ΤΟΠΙΚΑ

Χρ. Τριαντόπουλος: Σημαντική ενίσχυση των αγροτών και στήριξη των υποδομών στο Αν. Πήλιο

χρ-τριαντόπουλος-σημαντική-ενίσχυση-911429

Επίσκεψη στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου πραγματοποίησε την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2023 ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό κ. Χρήστος Τριαντόπουλος. Ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος είχε επαφές με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και των παραγωγικών φορέων, υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά και απλούς πολίτες, συζητώντας για τα μέτρα στήριξης και αποκατάστασης που υλοποιεί η Κυβέρνηση στις περιοχές του Δήμου που έχουν πληγεί από ακραία καιρικά φαινόμενα, αλλά και για την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής, προκειμένου να τονωθούν οι τοπικές αναπτυξιακές προοπτικές.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό ήταν η Τσαγκαράδα. Στο παλαιό Δημαρχείο, ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος συμμετείχε σε σύσκεψη με την παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων κ. Δωροθέας Κολυνδρίνη, αυτοδιοικητικών και παραγωγικών φορέων, αλλά και πολιτών, με θέμα τις αποζημιώσεις των αγροτών και τα έργα που υλοποιούνται στην περιοχή με χρηματοδότηση από το κράτος. Ήταν μία επίσκεψη σε συνέχεια της προηγούμενης στην ευρύτερη περιοχή τον περασμένο Νοέμβριο, όταν ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό είχε πραγματοποιήσει αυτοψία με τους αγρότες στις πληττόμενες περιοχές και εν συνεχεία τους είχε ενημερώσει για τις πρωτοβουλίες που θα αναλάμβανε η Κυβέρνηση για τη στήριξή τους.

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις των αγροτών, υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες συνεδρίασε η ομάδα εργασίας για τον συντονισμό των αγροτικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων υπό τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γεώργιο Γεωργαντά και με τη συμμετοχή του κ. Χρήστου Τριαντόπουλου, του Προέδρου του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου και των αρμόδιων Γενικών Γραμματέων και αποφασίστηκε η αποστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή της αναγγελίας της χορήγησης κρατικής ενίσχυσης για την αποζημίωση των καλλιεργειών -μεταξύ άλλων- μήλων και κάστανων, σύμφωνα με το «Προσωρινό πλαίσιο κρίσης για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας». Η απόφαση προβλέπει την ενίσχυση των καλλιεργειών μήλων με 250 έως 300 ευρώ ανά στρέμμα, και των καλλιεργειών κάστανων με 150 ευρώ ανά στρέμμα.

Στη συνέχεια, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό μετέβη στον Κισσό, όπου και συνομίλησε -σε σχετική συνάντηση- με αγρότες της περιοχής για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και για τη στήριξη που παρέχει η Κυβέρνηση, ενώ ακολούθησε και επίσκεψη στο Πουρί, με το αντικείμενο της συζήτησης εκεί να είναι τόσο η ενίσχυση της Κυβέρνησης προς την πρωτογενή παραγωγή και δη τα μήλα και τα κάστανα, όσο και τα έργα στήριξης των υποδομών που έχουν δρομολογηθεί όλη την προηγούμενη περίοδο.

Το απόγευμα ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος συμμετείχε σε σύσκεψη στο Δημαρχείο Ζαγοράς – Μουρεσίου, και με την παρουσία της Αντιπεριφερειάρχη κ. Δωροθέας Κολυνδρίνη, του Δημάρχου κ. Παναγιώτη Κουτσάφτη και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αναλύθηκαν τόσο τα έργα που έχουν χρηματοδοτηθεί μέχρι τώρα από την Κυβέρνηση και ανέρχονται στα 12,5 εκατ. ευρώ, όσο και οι παρεμβάσεις που δρομολογούνται την επόμενη περίοδο. Ειδικότερα, η έκτακτη χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών έχει διαμορφωθεί στα 3,9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 εκατ. ευρώ αφορούν την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές, η χρηματοδότηση μέσω προγραμμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών (Φιλόδημος, Τρίτσης, κλπ.) ανέρχεται στα 5,2 εκατ. ευρώ, ενώ η χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για έργα μέσω της Περιφέρειας Θεσσαλίας ξεπερνούν τα 3 εκατ. ευρώ.

Τη σύσκεψη στο Δημαρχείο ακολούθησε -σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με τον Συνεταιρισμό Ζαγοράς- ανοικτή συγκέντρωση στο Δημοτικό Σχολείο Ζαγοράς με αγρότες του συνεταιρισμού, πολίτες και φορείς της περιοχής, αναφορικά με τα μέτρα ενίσχυσης της Κυβέρνησης προς τον πρωτογενή τομέα, με ιδιαίτερη έμφαση στις αποζημιώσεις που έχουν χορηγηθεί μέχρι τώρα, αλλά και στις ενισχύσεις που δρομολογούνται τόσο για τα κάστανα όσο και για τα μήλα. Κατά τη συγκέντρωση, ο Υφυπουργός είχε την ευχέρεια να ενημερώσει τους δεκάδες αγρότες για τις ενισχύσεις της Κυβέρνησης, αλλά και για τα εργαλεία και προγράμματα που αξιοποιούνται όλη αυτή την περίοδο προς όφελος της πρωτογενούς παραγωγής της περιοχής.

Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη στο Ανατολικό Πήλιο, ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε ότι «η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της, παραμένει με προσήλωση στη βασική της αρχή να είναι κοντά στον πολίτη και να ανταποκρίνεται στις ανάγκες που δημιουργούνται συνεχώς, ώστε να διευκολύνει την καθημερινότητα, να βελτιώνει τις συνθήκες, να μετριάζει τις επιπτώσεις από τις κρίσεις και να ενισχύει το εισόδημα όλων των πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο, μεταξύ άλλων, η Κυβέρνηση στηρίζει τόσο τον πρωτογενή τομέα, όσο και την τοπική αυτοδιοίκηση, με πόρους και εργαλεία που απέχουν παρασάγγας από ό,τι συνέβαινε κατά το προηγούμενο καθεστώς. Προς αυτή την κατεύθυνση, από το 2019 που ανέλαβε η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, η χρηματοδότηση, τόσο η έκτακτη, όσο και μέσω προγραμμάτων, προς την περιοχή του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία ανέρχεται μέχρι τώρα στα 12,5 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αναμένεται σχεδόν να διπλασιαστεί, εάν συνυπολογιστούν και τα έργα που δρομολογούνται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Παράλληλα, ιδιαίτερα σημαντική είναι η στήριξη προς τον πρωτογενή τομέα της περιοχής. Μέχρι τώρα, ο ΕΛΓΑ στον νομό Μαγνησίας έχει χορηγήσει για αποζημιώσεις σε καλλιέργειες με μήλα 8,7 εκατ. ευρώ και σε καλλιέργειες με κάστανα 0,7 εκατ. ευρώ, αθροίζοντας στα 9,5 εκατ. ευρώ την τελευταία τετραετία. Ποσό που απέχει κατά πολύ από ό,τι είχε διατεθεί στο παρελθόν, αλλά και είναι κοντά στο 50% του συνολικού ποσού που έχει διατεθεί για αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στη Μαγνησία. Και φέτος, όμως, η Κυβέρνηση, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με όλους τους εμπλεκόμενους και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, δρομολογεί -όπως έχουμε αναφέρει ξανά- την ενίσχυση των παραγωγών μήλων και κάστανων. Ειδικότερα, σύμφωνα και με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δρομολογείται η ενίσχυση για τις καλλιέργειες με μήλα της περιοχής στα επίπεδα των 250 ευρώ ανά στρέμμα και για τις καλλιέργειες με κάστανα στα επίπεδα των 150 ευρώ ανά στρέμμα, με την εκτίμηση για τη συνολική ενίσχυση για την περιοχή να διαμορφώνεται πέριξ των 3 εκατ. ευρώ κατά την αμέσως επόμενη περίοδο.

Έτσι, η οικονομική στήριξη -μέσω αποζημιώσεων και ειδικών ενισχύσεων- για τα μήλα και τα κάστανα της Μαγνησίας θα ξεπεράσει αθροιστικά τα 12,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για στήριξη προς τους παραγωγούς της Μαγνησίας και δη του Ανατολικού Πηλίου, στο πλαίσιο και της κλιματικής κρίσης, που δεν έχουν καμία σχέση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίζει, με πράξεις και δράσεις, να είναι δίπλα στον παραγωγό και να στηρίζει τον αγρότη σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Και, φυσικά, και στη Μαγνησία. Φυσικά, η δουλειά δεν σταματά εδώ και κατά τη δεύτερη θητεία της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη θα συνεχίσουμε με αμείωτη ένταση τις προσπάθειες για τη βελτίωση των προοπτικών της περιοχής και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου