας ήδη διαμηνύσει στην εταιρεία ότι το Δ.Σ του σωματείου της Χαλυβουργίας Θεσσαλίας δεν αποδέχεται την παράταση δύο μηνών στις μειωμένες αποδοχές, οι εργαζόμενοι της Χαλυβουργίας Θεσσαλίας περιμένουν σήμερα την αντιπρόταση Μάνεση μετά την άρνησή τους να εργαστούν δύο επιπλέον μήνες με περικοπές 18 % επί του μισθού τους που ουσιαστικά είναι 20% καθώς όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος της ΠΟΕΜ Γ. Στεφανόπουλος στους Χαλυβουργούς Θεσσαλίας δεν έχει καταβληθεί η αύξηση 1,7% της κλαδικής σύμβασης που υπογράφηκε τον Ιούνιο του 2012.

Στη χθεσινή συνέλευση που έγινε στο ΕΚΒ και ήταν μία από τις μαζικότερες των τελευταίων μηνών, οι εργαζόμενοι εμφανίστηκαν ιδιαίτερα προβληματισμένοι και ανήσυχοι ενώ ήταν εμφανές ότι αυτό που έγειρε κυρίως το κλίμα υπέρ της απόφασης να μην αποδεχτούν παράταση της επιχειρησιακής σύμβασης, είναι όπως τονίστηκε ότι δεν υπάρχουν τα εχέγγυα ότι δεν θα ζητηθεί εκ νέου και άλλη παράταση μείωσης των αποδοχών τους, όσο τουλάχιστον υφίστανται οι λόγοι που επικαλείται η εταιρεία για να γίνει αποδεκτή η πρότασή της.

Οι εργαζόμενοι μάλιστα εμφανίστηκαν να δυσφορούν από τις πληροφορίες που κυκλοφορούν ότι μπορεί και να υπάρξει απόφαση αναστολής λειτουργίας των μονάδων στο Βόλο, υπογραμμίζοντας ότι δεν είναι δυνατόν κάθε φορά να μπαίνουν τέτοια διλήμματα όταν έρχεται η ώρα να ληφθούν σοβαρές αποφάσεις.

Στη γενική συνέλευση παραβρέθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΕΜ Γιάννης Στεφανόπουλος που περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στις Χαλυβουργίες και εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος από το κύμα πλέον ρυθμίσεων που πλήττουν κυρίως το προσωπικό αυτών των επιχειρήσεων στο βωμό της αναγκαιότητας να συγκρατηθεί το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων. Ο κ. Στεφανόπουλος χαρακτήρισε την κατάσταση στον κλάδο της μεταλλουργίας «κόλαση» και εμφανίστηκε απαισιόδοξος όσον αφορά το απώτερο μέλλον επικρίνοντας ιδιαίτερα την Κυβέρνηση για την πολιτική που ασκεί και που όπως είπε αντί να δημιουργεί προϋποθέσεις ανάπτυξης προκαλεί τεράστια ζημιά στην εγχώρια βιομηχανία και στο εργατικό δυναμικό.

Αυστηρός με τη στάση της εταιρείας ήταν στην τοποθέτησή του και ο πρόεδρος του ΕΚΒ Θανάσης Παπαδημόπουλος που επισήμανε ότι δεν είναι δυνατόν κάθε φορά τα «μόνιμα θύματα» να είναι οι εργαζόμενοι και στη συγκεκριμένη περίπτωση οι Χαλυβουργοί που ήδη μία φορά έβαλαν πλάτη και αποδέχτηκαν για τέσσερις μήνες να εργάζονται με μειωμένο μεροκάμματο.

Στο ίδιο ύφος κινήθηκε και ο γραμματέας του ΕΚΒ Δημ. Βασιλείου που ζήτησε από τους εργαζόμενους να είναι συσπειρωμένοι στο σωματείο και ενωμένοι να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους. Από την πλευρά του ο Κων. Στεργίου επισήμανε ότι ο κόσμος των βιομηχάνων είναι «απέναντι» στους εργαζόμενους και όπως τόνισε αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό και να μην γίνει αποδεκτή η πρόταση για μείωση αποδοχών με πρόσχημα όπως είπε την κρίση που επικαλούνται όλοι οι εργοδότες.

Την ενημέρωση στους εργαζόμενους έκανε ο πρόεδρος του σωματείου Θοδ. Γκλαβίνης που ζήτησε από όλους τους συναδέλφους του όπως και ο γραμματέας Δημ. Τσομπάνος να είναι συσπειρωμένοι αλλά και αποφασισμένοι εφόσον χρειαστεί να καθορίσουν από κοινού τη στάση τους ανάλογα με την νέα πρόταση που θα είναι εκ μέρους της εταιρείας.

Και οι δύο υπογράμμισαν ότι οι διαβουλεύσεις που γίνονται είναι ιδιαίτερα σοβαρές και ενδεχομένως επίπονες εξέφρασαν ωστόσο την εκτίμησή τους ότι στο τέλος θα επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό για τους εργαζόμενους με στόχο να μη χαθεί καμία θέση εργασίας όπως τονίστηκε.

Από το Σώμα των εργαζομένων που έθεσαν αρκετές ερωτήσεις προς τη Διοίκηση του Σωματείου για τις επόμενες κινήσεις που θα γίνουν, κατατέθηκαν προτάσεις για 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις ενώ η ΠΟΕΜ προγραμματίζει απεργία τέλη Μαρτίου και επίσης παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΠΑΝ από το οποίο έχει ζητηθεί συνάντηση για τις Χαλυβουργίες εδώ και ένα μήνα με αφορμή το θέμα που ανέκυψε με την ενέργεια χωρίς ακόμη όμως ο κ. Χατζηδάκης να έχει απαντήσει.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου