ΤΟΠΙΚΑ

Ανδρέας Τζάκης: «Επιθυμώ να βοηθήσω την Ελλάδα»

ανδρέας-τζάκης-επιθυμώ-να-βοηθήσω-τη-913021

Ο γκουρού των μεταμοσχεύσεων βραβεύτηκε για το έργο του – Καταλυτικό το μήνυμά του υπέρ της δωρεάς οργάνων

Τον αποκαλούν «μετρ των μεταμοσχεύσεων», έχει μπει στο βιβλίο Γκίνες και είναι πολλοί οι ασθενείς του που τον κοιτάζουν σαν να κοιτούν κατάματα το Θεό.

Ο λόγος για τον Ανδρέα Τζάκη, κορυφαίο ερευνητή, πρώτο χειρουργό που πραγματοποίησε επιτυχή μεταμόσχευση παγκρέατος καθώς και μεταμόσχευση ήπατος μπαμπουίνου σε άνθρωπο στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, τον οποίο βράβευσε χθες η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Βόλο, στέλνοντας μήνυμα ευαισθητοποίησης για τη δωρεά οργάνων.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε με τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας, τον Σύλλογο Νεφροπαθών «Αγιοι Ανάργυροι» και το Νοσοκομείο Βόλου, με τον ίδιο τον διακριμένο επιστήμονα που γεννήθηκε στον Πειραιά και έγινε γνωστός στα πέρατα της Οικουμένης, συγκινημένο να ευχαριστεί όλους για την τιμητική διάκριση.

Είναι ο ίδιος επιστήμονας που έκανε την πρώτη στην ιστορία του ιατρικού κόσμου μεταμόσχευση επτά οργάνων.

Πήρε στα χέρια του ένα κοριτσάκι μόλις 10 μηνών και το υπέβαλε σε μεταμόσχευση ήπατος, στομάχου, παγκρέατος, λεπτού και παχέος εντέρου και δύο νεφρών. Ενώ επίσης έκανε την πρώτη μεταμόσχευση μήτρας, ενώ έγινε ευρέως γνωστός όταν ανέλαβε να κάνει μεταμόσχευση στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο. Σήμερα έχει αποσυρθεί από τη χειρουργική όμως συνεχίζει να ασχολείται σε ερευνητικό επίπεδο με τις μεταμοσχεύσεις μήτρας, όπως ανέφερε μιλώντας για εκείνον ο καθηγητής Γενικής Χειρουργικής, Διευθυντής στο Τομέα Χειρουργικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, Κωνσταντίνος Ν. Τεπετές.

Στόχος του πλέον- όπως είπε χθες από το βήμα της εκδήλωσης που έγινε τελικά στον ιερό Ναό του Αγ. Κωνσταντίνου λόγω τεχνικού προβλήματος στο Πανεπιστήμιο-είναι να βοηθήσει να φτάσει η Ελλάδα, σε επίπεδο μεταμοσχεύσεων, τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Είμαστε όργανα του Θεού, δεν έχουμε καμία εξουσία σε σχέση με τους άλλους ανθρώπους. Έχουμε μία ειδική εκπαίδευση για να μπορούμε να κάνουμε χρήσιμα πράγματα που δε μας δίνουν καμία εξουσία. Είμαστε δούλοι του Θεού, εξυπη- ρετούμε τους ανθρώπους. Το «αφεντικό» στη σχέση γιατρού – ασθενή είναι ο ασθενής. Ο άρρωστος διαλέγει τον γιατρό του και εκείνος τον εξυπηρετεί. Αυτή είναι η σχέση μου με τους αρρώστους», ανέφερε συγκινημένος με τα θερμά λόγια που άκουσε για το πρόσωπό του.

Λιτός και πολύ ταπεινός, αναφερόμενος στα επιτεύγματά του τόνισε ότι «δεν έκανα τίποτα παραπάνω από το καθήκον μου», ενώ θυμήθηκε με συγκίνηση διάφορες περιπτώσεις ειδικά μικρών παιδιών που βοήθησε, έχουν τώρα μεγαλώσει και συγκινείται κάθε φορά που επικοινωνεί μαζί τους.

Μιλώντας για το μήνυμα της δωρεάς οργάνων τόνισε ότι θα πρέπει στην Ελλάδα να αναληφθούν πρωτοβουλίες, ώστε το μήνυμα προς τους πολίτες να είναι σαφές.

Επισήμανε επίσης ότι θα πρέπει να υπάρξει καλύτερος συντονισμός και συμφώνησε με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Χρήστου Βενέτη, που σε παρέμβασή του αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνουν παρεμβάσεις στο επίπεδο εκπαίδευσης και του ιατρικού προσωπικού, ώστε να μπορεί να μεταλαμπαδεύει το μήνυμα της δωρεάς οργάνων, έχοντας προηγουμένως υπηρετήσει σε δομές που εξειδικεύονται στις μεταμοσχεύσεις.

«Είμαστε πολύ πίσω στην Ελλάδα» παρατήρησε επίσης. «Οι μεταμοσχεύσεις είναι ένα πολύπλοκο σύστημα. Ο ζώντας δότης φοβάται μήπως πεθάνει στην εγχείρηση ή μήπως αποκτήσει κάποιο πρόβλημα. Ο κίνδυνος να πεθάνεις στην εγχείρηση είναι 3 στις 10.000, μικρότερος από το να πνιγείς τρώγοντας. Ο κίνδυνος νεφρικής ανεπάρκειας έχει δοθεί με μεγάλη ακρίβεια ανάλογα με τον τρόπο ζωής και είναι 0,27%. Εάν δώσω ένα νεφρό, είναι 0,50%. Στους πτωματικούς δότες υπάρχουν δύο βασικά προβλήματα που είναι παγκόσμια. Φοβάται κανείς όπως εάν έχει δηλώσει ότι θέλει να γίνει δότης, θα του πάρουν τα όργανα και θα τον πεθάνουν. Για να γίνει κάποιος δότης πρέπει να το εγκρίνουν τρεις γιατροί, ένας νευροχειρουργός, ένας αναισθησιολόγος και ο γιατρός που παρακολουθεί τον ασθενή, δύο φορές, μετά από τεστ για να διαπιστώσουν ότι έχει επέλθει εγκεφαλικός θάνατος. Αρα αυτός ο φόβος είναι ανυπόστατος. Ο δεύτερος φόβος έχει να κάνει με το αν γίνεται δί- καιη κατανομή των οργάνων. Η απάντηση σε αυτό είναι απόλυτη διαφάνεια στη διαδικασία των μεταμοσχεύσεων. Να υπάρχουν όλα τα στοιχεία. Ο Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων εδώ παλεύει να κάνει μία τέτοια ιστοσελίδα με τέτοια στοιχεία», εξήγησε επίσης.

Διθύραμβοι για το έργο του

Νωρίτερα από το βήμα της εκδήλωσης, ο πρόεδρος του ΙΣΜ Χρήστος Βενέτης, η διευθύντρια Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Βόλου Αντιγόνη Καραθάνου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών ν. Μαγνησίας Βασίλης Γιαννάκος, όπως και ο εκπρόσωπος της «Κιβωτού του Κόσμου» Νίκος Τσούκας μίλησαν σε διθυραμβικούς τόνους για το έργο του.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, απονέμοντας την τιμητική διάκριση στον Δρ. Ανδρέα Τζάκη, του οποίου η προσφορά του στο πεδίο της Χειρουργικής και δη των Μεταμοσχεύσεων είναι πολλαπλή.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου