ΤΟΠΙΚΑ

Σήμερα το τετ α τετ αγροτών με υπουργούς

σήμερα-το-τετ-α-τετ-αγροτών-με-υπουργού-913386

Στο πλευρό των αγροτών στον Ριζόμυλο σωματεία και φορείς του ν. Μαγνησίας

Για σήμερα Τρίτη, στη 1 το μεσημέρι οριστικοποιήθηκε το ραντεβού μεταξύ των αγροτών και κλιμακίου υπουργών της κυβέρνησης με επικεφαλής τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη. Στη συνάντηση θα συμμετέχουν οι Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Οικονομίας και Ενέργειας.

Η οριστικοποίηση του ραντεβού αγροτών – κυβέρνησης έγινε γνωστή από τον πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζο Μαρούδα, στο πλαίσιο συγκέντρωσης αλληλεγγύης και συμπαράστασης που έγινε στο μπλόκο του Τυρνάβου από εκπροσώπους φορέων και Σωματείων.

O κ. Μαρούδας, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η σημερινή συνάντηση στην Αθήνα, είναι αποτέλεσμα της πίεσης που ασκεί ο αγώνας των αγροτών, συμπλήρωσε παράλληλα ότι κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος και ότι μόνο με τα τρακτέρ στους δρόμους και τον πανελλαδικά συντονισμένο αγώνα, μπορούν οι αγρότες να πιέσουν την κυβέρνηση για την ανακοίνωση συγκεκριμένων μέτρων στήριξης του εισοδήματος τους.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι έκλεισαν για λίγη ώρα το δρόμο Λάρισας –Κοζάνης.

Να τονιστεί ότι αρκετοί ήταν οι εκπρόσωποι φορέων, αγρότες και πολίτες που ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του μπλόκου συγκέντρωσαν βοήθεια για τους σεισμόπληκτους σε Τουρκία και Συρία.

Συγκέντρωση στον Ριζόμυλο

Στο μεταξύ, η συμπαράστασή τους στον αγώνα των αγροτών που προσπαθούν να στήσουν ένα δυναμικό μπλόκο στο ύψος του Ριζομύλου, στην παλιά εθνική οδό Βόλου- Λάρισας εξέφρασαν εκπρόσωποι φορέων, σωματείων και κόμματα του νομού την Κυριακή το απόγευμα.

Οι εκπρόσωποι του συντονιστικού του μπλόκου και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας κατήγγειλαν για ακόμη μια φορά τη στάση της κυβέρνησης, ενώ χαιρέτισαν τους φορείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των αγροτών.

Υπογράμμισαν ότι ο αγώνας δεν αφορά μόνο τους αγρότες, αλλά το σύνολο του νομού. Όπως είπαν η τοπική οικονομία και κοινωνία θα υποστεί μεγάλο χτύπημα από την απώλεια του αγροτικού εισοδήματος εξαιτίας των χαμηλών τιμών στα αγροτικά προϊόντα και του υψηλού κόστους παραγωγής.

Επίσης αναφέρθηκαν στα βασικά αιτήματα για τα οποία θα πρέπει τώρα να δοθούν απαντήσεις, που σχετίζονται με κατώτατες εγγυημένες τιμές καθώς και με τη μείωση του κόστους παραγωγής -αφορολόγητο πετρέλαιο και αγροτικό ρεύμα στα 0,07 ευρώ/Kwh.

Οι αγρότες ζητούν να υλοποιήσει η κυβέρνηση άμεσα τις εξαγγελίες για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για τα μήλα και τα κάστανα και να αυξήσει το ποσό ανά στρέμμα και να καταβάλλει άμεσα τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Απαιτούν επίσης να υπάρξουν κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

Παράλληλα ζητούν προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.

Στη συγκέντρωση χαιρέτησαν εκπρόσωποι διαφόρων συλλόγων, μεταξύ των οποίων και από τον Δημοκρατικό Σύλλογο Γυναικών, με την πρόεδρο Ρίτσα Κωτή να τονίζει ότι οι γυναίκες είναι αλληλέγγυες στον δίκαιο αγώνα των βιοπαλαιστών του πρωτογενούς τομέα και όπως ανέφερε «ενώνουμε τη φωνή μας, απαντάμε στις πολιτικές που χτυπούν αγρότες αλλά και τα λαϊκά στρώματα της πόλης».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου