ΤΟΠΙΚΑ

Ημερίδα για την παχυσαρκία από τον Αναπτυξιακό Σύλλογο Ψυγείων Αγριάς

ημερίδα-για-την-παχυσαρκία-από-τον-ανα-909775

Μία ενδιαφέρουσα ημερίδα με θέμα την παχυσαρκία διοργανώνει ο Αναπτυξιακός Σύλλογος Ψυγείων Αγριάς.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 5 Φεβρουαρίου στις 11:00 στο Γραφείο του Αναπτυξιακού συλλόγου, από τη διαιτολόγο του Κ.Υ. Αργαλαστής, Νεοκλεία Χονδρογιάννη.

Σήμερα η παχυσαρκία αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα στον ανεπτυγμένο κόσμο. Το 2016 1,9 δισεκατομμύρια ενήλικες παγκοσμίως ήταν υπέρβαροι και από αυτούς 650 εκατομμύρια παχύσαρκοι. Κατέxουμε την πρώτη θέση στην Ε.Ε στην παιδική παχυσαρκία ενώ στους ενήλικες το 37,9% είναι υπέρβαροι και το 24.9% παχύσαρκοι. Αποτελεί ιδιαίτερα ενθαρρυντικό δεδομένο ότι έχει κατανοηθεί διεθνώς η σημαντικότητα του προβλήματος, γεγονός που έχει οδηγήσει σε υψηλό βαθμό ευαισθητοποίησης τόσο την ιατρική κοινότητα, αλλά, και τον γενικό πληθυσμό.

Η ευαισθητοποίηση αυτή, ιδίως του γενικού πληθυσμού, είναι ιδιαίτερα σημαντική για την κατανόηση και αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά ταυτόχρονα, θα πρέπει να είναι ακριβής, αντικειμενική και να εδράζεται σε σαφή επιστημονικά δεδομένα. Δυστυχώς, σε κάποιο τουλάχιστον βαθμό, η ενημέρωση αυτή εκφεύγει από τα επιστημονικά δεδομένα (ιδίως μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης) με αποτέλεσμα, να οδηγεί σε παραπληροφόρηση, με ότι αυτή μπορεί να συνεπάγεται για τον γενικό πληθυσμό.

Έτσι, παρουσιάζονται δοξασίες, λανθασμένες ή μη ακριβείς πληροφορίες, προβάλλονται μη επιστημονικά τεκμηριωμένες μέθοδοι αντιμετώπισης του προβλήματος και άλλα πολλά. Η ενημέρωση είναι απαραίτητη και καλοδεχούμενη, αλλά μπορεί να εκτρέπεται σε μη ορθές και επιστημονικά αποδεκτές πρακτικές, με αποτέλεσμα την μη επιστημονικά ορθή (κατά περίπτωση) αντιμετώπιση του πάσχοντος, καθώς και την κατασπατάληση οικονομικών πόρων είτε από τους ασφαλιστικούς φορείς είτε και απ’ ευθείας από τους πάσχοντες.

Οι ανάγκες κάθε ατόμου εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως σωματικό βάρος, ύψος, σύσταση σώματος, φύλο, ηλικία, επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, κατάσταση υγείας, κοκ. Η εφαρμογή της ισορροπημένης διατροφής έχει σαν αποτέλεσμα τη διατήρηση σταθερού φυσιολογικού βάρους και την προστασία της υγείας. Γνωστό παράδειγμα ισορροπημένης διατροφής είναι η μεσογειακή διατροφή. Αντίθετα η κακή διατροφή μπορεί να αποβεί επιζήμια για τον οργανισμό προκαλώντας είτε ασθένειες ανεπάρκειας (π.χ. αναιμία, σκορβούτο) είτε οδηγώντας σε καταστάσεις που απειλούν την υγεία, όπως παχυσαρκία και μεταβολικό σύνδρομο. Η πρόληψη της παχυσαρκίας είναι κάτι που μπορεί να γίνει – και σίγουρα είναι πολύ πιο εύκολο απ’ το να προσπαθείς μετά να χάσεις τα περιττά κιλά. Η βελτίωση των διατροφικών συνηθειών και η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας παίζουν το σημαντικότερο ρόλο στην πρόληψη της παχυσαρκίας.

Αυτοί οι προβληματισμοί θα συζητηθούν στην εκδήλωση – ημερίδα του Αναπτυξιακού Συλλόγου Ψυγείων Αγριάς στις 5 Φεβρουαρίου 2023 & ώρα 11:00 στο Γραφείο του Αναπτυξιακού Συλλόγου από τη διαιτολόγο του Κ.Υ. Αργαλαστής, Νεοκλεία Χονδρογιάννη.

Δείτε την αφίσα της εκδήλωσης

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου