ΤΟΠΙΚΑ

Εξαρση ιώσεων, χωρίς φάρμακα

εξαρση-ιώσεων-χωρίς-φάρμακα-908009

Γρίπη, ιώσεις και κορονοϊός αδειάζουν τα σχολεία – Φόβοι για κορύφωση των κρουσμάτων

Γρίπη, ιώσεις και κορονοϊός αδειάζουν τις σχολικές αίθουσες από μαθητές και εκπαιδευτικούς που νοσούν σε ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό. Η έξαρση των ιώσεων γίνεται με φόντο το χαμηλό ποσοστό των εμβολιασμών κατά του ιού της γρίπης, αλλά και με σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων στα ράφια των φαρμακείων, που «στερεύουν» ακόμη και από παστίλιες για τον λαιμό, που είναι το πρώτο βήμα αντιμετώπισης μιας λοίμωξης.

Τα παραπάνω τονίστηκαν σε ημερίδα που φιλοξενήθηκε χθες στο αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας, με πρωτοβουλία των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και με φόντο την αύξηση των απουσιών μαθητών και εκπαιδευτικών από τις αίθουσες διδασκαλίας λόγω των ιώσεων.

Σύμφωνα με τον διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, Γιώργο Πολύζο, η επαναφορά των σχολείων στην κανονικότητα μετά από δύο χρόνια πανδημίας, έφερε αντιμέτωπες τις σχολικές κοινότητες όχι μόνο με τον κορονοϊό, που ήρθε για να μείνει, αλλά και με τις ιώσεις. «Και πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, αλλά πιο έντονα μετά, έχουμε πολλές απουσίες μαθητών και εκπαιδευτικών από τα σχολεία του νομού μας. Το ποσοστό είναι μεν μονοψήφιο, ωστόσο αυξάνεται», σημείωσε ο κ. Πολύζος.

Η διευθύντρια Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, Χρυσούλα Κολημήτρα μίλησε για παραδοσιακή έξαρση των ιώσεων, αυτό το διάστημα και μέχρι τον Μάρτιο και υπογράμμισε ότι κυρίαρχο μέτρο πρόληψης είναι ο εμβολιασμός κατά του ιού της γρίπης, που θα πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο. Για τα σχολεία συνέστησε αερισμό των αιθουσών, απολύμανση επιφανειών, νερό και σαπούνι για το πλύσιμο των χεριών σε προαύλια και σχολικές τουαλέτες και χρήση μάσκας, μολονότι δεν είναι υποχρεωτική.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Χρήστος Βενέτης ανέφερε ότι η έξαρση των ιώσεων ήρθε φέτος νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά. Εχει ξεκινήσει από τον Νοέμβριο και αυτό αποδόθηκε στο γεγονός ότι με τα μέτρα προστασίας η μετάδοση των ιών περιορίστηκε και με την απελευθέρωσή τους αυξήθηκε η νοσηρότητα.

Στο μισό οι εμβολιασμοί, χωρίς φάρμακα τα φαρμακεία

Καμπανάκι… «χτύπησε» ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας, Κώστας Ματσιόλης, μιλώντας για έξαρση των ιώσεων που βρίσκει τον πληθυσμό απροστάτευτο, λόγω του μικρού ποσοστού εμβολιασμών και χωρίς όπλα, εξαιτίας ελλείψεων σε φάρμακα που αφορούν από αντιβιώσεις μέχρι και παστίλιες για τον λαιμό.

«Δυστυχώς φέτος έχουν γίνει μόνο 2,6 εκατ. αντιγριπικά εμβόλια έναντι 4,2 εκατ. εμβολίων που είχαν γίνει πέρυσι. Αυτό μας ανησυχεί γιατί σημαίνει ότι οι πολίτες είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στις ιώσεις και ιδίως οι μικρές ηλικίες που είναι και οι πιο ευάλωτες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ματσιόλης.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά», αναφερόμενος και στο μείζον ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων. «Εχουμε ζητήματα με τις αντιβιώσεις ακόμη και με παστίλιες που αποτελούν έναν τρόπο αντιμετώπισης μιας λοίμωξης στα πρώτα στάδια», σημείωσε.

100% πάνω οι νοσηλείες στην Παιδιατρική

Για αύξηση των νοσηλειών στην Παιδιατρική εξαιτίας των ιώσεων σε σημαντικό ποσοστό, που μπορεί να αγγίζει ακόμη και το 100% σε σχέση με τα προηγούμενα δύο -τρία χρόνια, μίλησε εξάλλου, η παιδίατρος- επιμελήτρια Α’ στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Βόλου, Καλλιόπη Τανού. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η Παιδιατρική του Αχιλλοπουλείου δέχεται περιστατικά από τον περασμένο Οκτώβριο.

«Οι ιογενείς λοιμώξεις ήταν πάντα αιτία μεγάλης νοσηρότητας στα παιδιά. Φέτος υπάρχει αυξημένη νοσηρότητα και αυξημένος αριθμός νοσηλειών. Αυτό συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό, επειδή προηγήθηκε η πανδημία, τα παιδιά περιορίστηκαν, δεν εκτέθηκαν στα παθογόνα, ώστε οι μικρές ηλικίες να χτίσουν την ανοσία και άρα έχουν αυξημένη ευπάθεια.

Οι γονείς πρέπει να γνωρίζουν ότι η πρόληψη είναι το πιο βασικό και αυτή αφορά στον εμβολιασμό, που είναι ένα σημαντικό εργαλείο της ιατρικής», τόνισε η κ. Τανού.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου