ΤΟΠΙΚΑ

Διαδικτυακή ομιλία στον «Αγιο Ιωσήφ»

διαδικτυακή-ομιλία-στον-αγιο-ιωσήφ-90872

Για τις φοβίες στα παιδιά μίλησε η Ντένια Αλεξοπούλου, συστημική ψυχολόγος – οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια

Διαδικτυακή ομιλία με θέμα «Φοβίες και άγχη στην παιδική ηλικία» πραγματοποιήθηκε από το Δημοτικό Σχολείο «Αγιος Ιωσήφ Βόλου», την περασμένη Δευτέρα 14 Μαρτίου, με ομιλήτρια την Ντένια Αλεξοπούλου, συστημική ψυχολόγο – οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια.

Πρόκειται για ένα θέμα που έχει απασχολήσει κατά καιρούς γονείς και εκπαιδευτικούς, τον καθένα από τη δική του σκοπιά.

Αρχικά η ψυχολόγος έκανε τη διάκριση ανάμεσα στην έννοια του φόβου και της φοβίας και παρουσίασε τις ηλικιακές περιόδους στις οποίες εμφανίζονται. Η κ. Αλεξοπούλου εξήγησε ότι η έννοια του φόβου υπάρχει στη ζωή, για να προστατεύει ουσιαστικά τον άνθρωπο από κινδύνους. «Συνήθως το παιδί φοβάται όσα δεν γνωρίζει, όπως άγνωστα πρόσωπα, το σχολείο, το σκοτάδι ή τα φαντάσματα, στα οποία το παιδί αντιδρά κλαίγοντας.

Η έννοια του φόβου προβληματίζει τους ενήλικες όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο μπορούν να βοηθήσουν το παιδί τους. Λέγοντάς του ότι δεν υπάρχει λόγος να φοβάται, ουσιαστικά ακυρώνουν τον φόβο του και δεν το βοηθούν να μάθει να τον διαχειρίζεται» υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

Στη διαδικτυακή εκδήλωση υπογραμμίστηκε ότι η φοβία είναι ο επίμονος, διαρκής και παράλογος φόβος, με έντονη υποκειμενική ενόχληση, που δεν εκφράστηκε. Εχει ως αντίδραση το υπερβολικό άγχος και απαιτεί γενικότερη προσαρμογή και αναδιοργάνωση του παιδιού, προκειμένου να μπορεί να την αντιμετωπίσει. «Εκτός από τη σχολική και την κοινωνική φοβίες, άλλες ειδικές φοβίες είναι τα ζώα, οι αστραπές, τα τούνελ, οι γέφυρες, το σκοτάδι. Οι φοβίες των παιδιών έχουν να κάνουν με την αλληλεπίδραση, την αλληλεξάρτηση και τη δυναμική μέσα στην οικογένεια» σημείωσε η κ. Αλεξοπούλου.

Οι γονείς θα έκαναν τα πάντα για τα παιδιά τους, αλλά ισχύει και το αντίστροφο, καθώς τα παιδιά θα έκαναν τα πάντα για τους γονείς τους. Η διατύπωση ότι κάθε γονέας κληροδοτεί στο παιδί του τις φοβίες και τα άγχη του, ότι ουσιαστικά «το παρελθόν καθορίζει το παρόν που με τη σειρά του σημαδεύει το μέλλον» προκάλεσε ισχυρή εντύπωση σε όλους τους συμμετέχοντες στην ομιλία, καθώς συνειδητοποίησαν για άλλη μια φορά το φορτίο που τα παιδιά δέχονται από τους γονείς τους: η αντιμετώπιση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει κάθε παιδί εξαρτάται ουσιαστικά από τη θέληση και την αποφασιστικότητα του γονέα να το βοηθήσει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου