ΤΟΠΙΚΑ

Βγαίνουν σκούπες στις συνοικίες

βγαίνουν-σκούπες-στις-συνοικίες-908125

Εξαμελή συνεργεία οδοκαθαριστών από την ερχόμενη Δευτέρα σε κάθε γωνιά της πόλης

Επιχείρηση καθαριότητας στις γειτονιές της πόλης ξεκινά από μεθαύριο Δευτέρα, από την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Βόλου. Συνεργεία οδοκαθαριστών θα προχωρούν σε εκτεταμένες εργασίες καθαριότητας ανά συνοικία, ενισχύοντας το έργο των μονίμων οδοκαθαριστών που σκουπίζουν τρεις φορές την εβδομάδα δρόμους και πεζοδρόμια.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Αποστόλη Μαλαματίνη πρόκειται για προγραμματισμό της υπηρεσίας, που καθυστέρησε να εφαρμοστεί εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. «Με την ολοκλήρωση και της εορταστικής περιόδου, οπότε και όλο το βάρος είχε πέσει στο κέντρο, βγαίνουμε στις συνοικίες», ανέφερε ο κ. Μαλαματίνης.

Βάσει του προγραμματισμού που έχει γίνει, θα συγκροτηθεί εξαμελές συνεργείο οδοκαθαριστών, το οποίο κάθε μέρα, από Δευτέρα έως και Πέμπτη θα βρίσκεται σε διαφορετική συνοικία. Συνολικά οκτώ συνοικίες έχουν ενταχθεί στον προγραμματισμό και συγκεκριμένα: Καπακλί, Νεάπολη, Παλαιό Λιμεναρχείο (Παλιά), περιοχή Ορφανοτροφείου (από εφορία μέχρι Ζάχου και 2ας Νοεμβρίου), Επτά Πλατανίων (περιοχή Μουρτζούκου), Χιλιαδού, Καραγάτς και Ν. Δημητριάδα.

Η επιχείρηση θα ξεκινήσει από το Καπακλί, την Τρίτη το συνεργείο θα βρίσκεται στη Νεάπολη κ.ο.κ. «Αυτό σημαίνει ότι ανά 15 ημέρες, το συνεργείο θα βρίσκεται σε μία συγκεκριμένη συνοικία», εξηγεί ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας για τον τρόπο που θα δουλέψει η επιχείρηση.

Όπως διευκρινίζει, το συνεργείο δεν θα επηρεάσει την εργασία των μονίμων οδοκαθαριστών που θα εξακολουθούν να βρίσκονται στις γειτονιές τρεις φορές την εβδομάδα.

«Θα γίνεται εκτεταμένος καθαρισμός, ακόμη και στο τελευταίο δρομάκι. Θα καθαρίζονται πεζοδρόμια και ρείθρα και ευελπιστούμε ότι σιγά- σιγά θα μειωθεί ο όγκος των απορριμμάτων που θα συγκεντρώνουμε», σημειώνει ο ίδιος. Κατά τις πρώτες ημέρες θα δώσει και ο ίδιος το «παρών» στο μέτωπο των εργασιών καθαριότητας, προκειμένου να διαπιστωθεί πώς δουλεύει το νέο σύστημα.

Σημειώνεται ότι παράλληλα με τους οδοκαθαριστές που θα σκουπίζουν ρείθρα και πεζοδρόμια, όπου απαιτείται, στους δρόμους θα βγουν και μηχανικές σκούπες.

«Αγκαλιάστηκαν οι μωβ κάδοι»

Στο μεταξύ, απολογιστικά στοιχεία με αφορμή τη συμπλήρωση ενός μήνα ανακύκλωσης ρούχων, υφασμάτων και υποδημάτων στους μωβ κάδους, που τοποθετήθηκαν αρχές Δεκεμβρίου σε 80 σημεία της πόλης, έλαβε από την εταιρεία που ανέλαβε τη διαχείριση του συστήματος, ο κ. Μαλαματίνης.

Σύμφωνα με αυτά, μέσα σε έναν μήνα συγκεντρώθηκαν συνολικά 24 τόνοι ρούχων και υφασμάτων, ποσότητα μεγάλη, που δείχνει ότι οι μωβ κάδοι «αγκαλιάστηκαν από τους δημότες».

«Εχει σημασία να τονίσουμε ότι η ποσότητα αυτή συγκεντρώθηκε σε μία… «χαμηλή» περίοδο. Συνήθως οι ανανεώσεις στις γκαρνταρόμπες γίνονται Σεπτέμβριο και την περίοδο πριν το Πάσχα. Σε μία ουδέτερη περίοδο, όπως η τρέχουσα, η ποσότητα ανακύκλωσης ρούχων και υφασμάτων είναι άκρως ενθαρρυντική. Και το σημαντικότερο είναι ότι αυτοί οι 24 τόνοι δεν οδηγήθηκαν στον ΧΥΤΑ», τονίζει ο κ. Μαλαματίνης.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι έως τέλος Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου στην πόλη θα τοποθετηθούν επιπλέον μωβ κάδοι για την ενίσχυση της ανακύκλωσης.

Όπως είναι γνωστό, από τους μωβ κάδους, όπου εναποτίθενται ρούχα, υφάσματα και παπούτσια, τα υλικά συλλέγονται και οδηγούνται στην προδιαλογή. Οσα μπορούν να χρησιμοποιηθούν διατίθενται στην τράπεζα ρουχισμού που έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο της λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου Βόλου για την κάλυψη αναγκών πολιτών, που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση. Οσα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν προωθούνται στην ανακύκλωση.

Σημειώνεται ότι στους καλαίσθητους κάδους υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες. Επισημαίνεται ότι εκεί τοποθετούνται μεταχειρισμένα ρούχα, παπούτσια, κρεμάστρες, τσάντες, κουβέρτες, πετσέτες, παιχνίδια. Τα ρούχα θα πρέπει να μπαίνουν σε κλειστές σακούλες. Δεν επιτρέπονται απόβλητα, γυαλί, μέταλλα και χαρτί.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου