ΤΟΠΙΚΑ

Δικτύωση του ΚΔΗΦ ΑμΕΑ με τα «Ηλιοτρόπια»

δικτύωση-του-κδηφ-αμεα-με-τα-ηλιοτρόπ-909074

Στο πλαίσιο της διασύνδεσης των κοινωνικών δομών του Δήμου Βόλου, πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο, ενημερωτική συνάντηση της Κοινωνικής Λειτουργού, Λαδέρη Βασιλικής, του Κέντρου Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας ΑμεΑ, με την Κοινωνική Λειτουργό και συντονίστρια της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ Ατόμων με Αναπηρίες « Ηλιοτρόπια» Τσαμάνδουρα Νικολέτα.

Η συνάντηση έλαβε χώρα στον χώρο της Δομής του ΚΔΗΦ ΑμεΑ με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών για τις υπηρεσίες που λαμβάνουν οι ωφελούμενοι στις δύο δομές, ενώ, παράλληλα, συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας προς όφελος των ατόμων με αναπηρίες.

Με την έμπρακτη υποστήριξη του Δήμου Βόλου και της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, σε αγρόκτημα πέντε περίπου στρεμμάτων (το οποίο παραχωρήθηκε από τον Δήμο Βόλου) στη συνοικία του Αγίου-Γεωργίου- Κήπια Ανακασιάς, έχει στηθεί ένα μεγάλο θερμοκήπιο παραγωγής φυτών (άνθη και βότανα) το οποίο αποτελεί το χώρο δραστηριοποίησης της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Ατόμων με Αναπηρίες «Ηλιοτρόπια». Παράλληλα με την παραγωγή των φυτών και των βοτάνων , λειτουργούν εργαστήρια κατασκευής κοσμήματος κι ευφάνταστων διακοσμητικών αντικειμένων τα οποία διατίθενται προς πώληση στο εκθετήριο (το γνωστό βαγονάκι) στην Πλατεία Ελευθερίας. Κατά αυτόν τον τρόπο, όπως έχει αναφέρει και η Πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ, κα Χάλαρη Σοφία, η ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ υποστηρίζεται από την ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ εδώ και αρκετά χρόνια αφού είναι η μοναδική δομή που προωθεί την εργασιακή απασχόληση κι αποκατάσταση καθώς και στην κοινωνική ενσωμάτωση Ατόμων με Αναπηρίες.

Αντίστοιχα, το ΚΔΗΦ ΑμεΑ, αποτελεί έναν χώρο ημερήσιας φιλοξενίας ατόμων με κινητικές ή/και αισθητηριακές αναπηρίες, ατόμων με νοητική υστέρηση ή πολλαπλές αναπηρίες διαφορετικού είδους. Στη Δομή παρέχονται προγράμματα θεραπευτικών συνεδριών ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ωφελούμενου (λογοθεραπεία, φυσικοθεραπευτική άσκηση, συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη, νοσηλευτική φροντίδα κι ιατρική παρακολούθηση).Βασικός σκοπός του, αποτελεί η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία που χρήζουν υποστηρικτικών υπηρεσιών. Επιπλέον μέσα από ατομικές κι ομαδικές συνεδρίες, επιδιώκεται η ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, η πρόληψη φαινομένων περιθωριοποίησης και κοινωνικού αποκλεισμού και τέλος, η καταπολέμηση των διακρίσεων για την προώθηση της ισότητας των ευκαιριών.

Κοινή συνιστώσα των δυο δομών αποτελεί η συνεχής μέριμνα για εξάλειψη του κοινωνικού αποκλεισμού και περιθωριοποίησης που υφίστανται, συχνά, τα άτομα με αναπηρίες. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι συνέργειες και η ανταλλαγή καλών πρακτικών, αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς την ανάπτυξη ίσων ευκαιριών στα άτομα με αναπηρίες, τόσο σε θεραπευτικό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο επαγγελματικής ενασχόλησης κι αποκατάστασης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου