ΤΟΠΙΚΑ

Να πάρει θέση η περιφερειακή αρχή για το LNG στο λιμάνι του Βόλου καλεί η ΛΑΣ Θεσσαλίας

να-πάρει-θέση-η-περιφερειακή-αρχή-για-τ-90979

Ερώτηση κατέθεσαν στο περιφερειακό συμβούλιο οι Τ. Τσιαπλές και Απ. Νάνος

Να πάρει θέση η περιφερειακή αρχή αναφορικά με την εγκατάσταση σταθμού υγροποιημένου αερίου στο λιμάνι του Βόλου, ζητούν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της ΛΑΣ Θεσσαλίας Τάσος Τσιαπλές και Απόστολος Νάνος.

Οι δύο περιφερειακοί σύμβουλοι κατέθεσαν ερώτηση στο περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας στον απόηχο της αδειοδότησης της εταιρείας «MEDITERRANEAN GAS Α.Ε.» από την ΡΑΕ, με στόχο να μεταφέρουν «την ανησυχία και τις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες κατοίκων του Βόλου και της Μαγνησίας».

Οι κ.κ. Τσιαπλές και Νάνος εκτιμούν πως η συγκεκριμένη εξέλιξη «μετατρέπει τον Βόλο σε κόμβο επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών» και πως «δεν πρόκειται απλά για έναν ακόμη Σταθμό αποθήκευσης, αεριοποίησης ΥΦΑ – LNG», αλλά για «ένα κρίκο μιας ευρύτερης αλυσίδας του λεγόμενου κάθετου ενεργειακού διαδρόμου, με στόχο τη μείωση των εισαγωγών ρωσικού καυσίμου, προσφέροντας «εναλλακτικές» διαδρομές, που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, γιατί εξυπηρετούν τους γεωπολιτικούς σχεδιασμούς και τα συμφέροντα των αμερικανικών μονοπωλίων απέναντι σ’ αυτά της Ρωσίας και της Κίνας, διαφοροποιώντας τις πηγές ενέργειας σε όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Κάνουν επίσης λόγο για «αντιλαϊκούς και επικίνδυνους σχεδιασμούς που φέρουν την σφραγίδα των κυβερνήσεων της Ν.Δ και του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αφορούν σε καμία περίπτωση τα συμφέροντα του λαού του Βόλου και γενικότερα της χώρας» και προβλέπουν ότι «ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει πανάκριβα την ενέργεια (φυσικό αέριο, ρεύμα και καύσιμα), να βυθίζεται σε ακόμα μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια, με μισθούς και συντάξεις πείνας και με πετσοκομμένα εργασιακά δικαιώματα».

Θίγουν επίσης το θέμα της ασφάλειας καθώς η πλωτή εξέδρα του σταθμού αποθήκευσης 180.000 τόνων υγροποιημένου αερίου στο λιμάνι του Βόλου, προβλέπεται να λειτουργεί λίγες εκατοντάδες μέτρα από την ακτή, δίπλα σε κατοικημένη περιοχή που «μπορεί να μετατραπεί σε «πυριτιδαποθήκη», όπως λένε και κάνουν μνεία στα πολλά δυστυχήματα που έχουν καταγραφεί σε ολόκληρο τον κόσμο, εξαιτίας πυρκαγιών, εκρήξεων, προσκρούσεων, αστοχίας στην κατασκευή δεξαμενών και του συστήματος μετάγγισης.

Τέλος, οι δύο περιφερειακοί σύμβουλοι επαναλαμβάνουν την αντίθεσή τους στη λειτουργία των στρατιωτικών βάσεων σε Λάρισα και Μαγνησία και καλούν τους πολίτες να μην επιτρέψουν «η χώρα να μετατραπεί σε μια τεράστια στρατιωτική βάση των ΗΠΑ».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου