ΤΟΠΙΚΑ

Επιδιώκουν «μέτωπο» με άλλους φορείς οι αγρότες

επιδιώκουν-μέτωπο-με-άλλους-φορείς-911231

Συγκέντρωση αύριο στις 4 το απόγευμα και κάλεσμα στήριξης από τους αγρότες – Η επίσκεψη Γεωργαντά και τα όσα είπε για αποζημιώσεις και ενισχύσεις

Τις τελευταίες δέκα ημέρες οι αγρότες του Πηλίου και οι συνάδελφοί τους από την περιοχή του κάμπου προσπαθούν φιλότιμα να πείσουν τους συναδέλφους τους να προσέλθουν μαζικά για να στηθεί ένα δυναμικό μπλόκο στον Ριζόμυλο, όμως, μέχρι στιγμής η παρουσία των παρατεταγμένων τρακτέρ και ορισμένων αγροτικών οχημάτων δεν έχει δικαιώσει τις προσδοκίες τους.

Αλλοι γιατί βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο, άλλοι γιατί πιστεύουν πως πρέπει να βρεθούν άλλοι εναλλακτικοί τρόποι αγωνιστικής διεκδίκησης των αιτημάτων που θέτουν οι αγρότες, είναι επιφυλακτικοί να βγούνε στον δρόμο στην παρούσα φάση.

Αλλωστε μέσα στην εβδομάδα αναμένεται νέα συνάντηση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά και με τους συναρμοδίους υπουργούς, όπου θα συζητηθούν τα ζητήματα που αφορούν στο κόστος παραγωγής, στις επιπλέον ενισχύσεις που ζητούν οι αγρότες για την απώλεια εισοδήματος σε συγκεκριμένα προϊόντα. Εκτιμάται ότι από τα αποτελέσματα της συνάντησης αυτής ενδεχομένως να προκύψουν αποτελέσματα που να ικανοποιούν μέρος των αιτημάτων που τίθενται, ενώ σε διαφορετική περίπτωση και πάλι οι αγρότες συντεταγμένα θα καθορίσουν τη στάση τους.

Οι διαβεβαιώσεις Γεωργαντά

Σημειώνεται πως ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μιλώντας στην εκδήλωση της ΔΗΜ.ΤΟ. Αλμυρού την Κυριακή το βράδυ, δεσμεύτηκε ότι άμεσα θα καταβληθούν τα χρήματα για την επιδότηση των κτηνοτρόφων αναφορικά με τις ζωοτροφές, όπου οι τιμές είναι υψηλές, ενώ ανέφερε πως η επιδότηση στο αγροτικό πετρέλαιο θα συνεχιστεί και την τρέχουσα χρονιά.

Επισήμανε επίσης ότι η ενίσχυση για την απώλεια εισοδήματος σε διάφορα προϊόντα θα συνεχιστεί ανά νομό, αφού πρώτα ιεραρχηθούν κατά περίπτωση οι προτεραιότητες στη βάση της ορθολογικής αξιοποίησης των πόρων.

Αναφορικά με τις ενστάσεις των αγροτών για αποζημιώσεις από ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους, επισήμανε πως άμεσα θα προχωρήσει ο έλεγχος των ενστάσεων, ενώ προέκρινε ως πολύ σημαντικό το γεγονός ότι τα χρήματα που καταβάλλονται από τον ΕΛΓΑ είναι 50% από ασφαλιστικές εισφορές αγροτών και κτηνοτρόφων και το άλλο 50% από πόρους της Πολιτείας, γεγονός που δείχνει τη βούληση της σημερινής κυβέρνησης για διαρκή ενίσχυση του πρωτογενή τομέα, όπως είπε.

Παράλληλα ο υπουργός αναφέρθηκε και στα έργα υποδομής που αφορούν τους αγρότες σημειώνοντας πως πολύ σύντομα θα δημοπρατηθεί το έργο της κατασκευής της λιμνοδεξαμενής Ξηριά, ενώ θα προχωρήσουν και τα αρδευτικά έργα που χρήζουν άμεσης ανάγκης, ώστε να είναι λειτουργικό το έργο όταν παραδοθεί προς χρήση.

Τέλος, παρουσιάζοντας τον οδικό χάρτη για την αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέας ο υπουργός δήλωσε αισιόδοξος ότι το μεγάλο στοίχημα αναβάθμισης του πρωτογενούς τομέα μπορεί να γίνει πράξη.

Συγκέντρωση στο μπλόκο Ριζομύλου αύριο

Την ίδια στιγμή η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας προγραμματίζει για αύριο Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου, στις 4 το απόγευμα, προσδοκώντας στη στήριξη και των τοπικών φορέων, συνδικάτων και άλλων συλλογικοτήτων

«Βγήκαμε με τα τρακτέρ στους δρόμους επειδή δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα κι αντιμετωπίζουμε πρόβλημα επιβίωσης. Οι τεράστιες αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές των προϊόντων μας, τις περικοπές στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις της ΚΑΠ, τις καταστροφές στην παραγωγή που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ εκμηδενίζουν το εισόδημά μας. Ταυτόχρονα, η μεγάλη ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ, στα καύσιμα, στα νοίκια των παιδιών μας που σπουδάζουν, οι διογκωμένοι λογαριασμοί για το ηλεκτρικό ρεύμα, το νερό, το τηλέφωνο, τη θέρμανση, τα άλλα έξοδα της λαϊκής οικογένειας έχουν εκτοξεύσει στα ύψη το κόστος ζωής» αναφέρει η Ομοσπονδία σε ανακοίνωση- κάλεσμα.

Επιπροσθέτως επαναλαμβάνονται τα αιτήματα για αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος στα μήλα και στα κάστανα, αλλά και σε άλλα προϊόντα όπως αμύγδαλα, αχλάδια. Ειδικά για το βαμβάκι ζητείται να υπάρξει αναπλήρωση στο ύψος του 1 ευρώ το κιλό για όλους τους παραγωγούς, που αντιστοιχεί στην αύξηση του κόστους παραγωγής και στην κατρακύλα της τιμής του προϊόντος και προκρίνεται ως επιτακτική ανάγκη ο καθορισμός κατώτατων εγγυημένων τιμών στα προϊόντα, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.

Πως αποτιμά η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων τη συνάντηση

Στο ίδιο ύφος με την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας η Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων αποτιμώντας την προχθεσινή συνάντηση με τον κ. Γεωργαντά απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους αγρότες, «να δυναμώσουν τα μπλόκα της μαχόμενης αγροτιάς, να συγκροτήσουν περισσότερα, ώστε με την μαζική συμμετοχή τους να στείλουν μήνυμα διεκδίκησης της επιβίωσης τους και να ασκήσουν την μέγιστη δυνατή πίεση προς την κυβέρνηση».

Ενημερώνει επίσης ότι ζήτησε να δοθούν τα 72 €/στρέμμα σε όλους τους αγρότες που έχουν υποστεί οικονομική ζημιά οι παραγωγές τους από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ όπως αναφέρει δεν υπήρξε καμία σαφή δέσμευση για το θέμα του ρεύματος κ.λ.π.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου