ΑΛΜΥΡΟΣ

Στο πλάι των προσφύγων τοπικοί φορείς και εθελοντές

στο-πλάι-των-προσφύγων-τοπικοί-φορείς-91478

Στους 550 οι εγκλωβισμένοι χθες το βράδυ, ενώ αναμένονταν και άλλα λεωφορεία

Ατελείωτο δράμα στο Σταθμό Εφοδιασμού Αυτοκινήτων Αλμυρού όπου παραμένουν εγκλωβισμένοι περί τους 550 πρόσφυγες από τη Συρία. Στο ΣΕΑ Αλμυρού χθες, τρίτη συνεχόμενη ημέρα, νέα λεωφορεία με πρόσφυγες σταματούσαν και άλλα έφευγαν. Οι Σύριοι βρίσκουν προσωρινό καταφύγιο στον προαύλιο χώρο υπό άθλιες συνθήκες διαμονής. Η δημοτική αρχή Αλμυρού, η Εκκλησία, εθελοντικές οργανώσεις, ευαισθητοποιημένοι πολίτες πασχίζουν για να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων για τους δοκιμαζόμενους πρόσφυγες με όποια μέσα και εφόδια διαθέτουν.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Το ξημέρωμα βρήκε 434 πρόσφυγες στο ΣΕΑ. Η δημοτική αρχή Αλμυρού έστειλε τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του δήμου, την Κοινωνική Μέριμνα και το Βοήθεια στο Σπίτι να βοηθήσουν τους μετανάστες. Διέθεσε τα υλικά για 700 μερίδες φαγητό στην 111 Πτέρυγα Μάχης, η οποία μερίμνησε για την τροφοδοσία των προσφύγων.

Παρούσα ήταν και η τοπική Εκκλησία για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου, ενώ πολίτες κινητοποιήθηκαν για τη συγκέντρωση φαγητού και ρουχισμού. Ο δήμαρχος Αλμυρού, Δημήτρης Εσερίδης, επανέλαβε την αγανάκτησή του για την κατάσταση. Ο δήμος Αλμυρού δεν διαθέτει τις απαιτούμενες υποδομές φιλοξενίας. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για μεγάλη προχειρότητα στη διαχείριση του θέματος. Στο μεταξύ, χθες το μεσημέρι δόθηκε εντολή και αποχώρησαν από το ΣΕΑ περί τα τέσσερα λεωφορεία με 200 Σύριους.

Στο χώρο νωρίς το απόγευμα βρίσκονταν 250 πρόσφυγες. Ανάμεσά τους πολλά παιδιά, ηλικιωμένοι με προβλήματα υγείας, ανάπηροι. Ο αριθμός τους αυξήθηκε το απόγευμα με άλλα 300 άτομα. Συνολικά στον τόπο βρίσκονταν έντεκα ακινητοποιημένα λεωφορεία. Το απόγευμα έφτασε και η βοήθεια από τη νομαρχιακή επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας, η οποία συγκέντρωσε επίσης τρόφιμα και τα μέλη της τα διένειμαν στους πρόσφυγες.

Επί τω έργω

Η Κουζίνα Αλληλεγγύης Βόλου συνέχισε και χθες το σωτήριο έργο της υπέρ των προσφύγων. Οι εθελόντριες κινητοποιήθηκαν από την πρώτη στιγμή.Οπως δήλωσε η κ. Αγγελική Ιωαννίτη, η Κουζίνα Αλληλεγγύης έστησε προχθές το βράδυ μαγειρεία απέναντι από το ΣΕΑ στο βενζινάδικο. Οχτώ εθελόντριες ετοίμασαν 400 μπολ με φαγητό όμως το απόγευμα ήρθαν και άλλοι πρόσφυγες και συνέχισαν το μαγείρεμα βάζοντας φαγητό σε σακούλες.

Οι εθελόντριες έδωσαν στους πρόσφυγες τυρόπιτες, πορτοκάλια, κουραμπιέδες, ψωμί και τυρί. Η Εν Δράσει Αλμυρού διέθεσε 50 κιλά ψωμί και νερά, η ΕΡΤ μακαρόνια και ρύζι που έδωσε η Μητρόπολη καθώς και λεμονάδες. Το βράδυ τις εθελόντριες της Κουζίνας Αλληλεγγύης Βόλου βοήθησαν δύο ιερείς.

Χθες η αλληλεγγύη συνεχίστηκε. Οι εθελόντριες μετέβησαν στο ΣΕΑ το μεσημέρι. Είχαν έτοιμες 300 μερίδες φαγητού για διανομή, μακαρόνια με σάλτα και ρύζι με φακές. Επίσης διένειμαν τα προϊόντα της ΑΡΣΙΣ, γάλατα, φρυγανιές, μπισκότα, άλλα τρόφιμα. Προς ενίσχυση δόθηκαν και μπουφάν και κουβέρτες.

500 φιάλες γάλα από την ΕΒΟΛ

Αμεση ήταν και η ανταπόκριση της Γαλακτοβιομηχανίας ΕΒΟΛ. Για συμπαράσταση στους μετανάστες απέστειλε άμεσα 500 φιάλες γάλα, καθώς και κακάο προκειμένου να χορηγηθούν, τόσο στους ενήλικες όσο και στα μικρά παιδιά. Επίσης η ΕΒΟΛ σε αίτημα του Πρόεδρου της ΑΔΕΔΥ κ. Δημήτρη Κουτσούκου και της Πρόεδρου του Συλλόγου Εργαζομένων ΙΚΑ, κα Κοτινά Μαρίας, που θέλησαν να αγοράσουν γαλακτοκομικά είδη από την ΕΒΟΛ, προκειμένου να τα χορηγήσουν στους μετανάστες, προσέφερε και αυτά τα είδη δωρεάν, προκειμένου οι ως άνω ευαισθητοποιημένοι Πρόεδροι να ξοδέψουν αυτά τα χρήματα για άλλα είδη διατροφής προς αυτό το σκοπό. Να επισημανθεί ότι ο Σύλλογος Εργαζομένων ΙΚΑ Βόλου παρείχε χθες τρόφιμα στους πρόσφυγες.

Η Γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ απέστειλε 500 φιάλες γάλα καθώς και κακάο

Επί ποδός η Αστυνομία

Ισχυρή αστυνομική δύναμη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας βρισκόταν και χθες στην επιτήρηση των προσφύγων. Για τρίτη συνεχόμενη μέρα οι αστυνομικοί βρίσκονταν επί ποδός. Πιο συγκεκριμένα υπήρχε ομάδα αποτελούμενη από τουλάχιστον δέκα αστυνομικούς με επικεφαλής τον Αστυνομικό Διευθυντή, Βασίλη Μαρκογιαννάκη.

Εκκληση για βοήθεια

Στο μεταξύ έκκληση για ενίσχυση των προσφύγων απευθύνουν συλλογικότητες και κινήσεις της πόλης του Βόλου. Η προσφυγική κρίση, σημειώνουν, έχει οξυνθεί σε απίστευτο βαθμό, καθώς ο διάδρομος των Βαλκανίων έχει κλείσει. Περίπου 300 πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο ΣΕΑ Αλμυρού με δεκάδες παιδιά, χωρίς τροφή και ιατρική βοήθεια. Το ιατρείο της Αλληλεγγύης της Λαϊκής Συνέλευσης Αγίου Νεκταρίου επισκέφθηκε και χθες και προχθές με γιατρούς τους πρόσφυγες και κατέγραψε τις ιατρικές ανάγκες. Μετέφερε φάρμακα μαζί με άλλους αλληλέγγυους αγωνιστές. Για σήμερα όποιος επιθυμεί να ενισχύσει την αλληλεγγύη υπέρ των προσφύγων μπορεί να απευθυνθεί στην ΕΡΑ Βόλου που έχει αναλάβει και αυτή την πρωτοβουλία για συγκέντρωση των απαραίτητων ειδών.Οι πρόσφυγες χρειάζονται γάλα σε σκόνη για ηλικία μέχρι 2 ετών, γάλα φρέσκο 1/2 λίτρου ή μακράς διαρκείας, παιδικές τροφές συσκευασμένες σε βαζάκια, κονσέρβες που να έχουν δικό τους κλειδί ανοίγματος, νερό.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Βόλου

Στο ΣΕΑ Αλμυρού θα μεταβεί σήμερα αντιπροσωπεία του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου. Η Διοίκηση θέλοντας να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της δοκιμασίας εκατοντάδων προσφύγων και ιδιαίτερα των μικρών παιδιών τους, που εγκλωβίστηκαν από το μεσημέρι της Δευτέρας σε χώρο στάθμευσης της Εθνικής οδού Αθηνών – Θεσσαλονίκης κοντά στον Αλμυρό, θα στείλει αντιπροσωπεία του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου, σήμερα Πέμπτη 25.2.2016 στους πρόσφυγες. Η αναχώρηση θα γίνει στις 10:30 π.μ. από το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου προκειμένου η αντιπροσωπεία να μεταβεί στο συγκεκριμένο χώρο στάθμευσης για να προσφέρει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Τρόφιμα συγκεντρώνει η ΕΛΜΕ Μαγνησίας

Εκστρατεία συγκέντρωσης τροφίμων για τους πρόσφυγες ξεκίνησε η ΕΛΜΕ Μαγνησίας.Εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς καλούνται να συνεισφέρουν ό,τι μπορούν προκειμένου να ανακουφιστούν οι 300 πρόσφυγες και μετανάστες που είναι εγκλωβισμένοι στο ΣΕΑ Αλμυρού. Συγκεντρώνονται συσκευασμένα τρόφιμα, γάλα σε σκόνη, νερό, είδη υγιεινής. Τα είδη αυτά θα συγκεντρώνονται στο Κοινωνικό Ιατρείο, Σκενδεράνη 11 (Δίαυλος) Τετάρτη – Παρασκευή 3 μ.μ. – 6 μ.μ. Οι σχολικές μονάδες μπορούν να συνεννοούνται με το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ για την έγκαιρη ανταπόκριση. «Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο συνάνθρωπό μας, στον κάθε άνθρωπο που διώκεται και κινδυνεύει η ζωή του, έξω και πέρα από κάθε ρατσιστική και ξενοφοβική αντίληψη», αναφέρει στο κάλεσμά της η ΕΛΜΕ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου