ΤΟΠΙΚΑ

Αθ. Λιούπης: Θετικός στη νέα επένδυση της ΕΒΟΛ ο Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

αθ-λιούπης-θετικός-στη-νέα-επένδυση-τη-908537

Συνάντηση του Βουλευτή Ν. Μαγνησίας της ΝΔ για ζητήματα των αγροτών της Μαγνησίας

Ζητήματα που αφορούν στους αγρότες της Μαγνησίας συζήτησαν κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής τους ο Βουλευτής Ν. Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Αθανάσιος Λιούπης και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς.

Ο κ. Λιούπης ενημέρωσε τον Υπουργό για τη νέα επένδυση που σχεδιάζει η συνεχώς αναπτυσσόμενη γαλακτοβιομηχανία ΕΒΟΛ, που αφορά στη δημιουργία Μονάδας ολοκληρωμένης επεξεργασίας ξηρών καρπών, με μικροσυσκευασία καταναλωτή, παραγωγή γάλακτος από ξηρούς καρπούς, παραγωγή γαλακτοκομικών – τυροκομικών προϊόντων, διαχείριση υπολειμμάτων και παραγωγή ζωοτροφών.

Ο Υπουργός τόνισε πως τέτοιες πρωτοβουλίες είναι στον κορμό της πολιτικής της Κυβέρνησης και του Υπουργείου και δεσμεύτηκε πως άμεσα θα πραγματοποιήσει συνάντηση με την διοίκηση της ΕΒΟΛ, για την εύρεση κατάλληλου χρηματοδοτικού εργαλείου, προκειμένου να στηριχθεί η νέα επένδυση, ενώ επεσήμανε πως ξεπέρασαν το 1 δις ευρώ, οι επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Παράλληλα, ο Βουλευτής ζήτησε από τον Υπουργό την επίσπευση της πληρωμής, αλλά και την παράταση του προγράμματος των απειλούμενων αυτοχθόνων σπανίων φυλών (Συνεταιρισμός Γίδα φυλής Σκοπέλου) καθώς βρισκόμαστε στους τελευταίους μήνες του μέτρου, για να μην υπάρξει περίοδος χωρίς χρηματοδότηση των κτηνοτρόφων.

Ο Υπουργός, ανέφερε ότι έχει αποφασίσει να εγκριθεί η επέκταση της δράσης με πρόγραμμα «γέφυρα» και σημείωσε πως είναι σε διαρκή επαφή με τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την επίσπευση της πληρωμής.

Στη συνέχεια ο κ. Λιούπης έθεσε τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι αλιείς και τη ζήτηση στα αλιευτικά προϊόντα, μετά και την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της ΠΕΠΜΑ- Πανελλήνια Ένωση Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας- κ. Γιάννη Μπουντούκο, για την ενίσχυση του κλάδου της αλιείας, από αδιάθετα κονδύλια. Ο Υπουργός δήλωσε έχουν δρομολογηθεί οι απαιτούμενες διαδικασίες, ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα του κλάδου για τη στήριξή του.

Στη συνέχεια ο κ. Λιούπης ζήτησε για ακόμη μία φορά την ένταξη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας όλων των εγκεκριμένων φακέλων των Νέων Αγροτών με τον Υπουργό να δηλώνει είναι σε εξέλιξη η διαδικασία εύρεσης επιπλέον πόρων χρηματοδότησης.

Αναφορικά με τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, ο κ. Γεωργαντάς επεσήμανε ότι θα υπάρξει νέα πληρωμή τον Φεβρουάριο, ενώ για τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας de minimis και ανέφερε ότι εκτός από τις ανακοινώσεις που έγιναν πρόσφατα για τα μήλα, ροδάκινα, βερίκοκα κάστανα εξετάζονται κατά περίπτωση και στη Μαγνησία όλες οι καλλιέργειες, τα προβλήματα των οποίων έθεσε αναλυτικά ο κ. Λιούπης όπως αχλάδια, οπωροκηπευτικά, καρποί με κέλυφος, αμύγδαλα, καρύδια.

Ο κ. Γεωργαντάς τόνισε, πως το ΥΠΑΑΤ συνεχίζει την επεξεργασία για την ενίσχυση και άλλων καλλιεργειών που με τεκμηριωμένο και αντικειμενικό τρόπο επλήγησαν, με αποτέλεσμα τη μείωση του αγροτικού εισοδήματος από τις ζημιές που έχουν καταγραφεί.

Ο κ. Λιούπης ευχαρίστησε τον Υπουργό για την ενημέρωση και τη συνεργασία, ενώ προγραμματίστηκε νέα συνάντηση για θέματα που αφορούν στην ελαιοκομία, στην αμπελοκαλλιέργεια αλλά και στην χρηματοδότηση ομάδων παραγωγών από το νέο ΠΑΑ 2023-2027, ενώ ο Υπουργός ενημέρωσε τον Βουλευτή ότι θα βρεθεί στη Μαγνησία στις 5 Φεβρουαρίου, ως κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση της ΔΗΜ. ΤΟ Νέας Δημοκρατίας Αλμυρού, για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου