ΤΟΠΙΚΑ

Πρώτο λουκέτο σε φούρνο στη Μαγνησία

πρώτο-λουκέτο-σε-φούρνο-στη-μαγνησία-909134

«Ετοιμαζόμαστε για πολλά… κανόνια και μέσα στον Βόλο», λέει ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών, Κώστας Τσουράπας

Το πρώτο λουκέτο σε φούρνο της γειτονιάς κλείδωσε για το 2023, λίγο μετά τις γιορτές. Αρτοποιείο και μάλιστα σε χωριό της Μαγνησίας ανέστειλε τη λειτουργία του στις 15 Ιανουαρίου καθώς δεν μπόρεσε να αντέξει το βάρος των χρεών που δημιουργήθηκαν μετά το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης, που έφερε υπέρογκες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας αλλά και στην τιμή των πρώτων υλών. «Ετοιμαζόμαστε για πολλά… κανόνια και μέσα στον Βόλο», λέει ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Μαγνησίας, Κώστας Τσουράπας περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση που βιώνει ο κλάδος σήμερα.

Κώστας Τσουράπας: Οι τελευταίες δύο εβδομάδες του Ιανουαρίου είναι δραματικές. Ερχεται ο άλλος, παίρνει μία φρατζόλα ψωμί ή ένα κουλούρι και φεύγει

Όπως σημειώνει ο κ. Τσουράπας, στον Βόλο λειτουργούν 110 αρτοποιία, όμως τα μισά «μπαίνουν μέσα» καθημερινά. «Δεν καταφέρνουν να βγάλουν ούτε τα λειτουργικά τους έξοδα», αναφέρει, προβλέποντας απανωτά λουκέτα την επόμενη περίοδο.

Από τον περασμένο Αύγουστο και έως τέλος του έτους είχαν κλείσει έξι αρτοποιεία στη Μαγνησία και χωρίς να πρόκειται για συνταξιοδοτήσεις. Δύο λουκέτα τον περασμένο Αύγουστο, ισάριθμα τον Σεπτέμβριο, από ένα τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο και ο φόβος για το τι θα γίνει μετά την εορταστική περίοδο, άρχισε να επιβεβαιώνεται με το πρώτο για το νέο έτος λουκέτο που κλείδωσε πριν από 15 περίπου ημέρες.

Ενεργειακή κρίση, αύξηση της τιμής των πρώτων υλών και μείωση της κατανάλωσης συνθέτουν το εκρηκτικό σκηνικό μέσα στο οποίο κλειδώνουν απανωτά λουκέτα. «Τα αναδρομικά που περιμένουμε για το ηλεκτρικό ρεύμα από τον Φεβρουάριο έως τον Νοέμβριο του 2022 θα δώσουν μία ανάσα, αλλά είναι ασπιρίνες. Δεν βγαίνουν τα έξοδα», τονίζει ο πρόεδρος των αρτοποιιών.

Όπως εξηγεί οι τιμές παραμένουν σταθερές, το κόστος λειτουργίας έχει εκτοξευτεί και η κατανάλωση έχει μειωθεί. «Οι τελευταίες δύο εβδομάδες του Ιανουαρίου είναι δραματικές. Ερχεται ο άλλος, παίρνει μία φρατζόλα ψωμί ή ένα κουλούρι και φεύγει. Είναι τέλος του μήνα, τα χρήματα στα νοικοκυριά έχουν τελειώσει και η κατανάλωση έχει πέσει κατακόρυφα», εξηγεί.

Σημειώνεται ότι η κατάσταση δεν αφορά μόνο σε τοπικό αλλά σε πανελλαδικό επίπεδο. Σύμφωνα με πανελλαδικά στοιχεία, το τελευταίο δίμηνο του έτους περισσότερα από 50 αρτοποιεία κατέβασαν ρολά, αυξάνοντας τον αριθμό των «λουκέτων» στα 260 εντός του 2022.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου