ΤΟΠΙΚΑ

Αλ. Μεϊκόπουλος:«Ερωτηματικά από την καθυστέρηση της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής»

αλ-μεϊκόπουλοςερωτηματικά-από-την-κ-908164

Την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη διαδικασία πιστοποίησης και επαναλειτουργίας της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεσσαλίας, έφερε στη Βουλή με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας, ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. Ο Βουλευτής επεσήμανε ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας η Μονάδα ήταν αναγκαστικά κλειστή, ωστόσο δεν ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες απόκτησης πιστοποίησης ποιότητας και άφησε αιχμές για μεθοδευμένη απαξίωση της δομής, προς όφελος των αντίστοιχων ιδιωτικών κλινικών.

Όπως ανέφερε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, η Μονάδα Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Θεσσαλίας είναι η μοναδική χρηματοδοτούμενη από το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην Κεντρική Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον, είναι μία από τις ελάχιστες Μονάδες, που λειτουργεί στον δημόσιο τομέα και σε Πανεπιστημιακή Κλινική, ενώ στην τράπεζα κρυοσυντήρησης υπάρχουν αποθηκευμένα περίπου 2.000 έμβρυα.

Με το ισχύον νομικό πλαίσιο για τις Μονάδες Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΜΙΥΑ), ιδιωτικές και δημόσιες, προβλέπεται αδειοδότηση από την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΕΑΙΥΑ), αφού πληρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές αναφορικά με τη στελέχωση, τις κτιριακές υποδομές και τον τρόπο λειτουργίας. Το 2017 ξεκίνησε η διαδικασία αδειοδότησης της Μονάδας, ενώ στα τέλη του 2018 η δομή ήταν έτοιμη να ελεγχθεί από τους αρμόδιους φορείς, προκειμένου να εξασφαλίσει πιστοποίηση για την τήρηση συστήματος ποιότητας και ακολούθως τη σχετική άδεια από την Εθνική Αρχή.

Από τότε μέχρι και σήμερα οι διαδικασίες ελέγχου και λήψης της απαραίτητης για τη λειτουργία της Μονάδας πιστοποίησης δεν έχουν προχωρήσει. Αποτέλεσμα είναι, μετά και την επέλαση της πανδημίας, όπου η Μονάδα παρέμεινε κλειστή, να συνεχίζει να παραμένει αναιτιολόγητα εκτός λειτουργίας εδώ και τρία χρόνια.

«Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες της Θεσσαλίας που θέλουν να μπουν στη διαδικασία της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής δεν μπορούν σήμερα να το πράξουν στη δημόσια τριτοβάθμια δομή της περιοχής, αλλά θα πρέπει να απευθύνονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ή σε ιδιωτικές δομές, με ότι αυτό συνεπάγεται για την αυξημένη οικονομική τους επιβάρυνση», τόνισε ο Βουλευτής. Με την Ερώτησή του, κάλεσε τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει για το πότε επιτέλους αναμένεται να επαναλειτουργήσει η Μονάδα, ώστε να εξυπηρετούνται αξιόπιστα και με χαμηλότερο κόστος οι ενδιαφερόμενοι πολίτες της Θεσσαλίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου