ΤΟΠΙΚΑ

Γιώργος Σταθάκης στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: «Κυβέρνηση ηττημένων δεν θα κάνουμε»

γιώργος-σταθάκης-στον-ταχυδρομο-κυβ-909901

Ο πρώην υπουργός Οικονομίας μιλά για τις πολιτικές εξελίξεις, τις επικείμενες κάλπες και τις μετεκλογικές συνεργασίες

Ο πρώην Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης είναι απόψε ο επίσημος προσκεκλημένος της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Μαγνησίας στην εκδήλωση κοπής της πίτας, που θα πραγματοποιηθεί στις 20:00, στο ERGON, στον Πολυχώρο του Τσαλαπάτα.

Σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης που παραχώρησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τοποθετείται για τα θέματα της οικονομίας, σχολιάζει τις πολιτικές εξελίξεις και υπεραμύνεται της απόφασης του Αλ. Τσίπρα να απέχει το κόμμα από τη Βουλή, μολονότι πρόκειται για μία επιλογή που ενέχει πολιτικό ρίσκο, μιλά για τις επικείμενες κάλπες, αλλά και για τις μετεκλογικές συνεργασίες.

Εμφανίζεται αισιόδοξος ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα κόψει πρώτο το νήμα την πρώτη Κυριακή και ξεκαθαρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν πρόκειται να κάνει κυβέρνηση ηττημένων».

Συνέντευξη στη ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Κύριε υπουργέ, με ποιο πολιτικό σκεπτικό αποφασίσατε να απέχετε από τη Βουλή; Δεν ενέχει μεγάλο πολιτικό ρίσκο μία τέτοια απόφαση;

Οχι βέβαια. Η κίνηση αυτή δεν σημαίνει αποχή από τη Βουλή, αλλά από τις ψηφοφορίες και είναι μία απόφαση που προβλέπεται ως διαδικασία. Στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουμε ότι μετά τη συζήτηση στη Βουλή για τις υποκλοπές παραμένουν ακόμη πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Υπάρχουν νέα στοιχεία που συνιστούν θεσμική εκτροπή. Ο Πρωθυπουργός οφείλει να προκηρύξει εκλογές, για να κριθούν όλα τα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από τους πολίτες.

Πάντως σε όλες τις μετρήσεις φαίνεται ότι το θέμα των υποκλοπών δεν αγγίζει τόσο τους πολίτες. Είναι ένα θέμα σοβαρό αλλά δεν επηρεάζει την κρίσης τους στον βαθμό που να διαμορφώσει ανατροπές…

Αυτό πράγματι αποτυπώνεται σε ένα μεγάλο βαθμό στις δημοσκοπήσεις, αλλά έχω την αίσθηση ότι χωρίς μία ευδιάκριτη προστασία των θεσμών και του πολιτεύματος, είναι μάλλον τραγελαφικό να συζητάμε για σταθερότητα στην κοινωνία και την οικονομία.

Η αντιμετώπιση των μεγάλων πολιτικών και οικονομικών προβλημάτων συνάδει απόλυτα με την ομαλή λειτουργία των θεσμών, διότι διασφαλίζεται η πολιτική σταθερότητα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι υποδεέστερο το θέμα των υποκλοπών, όμως αποτελεί καταστατική προϋπόθεση για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε ένα πολιτικό σύστημα που έχει πληγεί σημαντικά από την παρούσα κυβέρνηση, που επιπροσθέτως, είναι υπεύθυνη για τη δραματική κατάσταση στην οικονομία.

Γιατί μιλάτε για δραματική κατάσταση; Η κυβέρνηση λέει ότι περιμένει την επενδυτική βαθμίδα και οι οίκοι κάνουν λόγο για θετικά βήματα; Άλλωστε σε ολόκληρη την Ευρώπη οι οικονομίες δοκιμάζονται. Τι μας διαφοροποιεί από άλλες χώρες, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να ασκεί τόσο έντονη κριτική;

Η πολιτική που επέλεξε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της διεθνούς ενεργειακής και οικονομικής κρίσης δεν είναι η σωστή. Για παράδειγμα, ο τρόπος με τον οποίο επέλεξε να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση απέχει πολύ από τις επιλογές που έκαναν άλλες χώρες, οι οποίες πήραν μέτρα παρέμβασης στις αγορές.

Το έκαναν με αποφασιστικό τρόπο Ισπανία και Πορτογαλία, απομονώνοντας το φυσικό αέριο από την αγορά ενέργειας, η Γερμανία βάζοντας πλαφόν στη λιανική τιμή, η Γαλλία χρησιμοποιώντας την κρατική ΔΕΗ. Η Ελληνική κυβέρνηση είναι η μοναδική που άφησε την αγορά ελεύθερη με τεράστιες κερδοσκοπικές τάσεις. Χρησιμοποίησε ως μοναδικό εργαλείο την επιδότηση λογαριασμών. Το γεγονός ότι στην Ευρώπη η τιμή του ρεύματος αυξήθηκε 30% ως 40% και στην Ελλάδα 80% είναι αποτέλεσμα αυτής της λανθασμένης κυβερνητικής πολιτικής και των επιλογών που έγιναν από τη Νέα Δημοκρατία Για αυτό και δεν αποδεχόμαστε τον ισχυρισμό περί «εισαγόμενης πίεσης» λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Το ίδιο ισχύει και για την ακρίβεια. Οι περισσότερες Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πήραν μέτρα μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, απομείωσαν τον Ειδικό Φόρο στα καύσιμα. Πρόκειται για μέτρα που συστηματικά και μεθοδικά αρνήθηκε να πάρει η Ελληνική κυβέρνηση. Συνεπώς, η κριτική που ασκούμε είναι απολύτως δικαιολογημένη, αναφορικά με τη διαχείριση που έγινε.

Είστε υπεύθυνος του προγράμματος των εκλογών, ποιες είναι οι εμβληματικές μεταρρυθμίσεις με τις οποίες κατεβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες;

Κινούνται σε τέσσερις άξονες. Ο πρώτος έχει να κάνει με την αποκατάσταση της τεράστιας ζημιάς που έχει κάνει η ΝΔ στο κοινωνικό κράτος με κορωνίδα το ΕΣΥ και το δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης.

Ο δεύτερος αφορά στην αποκατάσταση του κόσμου της εργασίας. Η ΝΔ, ενώ προβλεπόταν μετά το μνημόνιο να αποκατασταθούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, πήγε στον αντίποδα και με τον νόμο Χατζηδάκη ουσιαστικά ελαστικοποίησε ακόμη περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις.

Σε τρίτο επίπεδο μιλάμε για μία δικαιότερη φορολογική μεταρρύθμιση που να κατανείμει δικαιότερα τα βάρη. Όλα τα μέτρα που έχουμε εξαγγείλει είναι κοστολογημένα και τέταρτο πεδίο στο πρόγραμμά μας είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας από το Ταμείο Ανάκαμψης, για μία πιο βιώσιμη στρατηγική την επόμενη μέρα.

Όμως κύριε υπουργέ με δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον κυβερνητικό παρελθόν το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Γιατί να σας πιστέψουν τώρα οι πολίτες; Πως θα μπορέσετε να τους πείσετε ότι θα εφαρμόσετε ό,τι υπόσχεστε;

Κοιτάξτε, το 2015 παραλάβαμε μία πολύ δύσκολη κατάσταση. Παρ’ όλα αυτά μέσα σε δύσκολες συνθήκες ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε μία οικονομία χωρίς ελλείμματα και 37 δις μαξιλάρι, που επέτρεπε στη χώρα να δανείζεται από τις αγορές με μικρότερο επιτόκιο και το χρέος ρυθμισμένο. Η ΝΔ έχει δημιουργήσει μία μεγάλη τρύπα στο εξωτερικό ισοζύγιο. Δέκα επτά δισ. είναι το έλλειμμα το 2022, γεγονός που σημαίνει ότι θα πρέπει να προβούμε σε νέο δανεισμό από το εξωτερικό. Υπάρχει κακοδιαχείριση του δημοσίου χρήματος.

Τα οικονομικά στοιχεία για την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι συγκρίσιμα. Κατά τη γνώμη μας αποτυπώνουν ότι εμείς μπορέσαμε να χειριστούμε τα ζητήματα με καλύτερο τρόπο και προς το συμφέρον της χώρας.

Αναφορικά με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης σε βασικά του σημεία το υλοποιήσαμε, βελτιώσαμε το ΕΣΥ, στηρίξαμε τα νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας. Νομίζω ότι το κοινωνικό πρόσωπο και η χρηστή διαχείριση στην οικονομία αποτυπώθηκε.

Οι δημοσκοπήσεις πάντως δεν καταγράφουν κυβερνητική δυναμική για τον ΣΥΡΙΖΑ. Πως το σχολιάζετε;

Σέβομαι απόλυτα τις δημοσκοπήσεις, όμως, θα σας πω ότι εξετάζοντας προσεκτικά τα στοιχεία βλέπω να αποτυπώνεται μία ισχυρή τάση μείωσης της διαφοράς, σε σχέση με τα ποσοστά που καταγράφονταν μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ από το 2019 μέχρι πρότινος.

Αυτό το βλέπουν όλοι. Επισπρόσθετα, θέλω να τονίσω ότι και το 2019 εμφανιζόταν ο ΣΥΡΙΖΑ με πολύ μικρότερα ποσοστά από αυτά που τελικά κατέγραψε στην κάλπη. Πάνω σε αυτή τη δυναμική της μείωσης της διαφοράς δουλεύουμε, ώστε να πετύχουμε τον στόχο μας και ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα.

Ο προεκλογικός σας σχεδιασμός περιλαμβάνει και στρατηγική δεύτερου γύρου και σε ποια κατεύθυνση; Είστε πιο κοντά στο ΠΑΣΟΚ ή στον Γιάνη Βαρουφάκη;

Η στρατηγική μας είναι σαφής. Εμείς θέλουμε πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ και προοδευτική διακυβέρνηση που θα περιλαμβάνει φυσικά και το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ. Νομίζω ότι το έχουμε διατυπώσει σε όλους τους τόνους. Δεν είμαστε υπέρ των αυτοδύναμων κυβερνήσεων, άλλωστε για αυτό και ψηφίσαμε τον νόμο της απλής αναλογικής. Πιστεύουμε στις συνεργασίες και στην προγραμματική σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων που μπορούν να δώσουν βιώσιμες κυβερνήσεις

Με το ΠΑΣΟΚ, όμως, το κλίμα δεν είναι καλό…

Θεωρώ θεμιτό κάθε κόμμα πριν από τις εκλογές να επιδιώκει τη μεγιστοποίηση της εκλογικής του δύναμης. Αυτό καθιστά μία συζήτηση γύρω από πιθανές συνεργασίες εξ ορισμού προβληματική. Από την άλλη όταν τίθενται οι εν δυνάμει προοπτικές τουλάχιστον από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφής η προοπτική πρόσκλησης για προοδευτική διακυβέρνηση προς το ΠΑΣΟΚ. Το πιο σημαντικό είναι να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας και δυνατότητα την επομένη των εκλογών να μπορούμε να συζητήσουμε και να δούμε τι προϋποθέσεις υπάρχουν.

Με την προϋπόθεση πάντα να είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ;

Αυτό έχει γίνει σαφές από τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα. «Κυβέρνηση ηττημένων δεν θα κάνουμε».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου