ΤΟΠΙΚΑ

Ο αλκοολισμός είναι στίγμα, αλλά…

ο-αλκοολισμός-είναι-στίγμα-αλλά-910520

Τα στερεότυπα και την άρνηση του προβλήματος επιχειρούν να «σπάσουν» οι Οικογενειακές Ομάδες Αλ-Ανών

Δεκάδες οικογένειες στον Βόλο και τη Μαγνησία αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα με το αλκοόλ, όμως το κρύβουν πίσω από τις πόρτες των σπιτιών τους. Τα στερεότυπα της κοινωνίας, το στίγμα και η ντροπή, η άρνηση ύπαρξης του προβλήματος και η έλλειψη ενημέρωσης, βάζουν πολλές φορές το πρόβλημα «κάτω από το χαλί».

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα άνθρωποι που υποφέρουν από το ποτό και μαζί με αυτούς και οι οικογένειες τους, να καθίστανται ουσιαστικά ανήμποροι να διαχειριστούν το πρόβλημα.

Αυτό το κενό ενημέρωσης για το πώς μπορεί να διαχειριστεί την κατάσταση μία οικογένεια το πρόβλημα αλκοολισμού, έρχονται να καλύψουν οι Οικογενειακές Ομάδες Αλ-Ανών, μία συλλογικότητα που δρα πανελλαδικά και από χθες πραγματοποιεί το 7ο συνέδριό της στον Βόλο, με τη συμμετοχή των Αλκοολικών Ανωνύμων. Πρόκειται για μία προσπάθεια να ενημερώσει, με παράλληλο στόχο τη δημιουργία ομάδων στη Μαγνησία, που θα δώσουν το μήνυμα στους συγγενείς αλκοολικών ότι δεν είναι μόνοι, και πως μπορούν να έχουν βοήθεια.

«Το αλκοόλ, μπορεί να είναι νόμιμη ως ουσία, όμως σε ότι έχει να κάνει με την εξάρτηση και τον εθισμό, πάνω στα άτομα που εξαρτώνται από αυτό, έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις και συνέπειες. Είναι ένα πρόβλημα, ακόμα πιο «ύπουλο» από τα ναρκωτικά, με δεδομένο ότι στις περισσότερες περιπτώσεις αργεί κανείς να το διαπιστώσει, καθώς η αρρώστια του εθισμού ξεδιπλώνεται αργά, κάνοντας την ολική εμφάνιση της, συνήθως μετά από κάποια χρόνια», επισήμανε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η κ. Αντα, μέλος της οικογενειακής ομάδας Αλ-Ανών.

Οικογενειακές ομάδες υπάρχουν στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη στην Κατερίνη, στην Κέρκυρα, στην Πάτρα και στη Λάρισα, με την κ. Άντα να επισημαίνει πως θα ήταν ωφέλιμο να δημιουργηθούν αντίστοιχες ομάδες σε όλη την Ελλάδα.

Δίνοντας τον προσδιορισμό του αλκοολικού η ίδια ανέφερε ότι είναι το άτομο εκείνο που κάνει συνεχή χρήση αλκοόλ και που δεν μπορεί να ενεργήσει χωρίς αυτό.

Επικαλούμενη εξάλλου τις έρευνες είπε ότι δείχνουν πως δεκάδες άτομα, άνδρες και γυναίκες ηλικίας από 30 έως και 60 αντιμετωπίζουν σημαντικό πρόβλημα με το αλκοόλ, με τους περισσότερους από αυτούς να μην το παραδέχονται και τους υπόλοιπους να μην μπορούν να βρουν την λύση, πηγαίνοντας σε ψυχολόγους, ψυχιάτρους ή ακόμα και σε κλινικές.

«Δυστυχώς στις μικρές πόλεις και στα χωριά ο αλκοολισμός είναι στίγμα. Αυτό προσπαθούμε να απαλείψουμε. Να σταματήσουν οι γονείς ή τα παιδιά σε μία οικογένεια με αλκοολικό να νιώθουν στιγματισμένοι. Να αντιμετωπίσουν κατάματα την κατάσταση και να μπορέσουν να διαχειριστούν το πρόβλημα, δίχως ντροπή για αυτό που συμβαίνει», εκτίμησε η ίδια, δίνοντας ένα στίγμα, πως προσπαθούν τα μέλη των οικογενειακών ομάδων Αλ- Ανών να προσεγγίσουν εκείνους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με αλκοόλ, αλλά και εκείνους που δέχονται τις συνέπειες.

Το συνέδριο στον Βόλο γίνεται στο ξενοδοχείο Παρκ και μπορεί παραβρεθεί όποιος ενδιαφέρεται να ενημερωθεί σχετικά, δίχως κανένα αντίτιμο.

Σήμερα, Σάββατο, στο πλαίσιο του συνεδρίου από τις 19.30 έως τις 21.00 θα γίνει παρουσίαση των προγραμμάτων των Οικογενειακών Ομάδων της Αλ-Ανών.

Από τους διοργανωτές επισημαίνεται ότι για να γίνει κάποιος μέλος της Αλ-Ανών, δεν είναι απαραίτητο να είναι ο προβληματικός πότης στους Αλκοολικούς Ανώνυμους.

Τα «12 βήματα», οι «12 Παραδόσεις» και το «Μόνο για Σήμερα»

Το πρόγραμμα βασίζεται στην ανωνυμία των μελών του και στην βοήθεια που δίνει το ένα μέλος στο άλλο, χωρίς να κατευθύνονται από κανέναν επαγγελματία του είδους, ψυχολόγο ή ψυχίατρο.

Ο τρόπος της θεραπείας τους στηρίζεται στα «12 βήματα» που κάνει το κάθε νέο μέλος, παίρνοντας ως σύμβουλο του έναν παλιότερο μέλος, υποστηρικτή του στην προσπάθεια αυτή που κάνει, αλλά και στις «12 παραδόσεις» που θα πρέπει να τηρούνται κατά την διάρκεια των συνεδριάσεων.

Στόχος του κάθε εθισμένου είναι να μείνει για μία μέρα «καθαρός» χωρίς αλκοόλ και από εκεί πηγάζει άλλωστε το «Μόνο για σήμερα» που αποτελεί ένα από τα «σλόγκαν» του προγράμματος.

Οι Α.Α. δέχονται οποιονδήποτε στις ομάδες τους που επιθυμεί να σταματήσει να πίνει, χωρίς καμία διάκριση ως προς τη φυλή, την οικονομική και κοινωνική τάξη, το σεξουαλικό προσανατολισμό, ενώ δεν παίρνουν θέση απέναντι σε κοινωνικά, θρησκευτικά ή πολιτικά ζητήματα.

Η φιλοσοφία του προγράμματος αναφέρει ότι ο εθισμός στο αλκοόλ είναι μία χρόνια ασθένεια, κατά συνέπεια το άτομο που μπαίνει στην ομάδα δεν θα πρέπει να ξανά πιεί, πετυχαίνοντας αυτό μέρα με την μέρα. Οι συναντήσεις τους, που γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, έχουν σαν σκοπό την υποστήριξη και την αλληλοβοήθεια.

Στις συγκεντρώσεις τα μέλη κάθονται περιμετρικά. Κάθε φορά ένας από αυτούς αναλαμβάνει συντονιστής της συνάντησης. Στην αρχή της συνάντησης διαβάζονται από τον συντονιστή και ένα άλλο μέλος τα «12 βήματα» και οι «12 παραδόσεις» των ΑΑ. Μετά το τέλος της ανάγνωσης των βημάτων, κάποια μέλη καλούνται να διηγηθούν την προσωπική τους ιστορία, με βάση την θεματική που έχει διαβάσει νωρίτερα ο συντονιστής.

Μετά το τέλος της εξιστόρησης των εμπειριών του κάθε μέλους που θέλει να πάρει τον λόγο η συνάντηση κλείνει με μια προσευχή κατά την οποία τα μέλη σχηματίζουν έναν κύκλο, δίνουν τα χέρια και κουνώντας τα με κυκλική φορά λέγοντας την «προσευχή της γαλήνης».

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου