Σε εξέλιξη είναι αυτήν την ώρα οι διαμαρτυρία των αρχαιολόγων στον προαύλιο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου.
Η συγκέντρωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της στάσης εργασίας που έχουν προκηρύξει ενάντια στο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή πριν λίγες μέρες για τη μετατροπή των πέντε μεγάλων δημόσιων μουσείων της χώρας, Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας, Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης και Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, που σήμερα είναι ειδικές περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), όπως είναι το Μουσείο Ακρόπολης.
Σε δηλώσεις της η Μαριάνθη Κυπρίδου, μέλος της πανελλήνιας ένωσης συντηρητών αρχαιοτήτων ανέφερε ότι τα μουσεία αυτά είναι εξαιρετικά με πολλές δράσεις, διακρίσεις και βραβεία. «Η κυβέρνηση και η Υπ. Πολιτισμού θέλει να τοποθετήσει 7μελή Διοικητικά Συμβούλια, τα οποία θα έχουν την υπηρεσία των μουσείων αυτών και θα αποφασίζουν για την πολιτισμική μας κληρονομιά. Το νομοσχέδιο αυτό προβλέπει διάφορα πράγματα. Το ένα από αυτά είναι η εξαγωγή των αρχαιοτήτων στο εξωτερικό για πάρα πολλά χρόνια με την ίδρυση παραρτημάτων σε ξένες χώρες. Το ΔΣ θα πληρώνεται με 500.000 ευρώ κάθε χρόνο, όλα τα ΔΣ μαζί και των πέντε μουσείων, γεγονός που θα επιβαρύνει τις τσέπες των πολιτών. Ακόμη, το νομοσχέδιο δεν εξασφαλίζει τα εργασιακά δικαιώματα και υποβαθμίζει τον εκπαιδευτικό και επιστημονικό ρόλο που έχουν τα μουσεία» ανέφερε για το νομοσχέδιο.
Με τη σειρά της η Ελισάβετ Νικολάου, αρχαιολόγος και μέλος του Συλλόγου Ελλήνων αρχαιολόγων επεσήμανε ότι η μετατροπή των σημαντικών μουσείων της χώρας είναι πλήγμα στην αρχαιολογική υπηρεσία.
Στις αρνητικές επιπτώσεις του νέου σχεδίου νόμου συμπεριλαμβάνονται η μείωση των εσόδων του ΟΠΑΔ (πρώην ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων), η αποδυνάμωση του επιστημονικού και εκπαιδευτικού ρόλου των μουσείων που ανοίγει το δρόμο για την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων και την κατάργηση των δωρεάν παροχών (ξεναγήσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, ημέρες δωρεάν εισόδου κοινού, εκδηλώσεις), η κατάργηση 735 θέσεων μονίμων και ΙΔΑΧ από τον Οργανισμό του ΥΠΠΟΑ με τελική ημερομηνία την 1-11-2023 και ο εγκλωβισμός των παλαιών εργαζόμενων στα νομικά πρόσωπα, χωρίς δυνατότητα μετακίνησης– μέχρι τουλάχιστον να μετατραπούν τα μουσεία σε Οργανισμούς.
Δείτε φωτογραφίες