ΤΟΠΙΚΑ

«Ευθύνη του υπουργείου το αδιέξοδο»

ευθύνη-του-υπουργείου-το-αδιέξοδο-908151

Νέος γύρος συνεδριάσεων ξεκινά για τα έξι εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του Π.Θ. με… ορίζοντα την «ακυβερνησία»

Νέο γύρο συνεδριάσεων αναμένεται να ξεκινήσουν τα έξι εσωτερικά μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την εκλογή των πέντε εξωτερικών μελών και κατ’ επέκταση του νέου πρύτανη. Οι συνεδριάσεις θα γίνουν με φόντο την επίσκεψη του γενικού γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, Οδυσσέα Ζώρα και με… ορίζοντα την «ακυβερνησία» για το ίδρυμα από την 1η Μαρτίου.

Ηδη, το συμβούλιο έχει συνεδριάσει 14 φορές και δεν έχει καταφέρει να εκλέξει τα πέντε εξωτερικά μέλη. Τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών είναι 3-2-1, όταν για την εκλογή ενός εξωτερικού μέλους απαιτούνται τέσσερις ψήφοι.

Θα γίνει νέα απόπειρα εκλογής εξωτερικών μελών, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία, ωστόσο, η οικογένεια του Π.Θ. δεν φαίνεται ότι είναι διατεθειμένη να προχωρήσει σε νέα προκήρυξη για εξωτερικά μέλη, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας και τις κατευθυντήριες γραμμές του Οδυσσέα Ζώρα, κρίνοντας ότι μία τέτοια κίνηση είναι στα όρια της νομιμότητας.

Μάλιστα χθες, στο alldep (στο ηλεκτρονικό σύστημα επικοινωνίας των ακαδημαϊκών) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διακινήθηκε κείμενο της «Κίνησης Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης», ομάδας ακαδημαϊκών στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Μελών ΔΕΠ, η οποία περνά στην αντεπίθεση, τονίζοντας ότι «δεν είναι τα τρία πανεπιστήμια υπεύθυνα που σε ένα μήνα δεν θα έχουν διοικήσεις, αλλά το Υπουργείο και οι νόμοι του».

Στο κείμενο η ευθύνη για το αδιέξοδο, στο οποίο βρίσκονται τρία Πανεπιστήμια, ένα εκ των οποίων της Θεσσαλίας, επιστρέφει στο υπουργείο:

«Ο γ.γ. του Υπουργείου Παιδείας Οδυσσέας Ζώρας απευθύνθηκε στους πρυτάνεις και στα εκλεγμένα εσωτερικά μέλη των συμβουλίων των Πανεπιστημίων Μακεδονίας, Αιγαίου και Θεσσαλίας και τους παρότρυνε να καλύψουν το νομικό κενό, προκηρύσσοντας ξανά την υποβολή υποψηφιοτήτων για εξωτερικά μέλη των συμβουλίων διοίκησης. Επικαλέστηκε προς τούτο το «αυτοδιοίκητο» των ιδρυμάτων, τα οποία όμως, με αυτή την διασταλτική ερμηνεία του αυτοδιοίκητου, θα έπρεπε να μπορούν να επιλέγουν το καθένα ποια διάρθρωση θα έχει η διοίκησή του και πως θα εκλεγεί.

Η επιχειρηματολογία αυτή είναι ιδιαίτερα αστεία όταν μεταφέρεται στην πλάτη των πανεπιστημιακών αρχών η ανάγκη να αρθεί ένα αδιέξοδο που είναι καθαρά καρπός μιας ανεύθυνης και προβληματικής νομοθετικής διάταξης, που ορίζει ζυγό αριθμό εσωτερικών μελών – εκλεκτόρων των εξωτερικών.

Η ίδια η σύνοδος των πρυτάνεων υποστήριξε ότι μόνο με νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου μπορεί να λυθεί το θέμα, ζητώντας να μην χρεώνονται τα ίδια τα πανεπιστήμια τις κακές επιλογές του Υπουργείου. Το ίδιο θα έπρεπε να απαιτήσουν και τα ίδια τα πανεπιστήμια στα οποία προκύπτει η δυστοκία με ισοψηφίες 3-3.

Ταυτόχρονα το υπουργείο με τη λύση που προτείνει θεωρεί ότι για το αδιέξοδο με τις ισοψηφίες ευθύνεται το «χαμηλό» επίπεδο των υποψηφιοτήτων για εξωτερικά μέλη, ώστε να χρειάζεται με νέα προκήρυξη να προσελκυστούν νέες, καλύτερες υποψηφιότητες. Είναι σαφές ότι το πρόβλημα δεν είναι η ποιότητα των εξωτερικών μελών αλλά το υψηλό διακύβευμα της επιλογής τους, που οδηγεί τα εσωτερικά μέλη του συμβουλίου διοίκησης σε ομαδοποίηση και πόλωση αντί για σύνθεση και σύγκλιση.

Είναι το νέο αυταρχικό σύστημα διοίκησης που δίνει τη δυνατότητα σε έναν πρύτανη με τη συνδρομή τριών μόνο εσωτερικών μελών του συμβουλίου διοίκησης, επιλέγοντας τα εξωτερικά μέλη του, να ελέγχει πλήρως και ανεξέλεγκτα ολόκληρο το ίδρυμα με πλήθος διορισμένων μελών σε κομβικές θέσεις.

Η Κίνηση Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης (ΚΙ.Π.ΑΝ.) θεωρεί ότι πρέπει να καταργηθούν οι συγκεκριμένες διατάξεις που αφορούν τα συμβούλια διοίκησης, και με ευρεία συναίνεση να καθοριστεί σύστημα διοίκησης με δημοκρατικότητα και λογοδοσία, με βάση ακαδημαϊκές αρχές. Πρέπει όμως άμεσα το υπουργείο να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για άρση του αδιεξόδου που απειλεί τα πανεπιστήμια με διχασμό και ακυβερνησία. Δεν είναι τα τρία πανεπιστήμια υπεύθυνα που σε ένα μήνα δεν θα έχουν διοικήσεις, αλλά το Υπουργείο και οι νόμοι του».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου