ΤΟΠΙΚΑ

«Zούμε δημοκρατική εκτροπή»

zούμε-δημοκρατική-εκτροπή-908059

Οι τοποθετήσεις στην παρουσίαση του βιβλίου του Κώστα Βογιατζή, με τίτλο «Νοέμβρης ’73… Πάτρα»

Σύγχρονο νόημα στα γεγονότα του ’73, όπως αυτά αποτυπώνονται στις σελίδες του βιβλίου του πρώην γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Βογιατζή «Νοέμβρης ’73… Πάτρα», δόθηκε σε εκδήλωση που φιλοξενήθηκε χθες στο αμφιθέατρο «Δ. Σαράτσης» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στον Βόλο. Οι ομιλητές έκαναν λόγο για ένα βιβλίο εξαιρετικά επίκαιρο στις μέρες μας και μίλησαν για «δημοκρατική εκτροπή που βιώνουμε και στις μέρες μας».

Στο βιβλίο του ο κ. Βογιατζής παρουσιάζει τα γεγονότα του Νοέμβρη του ’73, όπως ο ίδιος τα έζησε ως φοιτητής του τμήματος Μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο Πατρών.

Όπως ανέφερε ο ομότιμος καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώην γ.γ. του Υπουργείου Παιδείας, Δημήτρης Χασάπης, «πρόκειται για ένα βιβλίο, στους καιρούς που ζούμε σήμερα, με τη Δημοκρατία υπό απειλή, το οποίο είναι κυρίως παιδαγωγικό και δευτερευόντως ιστορικό ή πολιτικό». «Τον Νοέμβρη του ’73 σε όλα τα πανεπιστήμια έγιναν αντιδικτατορικές εκδηλώσεις, αυτό όμως που βλέπω εγώ δεν είναι τα ιστορικά γεγονότα, που έχουν φυσικά μεγάλη σημασία, ούτε οι πολιτικές εκδοχές τους. Το βλέπω με το μάτι του σήμερα. Πώς αντέδρασαν τότε και πώς αντιδρούμε σήμερα σε καθεστώτα που κατέλυαν βασικές δημοκρατικές αρχές», είπε ο κ. Χασάπης υποστηρίζοντας ότι το βιβλίο είναι εξαιρετικά επίκαιρο, «καθώς 50 χρόνια μετά δυστυχώς διαβάζουμε εκδοχές αναθεωρητισμού αυτών των γεγονότων ακόμη και από υπουργούς της Κυβέρνησης». «Είναι ένα παιχνίδι μνήμης που οφείλει να γίνει ιστορία και να μην αμφισβητείται», είπε χαρακτηριστικά.

«Η δημοκρατία είναι από τα επείγοντα αιτήματα της εποχής μας. Βλέπουμε μια κοινωνία που μάλλον αδιαφορεί για την πολιτική και αυτό έχει συνέπειες για το μέλλον μας», είπε από την πλευρά του ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Πολυμέρης Βόγλης. Ο ίδιος χαρακτήρισε πολύτιμο το βιβλίο του Κώστα Βογιατζή «καθώς περιέχει χρήσιμες πληροφορίες για άγνωστες πτυχές του φοιτητικού κινήματος στην Πάτρα. Είναι ουσιαστικά ένα χρονικό του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος».

Την εκδήλωση συντόνισε η επίκουρη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Βανέσα Κατσαρδή, η οποία σημείωσε ότι πρόκειται για ένα βιβλίο όχι απλώς επίκαιρο αλλά «οδηγός για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να δούμε πώς θα ξεπεράσουμε τις σημερινές δυσκολίες». «Ανήκω σε μία γενιά που νομίζαμε ότι ήταν όλα τακτοποιημένα. Η ζωή όμως μας επιφύλαξε πολύ σκληρές μάχες τόσο με τα μνημόνια και τους πολέμους, όσο και με τη δημοκρατική εκτροπή που ζούμε στη χώρα αυτές τις μέρες και για την οποία ολοκληρώθηκε η συζήτηση στη Βουλή», ανέφερε η κ. Κατσαρδή.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου