ΤΟΠΙΚΑ

Παραμένουν τα μπλόκα αγροτών: «Θέλουμε να ζήσουμε στον τόπο μας»

παραμένουν-τα-μπλόκα-αγροτών-θέλουμ-913147

Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν όλη την εβδομάδα δεν πτοούν το φρόνημα των αγροτών που βρίσκονται στον δρόμο, διεκδικώντας λύση στα προβλήματά τους.

Τα αγροτικά μπλόκα που έχουν στηθεί σε όλη τη Θεσσαλία, με το πλέον δυναμικό στην Καρδίτσα, όπου έχουν παραταχθεί περίπου 600 τρακτέρ, παραμένουν, με τους εκπροσώπους της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων να περιμένουν τη συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς, η οποία συμφωνήθηκε την προηγούμενη Κυριακή, οπότε συναντήθηκαν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Γεωργαντά, που επισκέφτηκε Τύρναβο και Αλμυρό, προσκεκλημένος σε εκδηλώσεις του κυβερνώντος κόμματος.

Στον Ριζόμυλο οι αγρότες – μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας έχουν παρατάξει στην παλιά εθνική οδό περίπου 15 τρακτέρ, με τους αγροτοσυνδικαλιστές να προσπαθούν να ενισχύσουν το μπλόκο.

Στο πλαίσιο αυτό απηύθυναν κάλεσμα σε όλους τους τοπικούς φορείς να στηρίξουν τον αγώνα τους, «για να μπορέσουμε να ζήσουμε στον τόπο μας, κόντρα στην αντίξοες καιρικές συνθήκες και στην κυβερνητική αδιαλλαξία», όπως λένε σε σχετική ανακοίνωση.

«Είναι για εμάς θέμα επιβίωσης»

«Βγήκαμε με τα τρακτέρ στους δρόμους επειδή δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα κι αντιμετωπίζουμε πρόβλημα επιβίωσης», λένε και συνεχίζουν: «Οι τεράστιες αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές των προϊόντων μας, τις περικοπές στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις της ΚΑΠ της ΕΕ, τις καταστροφές στην παραγωγή που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ εκμηδενίζουν το εισόδημά μας. Ταυτόχρονα, η μεγάλη ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ, στα καύσιμα, στα νοίκια των παιδιών μας που σπουδάζουν, οι διογκωμένοι λογαριασμοί για το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό, το τηλέφωνο, τη θέρμανση, τα άλλα έξοδα της λαϊκής οικογένειας έχουν εκτοξεύσει στα ύψη το κόστος ζωής».

Οι αγρότες διεκδικούν να υλοποιήσει η κυβέρνηση άμεσα τις εξαγγελίες για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για τα μήλα και τα κάστανα, να αυξήσει το ποσό ανά στρέμμα και να καταβάλλει άμεσα τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Επίσης ζητούν αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους όπως τα αμύγδαλα, αχλάδια, κεράσια και άλλα. Ειδικά για το βαμβάκι επισημαίνουν ότι πρέπει να υπάρξει αναπλήρωση στο ύψος του 1 ευρώ το κιλό για όλους τους παραγωγούς, που αντιστοιχεί στην αύξηση του κόστους παραγωγής και στην κατρακύλα της τιμής του προϊόντος.

Επαναφέρουν σε όλους τους τόνους το αίτημα για μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα – εφόδια, ουσιαστική επιδότηση των μέσων και εφοδίων και των ζωοτροφών.

Τέλος, ζητούν μέτρα προστασίας από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%.

Ο χάρτης… των υπόλοιπων μπλόκων

Εκτός από την Καρδίτσα, μπλόκο έχει στηθεί σε Τύρναβο και Πλατύκαμπο, ενώ επίσης αγρότες έχουν βγάλει τα τρακτέρ τους στο δρόμο Λάρισας – Κοζάνης μαζί με αγροτοκτηνοτρόφους της Ελασσόνας.

Επίσης γίνονται προσπάθειες να στηθεί ένα δυναμικό μπλόκο στα Φάρσαλα, αν και αρκετοί αγρότες από την περιοχή έχουν κατευθυνθεί και συνδράμουν το μπλόκο της Καρδίτσας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου