ΤΟΠΙΚΑ

Ο μακροβιότερος Μητροπολίτης Δημητριάδος, κ. Ιγνάτιος γιόρτασε τα ονομαστήριά του

ο-μακροβιότερος-μητροπολίτης-δημητρ-908523

Ημέρα διπλής χαράς για την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος η χθεσινή, καθώς γιόρτασε πανηγυρικά και τίμησε τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη κ. Ιγνατίου, επί τη μνήμη της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου, αλλά και την επέτειο των 25 ετών ποιμαντορίας του, γεγονός που τον καθιστά τον μακροβιότερο Ποιμενάρχη της Δημητριάδος από το 1907 και έπειτα.

Ο Μέγας Πανηγυρικός, πολυαρχιερατικός εσπερινός τελέστηκε την παραμονή της γιορτής, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού, συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεωργίου, Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, Καστορίας κ. Καλλινίκου, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου, των Θεοφ. Επισκόπων Ολβίας κ. Επιφανίου (Ορθόδοξη Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας) και Νειλουπόλεως κ. Νικοδήμου (Πατριαρχείο Αλεξανδρείας) και του κ. Ιγνατίου. Τους αρχιερείς πλαισίωσε πλήθος κληρικών και λαϊκών προσκυνητών, αντιπροσωπείες Ιερών Μονών, ενώ παρέστησαν ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νικόλαος Δένδιας, η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ζέτα Μακρή, ο Υφυπουργός παρά των Πρωθυπουργώ κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, οι βουλευτές Μαγνησίας κ.κ. Χρήστος Μπουκώρος, Κώστας Μαραβέγιας και Αθανάσιος Λιούπης και ο δήμαρχος Βόλου κ. Αχιλλέας Μπέος.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, ο οποίος χαρακτήρισε τον εορταζόμενο Άγιο Ιγνάτιο «φλογερό επίσκοπο, φωτισμένο διδάσκαλο και διαπρύσιο κήρυκα της αλήθειας του Χριστού, εμπνευσμένο επιστολογράφο, πεπυρωμένο Ομολογητή και Μάρτυρα».

Απευθυνόμενος στον κ. Ιγνάτιο με αφορμή την στην διπλή επέτειό του, ο κ. Δαμασκηνός διεκήρυξε ότι «υπήρξατε και παραμείνατε «Ιγνάτιος», δηλαδή πεπυρωμένος στον ζήλο του Θεού και στην αγάπη του ποιμνίου σας, με πόθο για τη διακονία σας με λαχτάρα όχι για εξουσία αλλά για μαρτυρία, με το χέρι πάντοτε στο άροτρο και μη στρεφόμενος εις τα οπίσω, με έρωτα για την αγία Εκκλησία, ως κιβωτό σωτηρίας, με διηνεκή μέριμνα να την αναδείξετε λαμπρή και ευπρεπή, με ακάματο κάματο να οικοδομήσετε το Σώμα του Χριστού».

Τιμητική Διάκριση στον π. Ιωάννη Σταθόπουλο

Κατά την διάρκεια του Πανηγυρικού Εσπερινού, ο κ. Ιγνάτιος απένειμε την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της τοπικής Εκκλησίας, τον Χρυσό Σταυρό μετά Διπλώματος, σε έναν σπουδαίο, παλιό κληρικό, τον Πρωτοπρεσβύτερο Ιωάννη Σταθόπουλο, επί σειρά ετών προϊστάμενο και εφημέριο του Ιερού Ναού Αναλήψεως του Χριστού Βόλου.

Χαρακτήρισε τον π. Ιωάννη «δώρο Θεού για τον Επίσκοπο», επαίνεσε το εκκλησιαστικό του ήθος, την ηρεμία, την πνευματικότητα και τον ευχαρίστησε για την ανεκτίμητη προσφορά του στην Τοπική μας Εκκλησία, ιδιαιτέρως δε στον Ναό της Αναλήψεως.

Από την μεριά του, με έκδηλη συγκίνηση, ο π. Ιωάννης τόνισε ότι «αποδέχομαι ευχαρίστως την απόφασή σας αυτή, διότι είμαι βέβαιος ότι προέρχεται από την ειλικρινή διάθεσή σας και αγάπη προς την ταπεινότητά μου».

Στο τέλος του Εσπερινού ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας ευχαρίστησε τους φιλοξενουμένους Αρχιερείς για την τιμητική και αγαπητική παρουσία τους, αναφερόμενος στους στενούς δεσμούς φιλίας και αγάπης, που τον συνδέουν με ένα έκαστο εξ αυτών. Εξήρε την ενότητα της Εκκλησίας μας, που διασώζεται μέσα στο Συνοδικό μας σύστημα, μάλιστα σε δύσκολες συνθήκες, τα τελευταία χρόνια. Ιδιαιτέρως αναφέρθηκε στον πνευματικό τέκνο, στον χοροστατούντα Μητροπολίτη κ. Δαμασκηνό, που χαρακτήρισε «το καλύτερο δώρο του Θεού», στα είκοσι πέντε χρόνια της Ποιμαντορίας του και του ευχήθηκε να πραγματώσει έργο σπουδαίο και μεγάλο στην Μητρόπολη που η Εκκλησία τον έταξε, συνεχίζοντας το έργο των σπουδαίων προκατόχων του.

Πανηγυρική Θεία Λειτουργία

Ανήμερα της εορτής, τελέστηκε πανηγυρική, πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστού Βόλου.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, ο οποίος, παίρνοντας αφορμή από το αποστολικό ανάγνωσμα της ημέρας, παρατήρησε ότι τον Θεό τον βρίσκουμε στην Εκκλησία, «όπου καλλιεργείται και αναπτύσσεται η σχέση του ανθρώπου με τον Θεό, σχέση διαλεκτική».

Αναφερόμενος στον εορτπάζοντα κ. Ιγνάτιο, ο κ. Ιερώνυμος επεσήμανε ότι «μέσα από το έργο της Εκκλησίας, αγωνίζεται να προσελκύει τον λαό προς τον Χριστό, που είναι η απαρχή και εγγύηση της σωτηρίας μας. Το έργο του χαρακτηρίζεται από Χριστοκεντρικότητα, γιατί πρώτα ο ίδιος μόρφωσε μέσα του τον Χριστό…».

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβ. κ. Ιγνάτιος εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τους αρχιερείς, ευχαρίστησε τους άρχοντες του τόπου, «με τους οποίους έχουμε σφυρηλατήσει ενότητα και πνεύμα αλληλοκατανόησης» και από καρδιάς τους πιστούς: «είστε η οικογένειά μου, οι άνθρωποί μου, η καρδιά και η ζωή μου. Αφιερώθηκα σε εσάς και τον τόπο μας και αγωνίζομαι να φανώ αντάξιος των περιστάσεων, ελπίζοντας ότι ο Θεός θα με ελεήσει, θα συγχωρήσει τις αμαρτίες μου και θα μου δίνει την χαρά της συμπόρευσης μαζί σας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου