ΤΟΠΙΚΑ

Συγκίνησαν οι αγρότισσες του Πηλίου

συγκίνησαν-οι-αγρότισσες-του-πηλίου-9138

Στις αγρότισσες των χωριών του Πηλίου, τις αφανείς ηρωΐδες του καθημερινού μόχθου, επικεντρώνονται οι φωτογραφικές δημιουργίες της συμπολίτισσας Αντας Βογιατζάκη που απέσπασαν πρωτιά στον φετινό διαγωνισμό της artfools για την «άγνωστη Θεσσαλία».

Ο διαγωνισμός και η έκθεση διοργανώθηκαν στα πλαίσια του 5ου Νεανικού Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Λάρισας/ artfools video festival 2013 από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, την artfools και το δίκτυο ΜΚΟ Θεσσαλίας. Εν μέσω εκατοντάδων συμμετοχών από όλες τις περιοχές, τα έργα της Αντας Βογιατζάκη, η οποία ασχολείται ερασιτεχνικά με την φωτογραφία, ξεχώρισαν λόγω της παραστατικής απόδοσης του θέματος. Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο από κόσμο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο της Λάρισας και το βραβείο καλύτερης φωτογραφίας επέδωσε στην νικήτρια ο πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου περιφέρειας Θεσσαλίας Γρηγόρης Παπαχαραλάμπους.

«Εξεπλάγην αρχικά και χάρηκα πάρα πολύ για την διάκριση» αναφέρει η Αντα Βογιατζάκη, η οποία εξηγεί παράλληλα ότι επικεντρώθηκε «στην αγροτική ζωή των γυναικών του Πηλίου, στα γυναικεία χέρια την ώρα της συγκομιδής, της διαλογής και της τυποποίησης της ελιάς». Όπως ομολογεί επίσης η ίδια, πηγή έμπνευσης αποτέλεσαν οι μνήμες της παιδικής της ηλικίας καθώς «δίπλα από το σπίτι μου υπήρχε ελαιώνας και όταν ήμουν μικρή βιαζόμουν να τελειώσω το διάβασμα για να ασχοληθώ με το διάλεγμα της ελιάς που μου άρεσε πάρα πολύ. Ηταν το παιχνίδι των παιδικών μου χρόνων» προσθέτει. Η ίδια δεν παραλείπει να αναφερθεί στους δασκάλους της στην φωτογραφία Γαρύφαλλο Γανωτόπουλο, Λέοντα Μουρτζούκο και Αργύρη Ζαφειρίδη και στην ζωγραφική Ουρανία Καλαμποκά, Γ. Οικονομίδη, Γ. Παναγιωτάκη και Μαρία Κουκιάδου.

Η κ. Βογιατζάκη είναι παράλληλα μέλος του ΔΣ της ΧΕΝ Βόλου και αναπτύσσει συντονιστική δράση στα προγράμματα της παγκόσμιας ΧΕΝ που εφαρμόζονται από την ΧΕΝ Αθήνας σε όλες τις ομάδες της Ελλάδας. «Στόχος και επιθυμία μου είναι να αναδείξω τις γυναίκες του τόπου μου και χάρηκα πολύ για την απήχηση που είχαν οι φωτογραφίες μου, διότι μέσα από αυτές θέλησα να δείξω την ζωή των γυναικών όλων των χωριών του Πηλίου, που ασχολούνται με αγροτικές εργασίες» αναφέρει η ίδια. Σύζυγος του συμπολίτη επιχειρηματία Θεόφιλου Βογιατζάκη και μητέρα δύο παιδιών, του Μανώλη και του Νίκου, η Αντα Βογιατζάκη εύχεται «να παραμείνει πάντα εραστής της τέχνης» συνεχίζοντας με την ίδια αφοσίωση και ενθουσιασμό, τις δραστηριότητες που αναπτύσσει.

ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου