ΤΟΠΙΚΑ

Ξεκινά η λειτουργία των υπόγειων κάδων

ξεκινά-η-λειτουργία-των-υπόγειων-κάδω-9115

Έτοιμο να τεθεί σε λειτουργία είναι το σύστημα υπόγειων κάδων απορριμμάτων που τοποθετήθηκε σε κεντρικά σημεία του Βόλου και της Νέας Ιωνίας, με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, που συνιστά μία παρέμβαση του Δήμου Βόλου στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αναβάθμιση της εικόνας της πόλης και της ποιότητας ζωής των δημοτών.

Η παρέμβαση αφορά την τοποθέτηση 24 υπόγειων κάδων σε δέκα σημεία του Δήμου Βόλου. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εναλλακτικό σύστημα συλλογής απορριμμάτων, το οποίο βοηθά ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες υγιεινής αποθήκευσης των απορριμμάτων (οικιακών & ανακυκλώσιμων) σε σημεία της πόλης που απαιτούν αισθητική αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου (π.χ. πλατείες, πεζόδρομοι, σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος κλπ).

Χθες το μεσημέρι έγινε επίδειξη του τρόπου λειτουργίας των κάδων και αποκομιδής των απορριμμάτων από στελέχη της υπηρεσίας Καθαριότητας, στην παραλία του Βόλου, παρουσία της Αντιδημάρχου Διοίκησης, Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Πολιτικής Προστασίας και ΚΕΠ κ. Νατάσας Οικονόμου. Παρόντες ήταν επίσης ο πρώην Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και νυν Δημοτικών Κοιμητηρίων και Δημοτικών Ενοτήτων Βόλου, Νέας Ιωνίας και Αισωνίας κ.Χ.Τσαμπάζης, καθώς και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Φ.Λαμπρινίδης.

Όπως τόνισε η κ.Οικονόμου, «στο πλαίσιο της συστηματικής προσπάθειας που καταβάλει η Δημοτική Αρχή προκειμένου να αξιοποιήσει αποτελεσματικά κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο για την υλοποίηση έργων και δράσεων με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών, ο Δήμος Βόλου πέτυχε να προωθήσει, με πόρους από το Πράσινο Ταμείο, την πιλοτική εφαρμογή ενός συστήματος αποκομιδής απορριμμάτων, περισσότερο φιλικού προς το περιβάλλον και λειτουργικά αποτελεσματικότερου. Πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει σημαντικά στην βελτίωση του τρόπου αποκομιδής στον κεντρικό ιστό της πόλης, αφού οι κάδοι είναι χωρητικότητας 3.000 λίτρων και επομένως έχουν πολλαπλάσιες δυνατότητες από το συμβατικό σύστημα. Είναι θέμα αισθητικής, λειτουργικότητας και εξοικονόμησης χρόνου, πόρων και προσωπικού. Οι πολίτες είναι πλέον πιο ευαισθητοποιημένοι και στόχος μας είναι να καταθέσουμε κι νέα πρόταση, ώστε να επεκταθεί το σύστημα στο Πολεοδομικό Συγκρότημα και σε άλλες Δημοτικές Ενότητες».

Υπενθυμίζεται ότι το έργο «Προμήθεια εξοπλισμού για την αποκομιδή των απορριμμάτων & των ανακυκλώσιμων υλικών με τη μέθοδο της υπογειοποίησης», προϋπολογισμού 442.800 ευρώ, εντάχθηκε στον Άξονα Προτεραιότητας «Προστασία και Ανάδειξη Φυσικού Περιβάλλοντος», του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015», του Πράσινου Ταμείου, και χωρίστηκε σε δυο υποέργα: α) την «Προμήθεια υπόγειων κάδων απορριμμάτων», β) την «Προμήθεια γερανών για τους υπόγειους κάδους απορριμμάτων».

Το σύστημα αποτελείται από 24 τεμάχια υπόγειων κάδων χωρητικότητας 3m³ περίπου έκαστος (3.000 λίτρα), ενώ σε ήδη υπάρχοντα απορριμματοφόρα έχει τοποθετηθεί σύστημα γερανού για την αποκομιδή. Οι κάδοι είναι τοποθετημένοι στην παραλία (3 σημεία), στην πλατεία Πανεπιστημίου, στη 2ας Νοεμβρίου (μπροστά από το Υγειονομικό), στη Λ.Ειρήνης-Αβέρωφ, στην πλατεία Ευαγγελιστρίας (2 σημεία) και στη Μαιάνδρου (2 σημεία).

Με το σύστημα αυτό επιτυγχάνονται τα εξής πλεονεκτήματα:

  • Αναβαθμίζεται η αισθητική εικόνα του χώρου χάρις στην υπόγεια εγκατάσταση των κάδων. Το μόνο εμφανές μέρος του συστήματος είναι η πλατφόρμα κυκλοφορίας μαζί με ένα καλαίσθητο και συμπαγών διαστάσεων πύργο τροφοδοσίας
  • Αυξάνεται η αποθηκευτική ικανότητα
  • Αποτρέπεται ριζικά η έκθεση των απορριμμάτων στην κοινή θέα και ελέγχεται με βέλτιστο τρόπο το πρόβλημα δυσοσμιών χάρις στην στεγανότητα του συστήματος.
  • Συμβατότητα με υφιστάμενα απορριμματοφόρα
  • Οι απαιτήσεις συντήρησης είναι σχεδόν μηδαμινές
  • Μηδαμινό ποσοστό πιθανότητας βλαβών
  • Μεγάλη αντοχή σε καταπονήσεις και προσκρούσεις
  • Δεν απαιτούνται αναλώσιμα υλικά ή ανταλλακτικά
  • Υψηλή αισθητική, χαμηλή στάθμη θορύβου, αποτελεσματική αντιμετώπιση οσμών.

φώτο:Ηλίας Καράτσαλος

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου