ΤΟΠΙΚΑ

Τελεσίγραφο καταναλωτικών οργανώσεων: «Ή μειώνουν τιμές ή μποϊκοτάζ»

τελεσίγραφο-καταναλωτικών-οργανώσεω-911413

Προθεσμία μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου στα μάρκετ για να μειώσουν τις τιμές στα γαλακτοκομικά και άλλα προϊόντα – «Οι εταιρείες ευθύνονται για τις ανατιμήσεις», λένε οι κτηνοτρόφοι

Με την «απειλή» μποϊκοτάζ σε συγκεκριμένα προϊόντα, αρχής γενομένης από τα γαλακτοκομικά, στα οποία οι τιμές είναι ιδιαίτερα αυξημένες, με αποτέλεσμα η τιμή της φέτας να έχει φτάσει στα ύψη,, αλλά και σε άλλα είδη, όπως απορρυπαντικά, όσπρια και είδη προσωπικής υγιεινής, προειδοποιούν οι εκπρόσωποι οργανώσεων καταναλωτών σε επίπεδο Θεσσαλίας, σε συνεννόηση με το Ινστιτούτο Καταναλωτών, σε μία προσπάθεια να πιέσουν τα σούπερ μάρκετ να μειώσουν τις τιμές στο ράφι.

Ερωτηθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών Θεσσαλίας Αλέκος Κουτσελίνης επισήμανε ότι «οι καταναλωτικές οργανώσεις αναζητούν τρόπους, προκειμένου να πιεστούν οι εκπρόσωποι της εφοδιαστικής αλυσίδας να μειώσουν τις τιμές». Στα γαλακτοκομικά, σύμφωνα με την έρευνα που έχουν κάνει κατά καιρούς σύσσωμες οι οργανώσεις, οι αυξήσεις είναι σημαντικές και επειδή πρόκειται για προϊόντα ευρείας χρήσης, τα οποία δεν έλειπαν ποτέ από το οικογενειακό τραπέζι, είναι φυσικό οι τσιμπημένες τους τιμές να «πονάνε» την τσέπη των καταναλωτών.

Στη βάση αυτή το Ινστιτούτο Καταναλωτών είναι σε συνεννόηση με όλες τις κατά τόπους καταναλωτικές οργανώσεις και έχει απευθύνει ουσιαστικά τελεσίγραφο με αποδέκτη τα σούπερ μάρκετ, κάνοντας σαφές ότι αν μέχρι 13 Φεβρουαρίου δεν υπάρξει αποσυμπίεση τιμών, θα καλέσει τους καταναλωτές σε μποϊκοτάζ.

«Είναι μία απέλπιδα προσπάθεια να λάβουν το μήνυμα οι εταιρείες και να συνειδητοποιήσουν ότι οι καταναλωτές δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να πληρώσουν τα βασικά προϊόντα σε τιμές δυσθεώρητες», σχολίασε για το μποϊκοτάζ ο Αλέκος Κουτσελίνης, κρατώντας, ωστόσο, «μικρό καλάθι» αν ένα ενδεχόμενο μποϊκοτάζ θα συμβάλει, ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην αγορά.

Αλέκος Κουτσελίνης: Είναι μία απέλπιδα προσπάθεια να λάβουν το μήνυμα οι εταιρείες και να συνειδητοποιήσουν ότι οι καταναλωτές δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να πληρώσουν τα βασικά προϊόντα σε τιμές δυσθεώρητες

Οι κατηγορίες των προϊόντων που το ΙΝΚΑ θα προτείνει να μποϊκοτάρουν οι καταναλωτές, εφόσον συνεχιστούν οι ανατιμήσεις, είναι τυροκομικά, γαλακτοκομικά, γιαούρτια, αλλαντικά, όσπρια, ζυμαρικά, μαργαρίνες, απορρυπαντικά, καθαριστικά και χαρτικά.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως πέρυσι τέτοια εποχή, μια συγκεκριμένη φέτα κόστιζε 8,5 ευρώ το κιλό και σήμερα η τιμή της έχει φτάσει στα 13,5 ευρώ. Δηλαδή, η τιμή αυξήθηκε 5 ευρώ μέσα σε έναν χρόνο. Το ίδιο ισχύει και για άλλου είδους τυριά, όπως κεφαλογραβιέρα, γραβιέρα, κεφαλοτύρι, είδη τα οποία πέρυσι οι καταναλωτές αγόραζαν από 12-12,5 ευρώ και φέτος οι τιμές έχουν προσεγγίσει μέχρι και τα 17,5 ευρώ.

Επίσης πλέον γιαούρτια μεγάλων εταιρειών πωλούνται έως 4, 80 ευρώ τα 220 γραμμάτια, ενώ το φρέσκο γάλα συγκεκριμένης μεγάλης εταιρείας φτάνει στο ράφι στην τιμή των 2,10 ευρώ.

Κτηνοτρόφοι: Δεν ευθυνόμαστε εμείς

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ απευθύνθηκε και ζήτησε τη γνώμη των κτηνοτρόφων. Μιλώντας η πρόεδρος του συλλόγου Μαγνησίας Χαρούλα Διβάνη επισήμανε ότι δεν ευθύνεται ο κτηνοτροφικός κλάδος για όσα συμβαίνουν. Μάλιστα η ίδια ανέφερε ότι μολονότι το κόστος έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, οι κτηνοτρόφοι πουλάνε το γάλα στις εταιρείες σε τιμές φυσιολογικές και ότι δεν δικαιολογούνται οι «τσιμπημένες» τιμές που καταγράφονται στο ράφι.

«Τη ζημιά την κάνουν οι έμποροι και εκείνοι που διαπραγματεύονται τα τυροκομικά προϊόντα για να μπούνε στο ράφι των σούπερ μάρκετ. Εμείς είμαστε ο τελευταίος “τροχός της αμάξης”. Η πολιτεία πρέπει να εντείνει τους ελέγχους, ώστε εκείνοι που κερδοσκοπούν σε βάρος των κτηνοτρόφων, αλλά και των καταναλωτών, να τιμωρηθούν», σχολίασε επίσης η πρόεδρος.

Χαρούλα Διβάνη : Μολονότι το κόστος έχει φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, οι κτηνοτρόφοι πουλάνε το γάλα στις εταιρείες σε τιμές φυσιολογικές, Δεν δικαιολογούνται οι «τσιμπημένες» τιμές που καταγράφονται στο ράφι

Την ίδια ώρα, η τιμή της φέτας έχει πάρει την ανηφόρα και δεν διαφαίνεται ότι μπορεί να συγκρατηθεί.

Οι κτηνοτρόφοι πωλούν σήμερα το γάλα από 1,40 ευρώ/κιλό -1,60ευρώκιλό. Από το τυροκομείο η φέτα «φεύγει» με τιμή 8,5ευρώ/κιλό και ο καταναλωτής τη βρίσκει στο ράφι του σούπερ μάρκετ από 10,40-15 ευρώ/κιλό.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου