ΤΟΠΙΚΑ

Χρυσός Σταυρός σε εκπαιδευτικούς

χρυσός-σταυρός-σε-εκπαιδευτικούς-908818

Για την προσφορά τους στην παιδεία και την τοπική κοινωνία, με αφορμή την γιορτή των Τριών Ιεραρχών – Βράβευση μαθητών

Στα πρόσωπα δύο εμπνευσμένων εκπαιδευτικών, που με το έργο τους έγιναν πνευματικοί οδηγοί για τους μαθητές τους και πηγή έμπνευσης για τους συναδέλφους τους, τίμησε η εκπαιδευτική οικογένεια της Μαγνησίας τους Τρεις Ιεράρχες, προστάτες των Γραμμάτων και της Παιδείας.

Πρόκειται για τους κ.κ. Αλέξανδρο Δημητρόπουλο καθηγητή φιλόλογο και Δημήτριο Κωνσταντάρα – Σταθαρά δάσκαλο, οι οποίοι τίμησαν με την ανιδιοτελή δράση τους στο πλευρό των μαθητών τους τον ρόλο τους ως παιδαγωγοί ψυχών και τιμήθηκαν με την Ανώτατη Διάκριση της τοπικής Εκκλησίας, τον Χρυσό Σταυρό, τον οποίο τους απένειμε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος. Η εκδήλωση έγινε στον Ιερό Ναό της Μεταμορφώσεως, όπου το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι μαθητών της Μαγνησίας, αλλά και φορείς του τόπου.

Για τον Αλέξανδρο Δημητρόπουλο, μίλησε η διευθύντρια του 2ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας Ματίνα Ζαφειρίου, υπογραμμίζοντας τη «φωτεινή διαδρομή του που επηρέασε τη ζωή των μαθητών και των εκπαιδευτικών». Όπως η ίδια ανέφερε, πολλοί καθηγητές στο σχολείο τον είχαν διευθυντή και τον χαρακτηρίζουν ως έναν πληθωρικό, δραστήριο, ενθαρρυντικό, ρομαντικό και ευαίσθητο καθηγητή που ήταν ταυτόχρονα ευγενής, φιλάνθρωπος και σεμνός.

Στον κ. Δημητρόπουλο έγινε μία ακόμη έκπληξη, που τον συγκίνησε. Μίλησε για εκείνον ο μαθητής του, σημερινός δάσκαλος Πασχάλης Δήμου, ο οποίος χαρακτήρισε τον καθηγητή του ως πνευματικό οδηγό για όλους. «Ηταν δίπλα στους μαθητές του σε δύσκολες περιόδους, ένας ακέραιος χαρακτήρας και φάρος ηθικής σε μια εποχή που είχε αρχίσει να αναπτύσσεται η παραπαιδεία. Εκείνος αντιστάθηκε σθεναρά, αφιερώνοντας προσωπικό χρόνο για να στηρίξει τους μαθητές του, προσφέροντας βιβλία από την προσωπική του βιβλιοθήκη, συμβουλεύοντας και χαμογελώντας. Είναι ευτύχημα, να έχεις έναν τέτοιο άνθρωπο στη ζωή σου», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Δήμου.

Για τον πρώτο ερευνητή και ακαταπόνητο και πολυγραφότατο μελετητή της προσφυγικής Ν. Ιωνίας, τον Δημήτρη Κωνσταντάρα – Σταθαρά, μίλησε η φιλόλογος και διδάσκουσα στο Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ελένη Κονταξή. Ο δάσκαλος από τη Ν. Ιωνία ενέπνευσε τους μαθητές του, δίδαξε σε μικρά σχολεία μακριά από τα αστικά κέντρα, μαχόταν για την εξέλιξή τους και χαρακτηρίστηκε για την αγάπη που πρόσφερε.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο ενεργητικό του έχει 23 βιβλία μικρασιατικού περιεχομένου, φυσιολατρικού και γενικού ενδιαφέροντος, πραγματικός πλούτος για τον ερευνητή του μέλλοντος. Δεν είναι τυχαίο ότι πέντε από τα βιβλία του βραβεύτηκαν από την Εστία Νέας Σμύρνης, ενώ και ο ίδιος έχει λάβει πλήθος τιμητικών διακρίσεων από σειρά φορέων της πόλης.

Βραβεύτηκαν τρεις μαθητές

Στην ίδια εκδήλωση βραβεύτηκαν και τρεις μαθητές, οι οποίοι με την πράξη τους έγιναν παράδειγμα για όλη τη σχολική οικογένεια και όχι μόνο.

Πρόκειται για τους μαθητές του Γυμνασίου Κάτω Λεχωνίων, Χρήστο Πούλιο και Γιάννη Αναστασίου και τον μαθητή του 5ου ΓΕΛ Βόλου, Κωνσταντίνο Μουράβα, οι οποίοι τον περασμένο Νοέμβριο, βρήκαν και παρέδωσαν στις αρχές πορτοφόλι. Το πορτοφόλι είχαν βρει στο «κορδόνι», όπου οι τρεις παιδικοί φίλοι έκαναν την κυριακάτικη βόλτα τους. Είχαν αναζητήσει προσωπικά έγγραφα του ιδιοκτήτη προκειμένου να έρθουν σε επαφή μαζί του και αμέσως κάλεσαν την αστυνομία.

Τη σημασία της τιμιότητας εξήρε ο κ. Ιγνάτιος, λέγοντας απευθυνόμενος στους μαθητές: «Ο πλούτος στη ζωή μας είναι αυτή η τιμιότητα και όχι πάντοτε τα χρήματα. Τα χρήματα πολλές φορές οδηγούν στην ατιμία. Ο πλούτος της ψυχής που είναι με τιμιότητα απέναντι στους ανθρώπους, είναι ο πλούτος της αιωνιότητας. Αυτό θα πάρουμε μαζί μας. Τίποτα από τα υλικά δεν θα πάρουμε κοντά μας. Τον πλούτο της καρδιάς μας θα πάρουμε. Κι εσείς, την πλουτίσατε την καρδιά, και γίνεστε και παράδειγμα για τους συμμαθητές σας και τους νέους της πατρίδας μας. Σας συγχαίρω από την καρδιά μου!».

Οι μαθητές Χρήστος Πούλιος, Γιάννης Αναστασίου και Κωνσταντίνος Μουράβας, που βραβεύτηκαν για την αξιέπαινη πράξη τους

«Υπάρχει αυτή η ελπίδα στα νιάτα σήμερα»

Στην εκδήλωση, στην οποία τιμήθηκε η μνήμη των Αγίων Τριών Ιεραρχών και προστατών της Ελληνικής Παιδείας, Μεγάλου Βασιλείου, Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, παρέστησαν η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, ο βουλευτής Μαγνησίας Αθ. Λιούπης, η αντιπεριφερειάρχης Δωροθέα Κολυνδρίνη, οι διευθυντές Α’θμιας και Β’θμιας Εκπαίδευσης, Γ. Πολύζος και Σωκ. Σαβελίδης αντίστοιχα.

Παρέστησαν ακόμη διευθυντές, εκπαιδευτικοί και αντιπροσωπείες μαθητών από τα σχολεία του Βόλου και της Νέας Ιωνίας.

Τελέστηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, Αρτοκλασία υπέρ υγείας των εκπαιδευτικών της Μαγνησίας και Επιμνημόσυνη Δέηση υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των κεκοιμημένων εκπαιδευτικών και μαθητών της επαρχίας μας.

Kαθόλη τη διάρκεια των ιερών ακολουθιών έψαλε χορωδία μαθητών και μαθητριών από το Μουσικό Σχολείο Βόλου, για την οποία ο Σεβασμιώτατος ανέφερε: «Δεν είναι μικρό πράγμα να λειτουργείς όλη τη θεία λειτουργία με ιεροψάλτες τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου, αυτό είναι Δώρο Θεού!».

Το απολυτίκιο της εορτής κατά την αρτοκλασία, απέδωσε η χορωδία του 2ου Γυμνασίου Ν. Ιωνίας, αποσπώντας ιδιαίτερη -χαρακτηριστικά- επαινετική αναφορά από τον Σεβασμιώτατο.

«Σε μια κρίσιμη εποχή, στις ειδήσεις ως επί το πλείστον, οι περισσότεροι βλέπουν τη γκρίζα πλευρά της κοινωνίας και της ζωής που προβάλλεται… κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα, ακόμα και στην περιοχή μας. Υπάρχουν παιδιά και νέοι που αναδεικνύουν τις αξίες του τόπου μας, της πατρίδας μας, της πίστεώς μας γιατί εμφανίζονται με εντιμότητα, με ήθος και δεν εκμεταλλεύονται μια κατάσταση, αλλά έρχονται να μας δείξουν ότι υπάρχει αυτή η ελπίδα στα νιάτα σήμερα.. που δεν πρέπει κανείς να τους καταλογίζει όλες τις ευθύνες, αλλά εμείς να αναλαμβάνουμε τις δικές μας. Η ελπίδα ολοκληρώνεται και γίνεται ενθουσιασμός με αυτό που θα ακολουθήσει».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου