ΤΟΠΙΚΑ

Ο 12χρονος ήρωας για πολλούς

ο-12χρονος-ήρωας-για-πολλούς-913038

«Το μεγαλείο ψυχής του δικού μας ήρωα είναι η πηγή έμπνευσης και δημιουργίας αυτού του οράματος», αναφέρει η μητέρα του Παναγιώτα Φιλαρέτου για τον αγώνα που δεν έχει εγκαταλειφθεί ποτέ απέναντι στην ασθένεια

Ηταν μόλις 12 ετών. Πάλεψε, όμως, με δύναμη αστείρευτη και ας είχε απέναντί του ένα θεριό, μια σπάνια μορφή παιδικού καρκίνου. Όχι μόνο δεν λύγισε ούτε στιγμή, αλλά δεν άφη- σε κανέναν δίπλα του να λυγίσει. Ο Νίκος Χαλκιάς, από τη Σκιάθο, με τον ηρωισμό που επέδειξε, έγινε πηγή έμπνευσης και ελπίδας. Εγινε ένας ήρωας για πολλούς…

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΣΑΜΑΚΟΒΛΗ

Η μάχη ήταν άνιση, καθώς οι πιθανότητες επιβίωσης ήταν απειροελάχιστες έως και μηδενικές. Το προσωπάκι του, όμως, σκορπούσε γύρω του την αγάπη για τη ζωή και για τους γονείς του. Ο μικρός με την τεράστια ψυχή δίδασκε, μέχρι και την τελευταία στιγμή, με τη στάση του. Δίδασκει τι σημαίνει μαχητικότητα, δύναμη και αγάπη.

«Ο Νίκος μας κοίταξε τον αόρατο εχθρό στα μάτια και πάλεψε για τη ζωή του και για εμάς, να μην μας στεναχωρήσει. Το μεγαλείο ψυχής του δικού μας ήρωα είναι η πηγή έμπνευσης και δημιουργίας αυτού του οράματος», λένε οι γονείς του, Αντώνης Χαλκιάς και Παναγιώτα Φιλαρέτου, στους οποίους ο δικός τους ήρωας φώτισε ένα νέο μονοπάτι ζωής. Να συνεχίσουν να παλεύουν και να προσπαθούν για κάθε παιδί που μάχεται τον καρ- κίνο, για κάθε γονιό που ξενυχτά στο προσκέφαλό του, για να μη χαθεί ούτε στιγμή η ελπίδα.

Η ζωή τους άλλαξε από τη μία στιγμή στην άλλη. Όμως, ο άγγελός τους τούς έκανε γρήγορα να σηκωθούν. Διότι η αγάπη που ανέβλυζε η ψυχή του Νίκου δεν είχε τέλος και όρια. Ετσι, γέννησε τον «Νίκο Χαλκιά, έναν ήρωα για πολλούς…». Πρόκειται για την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ), τον φιλανθρωπικό σύλλογο, που σε σύντομο χρονικό διάστημα, μέσα από πληθώρα δράσεων, συναντά όλο και περισσότερους συμμάχους στην κοινή προσπάθεια, δίπλα σε παιδιά που παλεύουν με τον καρκίνο.

Σήμα της εταιρείας τα χέρια τριών ανθρώπων: του Αντώνη, της Παναγιώτας και του Νίκου. Αυτό δηλαδή που έκαναν πάντοτε στο σπίτι, στο νοσοκομείο, παντού. Το σύνθημά τους ότι μαζί, ενωμένοι, είναι δύναμη.

– να μεγιστοποιηθεί ο αριθμός εθελοντών δοτών μυελού των οστών

– να δημιουργηθεί ομάδα εθελοντών αιμοδοτών

– να δημιουργηθεί ηλεκτρονικό δίκτυο πληροφοριών για θεραπείες και φάρμακα που προσφέρονται εκτός Ελλάδος

– να αποφευχθεί καθυστέρηση, λόγω γραφειοκρατίας, έγκρισης ενός φαρμάκου που απαιτείται άμεσα για θεραπεία.

Και όχι μόνο. Ο «Νίκος Χαλκιάς, ένας ήρωας για πολλούς…» σκοπεύει να είναι δίπλα, για κάθε διευκόλυνση και παροχή βοήθειας, σε όποιο παιδί ή έφηβο αντιμετωπίζει νεοπλασματικές ασθένειας.

Το όραμα της ΑΜΚΕ, η οποία διαρκώς πολλαπλασιάζει τα μέλη της και τους εθελοντές της και απευθύνει κάλεσμα και σε άλλους να πλαισιώσουν την ίδια προσπάθεια, είναι να δοθεί κάθε δυνατότητα πρόσβασης στην κατάλληλη θεραπεία άμεσα και χωρίς εμπόδια σε κάθε παιδί που νοσεί.

Διότι, οι γονείς του Νίκου έζησαν τα αρκετά εμπόδια στην αντιμετώπιση μιας σπάνιας παιδικής ασθένειας, όπως τη γραφειοκρατία, πολλές φορές, που προκύπτει από την αξιολόγηση της επικινδυνότητας μιας παιδικής ασθένειας και την καθυστέρηση έγκρισης ενός φαρμάκου ή ακόμη το υψηλό κόστος μιας θεραπείας που δεν προσφέρεται στην Ελλάδα. Και ακόμη περισσότερο την έλλειψη ενημέρωσης για τη σπουδαιότητα μιας ιδιαίτερα απλής και εντελώς ανώδυνης διαδικασίας: να γίνει κανείς εθελοντής δότης μυελού των οστών.

«Ο Νίκος μας ήταν μαχητικός, το πάλεψε μέχρι την τελευταία στιγμή, δεν το έβαλε ποτέ κάτω. Δεν τα παράτησε ποτέ. Βλέποντας τη δύναμη του Νίκου οφείλαμε να συνεχίσουμε. Να αυξήσουμε τους δότες μυελού των οστών, να υπάρχει άμεση πρόσβαση σε θεραπείες, να σταθούμε σε οποιοδήποτε παιδί και γονιό, την ώρα που νιώθει ότι λυγίζει και χάνει την ελπίδα. Διότι εμάς ο Νίκος δεν μας επέτρεψε να λυγίσουμε», λέει η μητέρα του Παναγιώτα Φιλαρέτου.

Η ίδια προσθέτει ότι περισσότεροι εθελοντές σημαίνει περισσότερες συμβατότητες. Περισσότερες συμβατότητες σημαίνει περισσότερες πιθανότητες να σωθεί η ζωή ενός μικρού παιδιού, ενός εφήβου.

«Με τον Νίκο μας, δυστυχώς, η σπανιότητα της ασθένεια δεν επέτρεπε μεταμόσχευση», προσθέτει η Παναγιώτα. «Παρόλα αυτά δεν σταματάμε εκεί. Συνεχίζουμε και θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε. Όταν υπάρχει συνέχεια, τα θετικά αποτελέσματα μεγαλώνουν», αναφέρει, τονίζοντας ότι η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει μαζί με το «Χάρισε Ζωή» βρίσκεται ήδη σε πολύ καλό δρόμο.

Σημαντική εκδήλωση στον Βόλο

Ο επόμενος σταθμός στη μεγάλη διαδρομή του «Νίκου Χαλκιά, ένας ήρωας για πολλούς…», είναι την ερχόμενη Τετάρτη η μεγάλη και σημαντική εκδήλωση στον Βόλο.

«Μία εκδήλωση, που έχει αγκαλιάσει όλος ο Βόλος. Εχουμε τη στήριξη από πλήθος σωματείων και συλλόγων και είναι ιδιαίτερα συγκινητικό. Είναι μια εκδήλωση αφιερωμένη στα παιδιά που νοσούν και που έχει ως μοναδικό στόχο να ενισχύσει ένα από τα βασικά όπλα κατά του παιδικού καρκίνου που είναι η μεταμόσχευση μυελού των οστών. Δίνουμε ελπίδα ζωής σε όλα τα παιδιά», σύμφωνα με την Παναγιώτα Φιλαρέτου.

Και όπως υπογραμμίζει, «από αυτά τα παιδιά παίρνουμε μαθήματα ζωής. Και ακόμη όταν η κατάληξη δεν είναι αυτή που θέλουμε, αυτά τα παιδιά αφήνουν πίσω τους πολύ αγάπη. Και γνωρίζοντας από την αγάπη που αφήνει μια τέτοια ψυχή, όπως του Νίκου μας, εμείς δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε ποτέ. Και θα το κάνουμε με την ίδια δύναμη που το κάνουμε και τώρα. Η κινητήριος δύναμή μας είναι ο Νίκος Χαλκιάς».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου