Συγκέντρωση διαμαρτυρίας χθες έξω από το «Αθανασάκειο» ενάντια στο νομοσχέδιο της Κυβέρνησης
Με σύνθημα «κάτω τα χέρια από τα κρατικά μουσεία» και «όχι τσεκούρι στον πολιτισμό», εργαζόμενοι της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας συγκεντρώθηκαν χθες στην είσοδο του Αθανασάκειου Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το νομοσχέδιο της Κυβέρνησης που μετατρέπει πέντε μεγάλα δημόσια μουσεία της χώρας σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, μετατροπή που χαρακτηρίζεται πλήγμα για την αρχαιολογική υπηρεσία. Εργαζόμενοι απαίτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου το οποίο θα καταστήσει επισκέψιμα τα μουσεία μόνο για όσους μπορούν να πληρώσουν ακριβή είσοδο, στο πρότυπο του Μουσείου της Ακρόπολης, και ζήτησαν άμεσα μόνιμες προσλήψεις για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων που υπάρχουν.
Βάσει του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίζεται την ερχόμενη Δευτέρα, μετατρέπονται με Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, όπως είναι δηλαδή το Μουσείο τη Ακρόπολης, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού.
Όπως εξήγησε η συντηρήτρια αρχαιοτήτων, Μαριάνθη Κυπρίδου με τη μετατροπή αυτή η διαχείριση των μουσείων θα γίνεται από ένα επταμελές διοικητικό συμβούλιο που θα διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση και θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια ενώ οι αμοιβές των στελεχών θα κοστίζουν στον ελληνικό λαό 500.000 ευρώ ετησίως!
«Το νομοσχέδιο προβλέπει εξαγωγή αρχαιοτήτων στο εξωτερικό για πολλά χρόνια με την ίδρυση παραρτημάτων σε ξένες χώρες, δεν εξασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα και υποβαθμίζει τον εκπαιδευτικό και επιστημονικό ρόλο των μουσείων, καθώς θα δοθεί η διαχείριση σε ιδιώτες», σημείωσε η κ. Κυπρίδου. Η ίδια σημείωσε ότι το Μουσείο Ακρόπολης ενώ επιδοτείται από το κράτος και το 2022 πήρε 600.000 ευρώ και είναι υποχρεωμένο να αποδίδει το 30% των κερδών του στο ελληνικό κράτος εδώ και μία 10ετία δεν έχει αποδώσει ούτε ένα ευρώ. Επιπλέον σημείωσε ότι λειτουργίες του έχουν δοθεί σε ιδιώτες εργολάβους. «Στο Υπουργείο Πολιτισμού υπάρχει υποστελέχωση, χρειαζόμαστε κόσμο και θα έπρεπε το νομοσχέδιο αντί καταργεί τις 735 οργανικές θέσεις να προβλέπει στελέχωση των μουσείων. Οσοι εργαζόμαστε στα μουσεία αγαπάμε δουλειά μας και τον πολιτισμό μας και θέλουμε να γίνονται καλύτερα», είπε προβλέποντας ότι το Μουσείο Βόλου θα κινδυνεύσει σε επόμενη φάση. «Η μικρότερη χρηματοδότηση θα επηρεάσει τα περιφερειακά μουσεία όπως το δικό μας, όπου ήδη υπάρχουν ελλείψεις σε ειδικότητες εργαζομένων, όπως ηλεκτρολόγου, χειριστή του δικτύου και σε λίγες ημέρες καθαρίστριας», ανέφερε η κ. Κυπρίδου.
«Η μετατροπή των μεγάλων σημαντικών μουσείων είναι πλήγμα στην αρχαιολογική υπηρεσία», τόνισε από την πλευρά της η αρχαιολόγος Ελισάβετ Νικολάου μιλώντας για αποκοπή από την αρχαιολογική υπηρεσία των μεγαλύτερων και με έσοδα μουσείων που θα διοικούνται από ιδιωτικούς φορείς. «θα δημιουργηθούν υπάλληλοι δύο ταχυτήτων, θα ισχύσουν διαφορετικοί μισθοί, θα κοπούν ημέρες δωρεάν εισόδου για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν για να επισκεφθούν τα μουσεία και τα εκπαιδευτικά προγράμματα θα πληρώνονται», έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου.
«Τα μουσεία δεν είναι αμπελοχώραφα υπουργών»
«Δεν προσέχουν τον πολιτισμό. Με αυτό το νομοσχέδιο δεν θα υπάρχει πρόσβαση της κοινωνίας των πολιτών στα μουσεία. Δεν θα έχουν εύκολη πρόσβαση οι πολίτες στον πολιτισμό», δήλωσε εξάλλου, η πρόεδρος του σωματείου «Φίλοι Αθανασάκειου Μουσείου Βόλου, Σούλα Μπαρτζώκα.
«Είναι πρωτοφανές στη δημόσια διοίκηση να ανατίθεται στο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης η διαχείριση των μουσείων σε ιδιώτες χωρίς κανένα τυπικό προσόν. Τα μουσεία δεν είναι αμπελοχώραφα υπουργών είναι περιουσία του ελληνικού λαού», διεμήνυσε από την πλευρά του το μέλος του γενικού συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, Σταύρος Κατσούρας.
Το «παρών» στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας η οποία έγινε ενώ στο Μουσείο υπήρχε γκρουπ επισκεπτών που ξεναγούνταν στον χώρο, έδωσαν εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου.
«Νέος… άθλος του Υπουργείου Πολιτισμού»
Η βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Κατερίνα Παπανάτσιου υποστήριξε ότι η ιδιωτικοποίηση των πέντε πολύ σημαντικών μουσείων ανοίγει την πόρτα για την ιδιωτικοποίηση και άλλων. «Είναι ένας ακόμη άθλος της κ. Μενδώνη και του κ. Μητσοτάκη. Η Κυβέρνηση δεν έχει στην ατζέντα της τον πολιτισμό όπως τον γνωρίζουμε, αλλά τον πολιτισμό προς όφελος των συμφερόντων. Όμως ο πολιτισμός ανήκει σε όλους και σε αυτόν θα πρέπει να έχει ο καθένας πρόσβαση», σημείωσε η βουλευτής.
Η υποψήφια βουλευτής Μαγνησίας με το ΚΚΕ, Ιωάννα Παπαδημητρίου τόνισε ότι επιχειρείται ιδιωτικοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στο πρότυπο του Μουσείου της Ακρόπολης. «Η πολιτιστική κληρονομιά ανήκει στον λαό και μόνο», είπε χαρακτηριστικά.
«Τα μουσεία οδηγούνται σε ιδιωτικοποίηση και αποκόπτονται από την αρχαιολογική υπηρεσία με αποτέλεσμα η πολιτιστική κληρονομιά να κινδυνεύει», δήλωσε εξάλλου ο εκπρόσωπος της «Πράσινης Αριστεράς- Μαζί», Παντελής Μαστρογιάννης.
ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ