ΤΟΠΙΚΑ

Πότε αναμένεται ύφεση των ιώσεων

πότε-αναμένεται-ύφεση-των-ιώσεων-908099

Σε αυξημένη ετοιμότητα οι γιατροί στο Νοσοκομείο – Σε φυσιολογικά επίπεδα επέστρεψαν οι εισαγωγές νέων ασθενών

Εν αναμονή της ύφεσης του κύματος ιώσεων, εποχικής γρίπης και κορονοϊού που έχει χτυπήσει την πόρτα και της Μαγνησίας με ένταση τις τελευταίες εβδομάδες, βρίσκεται ο ιατρικός κόσμος, καθώς και το Νοσοκομείο το οποίο δέχεται μία σημαντική πίεση με αύξηση εισαγωγών, κυρίως ηλικιωμένων που χρήζουν νοσηλείας.

Το κύμα αυτό θα «ξεφουσκώσει» μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, εκτιμούν οι γιατροί. Μέχρι τότε, χρειάζεται αυξημένη επαγρύπνηση και προσοχή, όπως τονίζουν, εξαιτίας του χειμώνα και των κλειστών χώρων που συνεπάγεται η εποχή.

Σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Μάνδρο, διευθυντή της Παθολογικής Κλινικής στο Αχιλλοπούλειο «το τελευταίο διάστημα το νοσοκομείο φιλοξενεί αρκετά περιστατικά με Covid-19 και άλλων ιώσεων και αναμένουμε αρκετές νοσηλείες με εποχική γρίπη, οι οποίες αφορούν ασθενείς με αναπνευστική ανεπάρκεια και άλλα υποκείμενα νοσήματα».

Για τον λόγο αυτό, ο κ. Μάνδρος επιμένει να συστήνει τον αντιγριπικό εμβολιασμό ακόμη και σήμερα και φυσικά τον εμβολιασμό κατά του πνευμονιόκοκκου, στις ηλικίες που υπάρχουν οι ενδείξεις.

Χαράλαμπος Μάνδρος: Η εποχή που μάς ενδιαφέρει περισσότερο σε επίπεδο αριθμών για αύξηση λοιμώξεων θα είναι από τα μέσα Φεβρουαρίου και έπειτα

Σημειώνει ακόμη πως «είναι λογικό να υπάρχουν πολλές ιώσεις, καθώς τα προηγούμενα δύο χρόνια, λόγω της μάσκας και των lockdown δεν είχαμε. Πάρα πολλά από αυτά που βαφτίζονται γρίπη, δεν είναι, είναι άλλες ιώσεις. Εάν δεν κάνουμε τεστ με τα κλινικά συμπτώματα και μόνο δεν μπορούμε να ξέρουμε αν έχουμε γρίπη».

«Η εποχή που θα μας ενδιαφέρει περισσότερο σε επίπεδο αριθμών για αύξηση λοιμώξεων θα είναι από τα μέσα Φεβρουαρίου και έπειτα», ανέφερε επίσης ο ίδιος και πρόσθεσε: «Στην Ελλάδα συνήθως από τα μέσα Μαρτίου και μετά ο καιρός αλλάζει, γίνεται πολύ πιο ζεστός. Βγαίνουμε περισσότερο έξω, άρα οι συνθήκες είναι πιο δύσκολες για τον κορονοϊό και για όλες τις λοιμώξεις».

Σε ύφεση οι νοσηλείες στην Παιδιατρική

Την ίδια στιγμή, πάντως, είναι ενθαρρυντικά τα νέα για τις νοσηλείες παιδιών, καθώς στην Παιδιατρική Κλινική τις τελευταίες μέρες έχουν αρχίσει και μειώνονται οι εισαγωγές σε σχέση με το διάστημα προ 10 ημερών.

«Το να μεταβαίνουν οι γονείς με παιδιά με απλά συμπτώματα στο νοσοκομείο δημιουργεί προβλήματα και στα εξωτερικά ιατρεία, γιατί πήζουν στον κόσμο, με απλά λόγια. Προβλήματα δημιουργεί και στον ίδιο τον μικρό ασθενή, ο οποίος ταλαιπωρείται σε ένα εξωτερικό ιατρείο, όπου μπορεί να υπάρχουν και άλλες πιο σοβαρές ιώσεις και υπάρχει ο κίνδυνος επιβάρυνσης. Γι’ αυτόν τον λόγο υπάρχει αυτή η ενδιάμεση κατάσταση, η εξέταση του παιδιού από τον οικογενειακό γιατρό, από τον οικογενειακό παιδίατρο, ο οποίος μπορεί να κρίνει πότε ένα παιδί χρειάζεται νοσοκομειακή περίθαλψη ή όχι», επισημαίνουν οι γιατροί του Νοσοκομείου.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου