ΤΟΠΙΚΑ

Σχέδιο για τα αδέσποτα στον Βόλο

σχέδιο-για-τα-αδέσποτα-στον-βόλο-908915

Ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο – Αιχμές από την αντιπολίτευση για το πρόβλημα στην πόλη που παραμένει άλυτο

«Κανένα ζώο αδέσποτο – Κανένα ζώο κακοποιημένο» είναι το όραμα του Δήμου Βόλου, όπως αποτυπώνεται στο επιχειρησιακό σχέδιο που εγκρίθηκε χθες κατά πλειοψηφία στην πρώτη, για το νέο έτος, συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Η δημοτική αρχή δέχθηκε έντονες επικρίσεις για την αποτελεσματικότητά της στον συγκεκριμένο τομέα από παρατάξεις της αντιπολίτευσης, που καταψήφισαν το σχέδιο και πρότειναν συγκεκριμένες παρεμβάσεις.

Το σχέδιο του δήμου Βόλου αποτυπώνεται σε τέσσερις άξονες συνολικού προϋπολογισμού 385.365,1 ευρώ για το έτος 2023 και συγκεκριμένα, στους εξής: καταγραφή αδέσποτων: περιλαμβάνει καταγραφή του πληθυσμού τους, περισυλλογή, φιλοξενία με αναβάθμιση και αύξηση των θέσεων στο καταφύγιο και δημιουργία αναρρωτηρίου, και σίτιση με τοποθέτηση και νέων αυτόματων συσκευών αλλά και με ενίσχυση του δικτύου των εθελοντών (234.883,62 ευρώ). Κτηνιατρική φροντίδα: περιλαμβάνει στειρώσει για τη μείωση του πληθυσμού και τον περιορισμό της επιθετικότητα, όπως επίσης σήμανση και καταχώρηση αλλά και υπηρεσίες για την ευζωία των αδέσποτων (116.881,48 ευρώ). Παρακολούθηση επανενταγμένων: περιλαμβάνει δράσεις επαναληπτικού εμβολιασμού και αποπαρασίτωσης που εκτός από την ευημερία των αδέσποτων αποτελούν και πρόληψη κατά μεταδοτικών ασθενειών (33.600 ευρώ). Βελτίωση του Γραφείου Αδέσποτων: περιλαμβάνει βελτίωση και ανάπτυξη των δεξιοτήτων του προσωπικού, δικτύωση και ανάπτυξη συνεργασιών και συστηματική προώθηση υιοθεσιών και εύρεση ανάδοχων οικογενειών.

Ο επικεφαλής της α’ ελάσσονος μειοψηφίας Ιάσονας Αποστολάκης τόνισε ότι το πρόβλημα των αδέσποτων «θα σας κατατρέχει ως δημοτική αρχή γιατί δεν καταφέρατε να το βελτιώσετε». «Η πολιτική σας είχε πενιχρό αποτέλεσμα», είπε ο κ. Αποστολάκης και αναφέρθηκε στην έλλειψη κτηνιατρείου στο Καταφύγιο, στην αποπαρασίτωση που δεν γίνεται κάθε χρόνο, αλλά και στην παντελή απουσία μέριμνας για τις γάτες. Ο ίδιος πρότεινε τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου ή και νεκροταφείου για τα δεσποζόμενα ζώα, που πεθαίνουν και καταλήγουν στην πλειοψηφία τους σε κάδους, με μικρό αντίτιμο για τους ιδιοκτήτες τους και με τα έσοδα να διατίθενται για τα αδέσποτα.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΛΑΣ Αποστόλης Ριζόπουλος πρότεινε εθνικό σύστημα για την προστασία των ζώων, το οποίο θα περιλαμβάνει κρατικές δομές για τη στέγαση, προσωρινή φιλοξενία, κτηνιατρική περίθαλψη, φροντίδα των ζώων και στελέχωσή τους με μόνιμο και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό.

Για τους Ρομά

Στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκε και το σχέδιο για την κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομά. Ο κ. Ριζόπουλος υποστήριξε ότι χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματα που βιώνουν οι 2.000 Ρομά του Δήμου Βόλου «οι οποίοι γίνονται εξιλαστήρια θύματα σε διάφορες υποθέσεις και βιώνουν γκετοποίηση».

Θέσεις ΑμεΑ

Τέλος, εγκρίθηκαν οκτώ θέσεις στάθμευσης για ΑμεΑ σε σημεία της πόλης. Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης της α’ ελάσσονος μειοψηφίας, Λεωνίδας Μαυρογιάννης, αναφέρθηκε στην ικανοποίηση αιτήματος συγγενή ΑμεΑ για την παραχώρηση θέσης στάθμευσης. «Πολίτης ζήτησε θέση στάθμευσης επειδή έχει ανάπηρη μητέρα. Υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθεί μία βιομηχανία αιτημάτων συγγενών ΑμεΑ για θέσεις σε όλον τον Βόλο. Το θέμα θέλει προσοχή», συνέστησε ο κ. Μαυρογιάννης.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου