ΤΟΠΙΚΑ

Ο χιονιάς… ζέστανε τα ταμεία τους

ο-χιονιάς-ζέστανε-τα-ταμεία-τους-911376

Ανάρπαστες έγιναν αντιολισθητικές αλυσίδες και χιονοκουβέρτες-Ο φόβος επιβολής προστίμων παρακίνησε τους οδηγούς σε μαζικές αγορές

Τρίβουν τα χέρια τους οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων ανταλλακτικών αυτοκινήτων, βουλκανιζατέρ, αλλά και πρατήρια καυσίμων, καθώς ο ερχομός της «Μπάρμπαρα» ζέστανε τα ταμεία τους, με τους οδηγούς αυτοκινήτων να σπεύδουν να προμηθευτούν αντιολισθητικές αλυσίδες και χιονοκουβέρτες.

Υπό τον φόβο αφενός να καθηλωθούν μέσα στα χιόνια και αφετέρου να χρεωθούν με πρόστιμο από την Τροχαία, έσπευσαν μαζικά να προμηθευτούν αλυσίδες και χιονοκουβέρτες.

Δεν είναι τυχαίο ότι πολλά καταστήματα ξέμειναν από αποθέματα, ενώ οι παραγγελίες από την περασμένη Πέμπτη έως ακόμη και χθες πήραν «φωτιά». Αρκετοί από εκείνους που δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν εγκαίρως τον αναγκαίο εξοπλισμό, προέβησαν σε παραγγελίες μέσω διαδικτύου και αναμένουν τώρα την παραλαβή.

Μετά τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την κακοκαιρία, όσοι οδηγοί κινηθούν τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να έχουν μαζί τους υποχρεωτικά αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες, ειδάλλως θα επιβάλλεται πρόστιμο 80 ευρώ. Αυτό σήμανε γενικό συναγερμό στους οδηγούς.

Δεν είναι τυχαίο ότι ειδικά στο επαρχιακό δίκτυο η Τροχαία είχε στήσει μπλόκα σε διάφορα σημεία, πραγματοποιώντας δειγματοληπτικούς ελέγχους, προκειμένου να διαπιστώσει αν συμμορφώθηκαν οι οδηγοί ή όχι.

Χθες πρατηριούχοι και ιδιοκτήτες βουλκανιζατέρ που ρωτήθηκαν από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ενημέρωσαν ότι πράγματι καταγράφονται ελλείψεις σε αλυσίδες και χιονοκουβέρτες για συγκεκριμένα μεγέθη ελαστικών.

«Είχε πράγματι μία σημαντική αύξηση στη ζήτηση αντιολισθητικών αλυσίδων, ενώ πολλοί ήταν και εκείνοι που έσπευσαν να αγοράσουν χιονοκουβέρτες» επιβεβαίωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρόεδρος της Ενωσης Βενζινοπωλών ν. Μαγνησίας Βάσω Κοντοχρήστου.

Η ίδια επισήμανε ακόμη ότι το γεγονός ότι «ως λαός δεν έχουμε συνηθίσει τα χιόνια, έχει ως αποτέλεσμα ένας στους δύο οδηγούς να αμελούν να έχουν στο αυτοκίνητό τους τον απαραίτητο εξοπλισμό, με αποτέλεσμα να τρέχουν τελευταία στιγμή να αγοράσουν αλυσίδες είτε χιονοκουβέρτες για τα λάστιχά τους, ώστε να έχουν ασφαλή οδήγηση σε περίπτωση ακραίων καιρικών φαινομένων.

Χρήσιμες οδηγίες, απαραίτητες σε κάθε οδηγό

Η υπουργική απόφαση που οδήγησε… τους οδηγούς μαζικά να σπεύσουν να εφοδιαστούν με αλυσίδες ψηφίστηκε τον Μάρτιο του 2022 και προβλέπει αντιολισθητικά μέσα σε όλα τα ΙΧ και φορτηγά για τους μήνες μεταξύ Οκτώβριο μέχρι και Απρίλιο. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με βαριά πρόστιμα. Πιο συγκεκριμένα τα ΙΧ αυτοκίνητα, θα πρέπει έχουν στο πορτ μπαγκάζ τους αλυσίδες χιονιού μεταλλικές ή υφασμάτινες με πιστοποίηση για την συγκεκριμένη χρήση.

Όπως λένε οι ειδικοί το μέγεθος του ελαστικού καθορίζει και το μέγεθος της αλυσίδα ή χιονοκουβέρτας, δηλαδή δεν υπάρχει λύση one size, για αυτό και θα πρέπει πριν την προμήθεια του εξοπλισμού οι οδηγοί να είναι σωστά ενημερώνει, ώστε η επιλογή τους να «πιάσει τόπο».

Οι τιμές μεταξύ αντιολισθητικών αλυσίδων και χιονοκουβέρτας δεν παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση, καθώς και στις δύο περιπτώσεις υπάρχουν πλεονεκτήματα, αλλά και μειονεκτήματα που αφορούν κυρίως στον χρόνο αντοχής, στην πιθανότητα ζημιάς στα ελαστικά αν δεν τοποθετηθούν σωστά, κ.λπ.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου