ΤΟΠΙΚΑ

Στα χαρτιά… έμεινε ο νέος νόμος για τις εξετάσεις οδήγησης

στα-χαρτιά-έμεινε-ο-νέος-νόμος-για-τι-907726

Στα όρια νευρικής κρίσης οι ιδιοκτήτες σχολών λόγω των διαρκών παρατάσεων – Ανέτοιμες οι υπηρεσίες σε εξοπλισμό για να υποστηρίξουν τις αλλαγές

Στα χαρτιά… παραμένει εδώ και ενάμιση χρόνο ο νέος νόμος του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, προκειμένου να διασφαλίσει τη διαφάνεια των θεωρητικών εξετάσεων στη χορήγηση διπλωμάτων οδήγησης.

Με την εφαρμογή του νέου συστήματος, θα αυστηροποιηθεί ο έλεγχος της διεξαγωγής των θεωρητικών εξετάσεων με τον καθορισμό ελέγχου ταυτοπροσωπίας σε δύο στάδια, ενώ προβλέπεται η χρήση ηλεκτρονικών μέσων για εισαγωγή στο εξεταστικό σύστημα, δηλαδή η χρήση ψηφιακών διαπιστευτηρίων με δυνατότητα ταυτοποίησης δύο παραγόντων μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν ακόμη εξασφαλίσει τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό, με αποτέλεσμα το υπουργείο να δίνει διαρκώς παρατάσεις.

Η τελευταία θα διαρκέσει μέχρι 31 Αυγούστου 2023. Μέχρι τότε οι κατά τόπους διευθύνσεις συγκοινωνιών -μεταξύ των οποίων και στη Διεύθυνση Συγκοινωνιών Μαγνησίας- οι αρμόδιοι θα πρέπει να φροντίσουν για την εγκατάσταση και λειτουργία του προβλεπόμενου τεχνικού εξοπλισμού στο εξεταστικό κέντρο υποψηφίων. Το νέο σύστημα, μεταξύ άλλων, προβλέπει παρακολούθηση της διαδικασίας με οπτικοακουστικά μέσα. Στόχος είναι να δοθεί ένα τέλος σε φαινόμενα διαφθοράς και χρηματισμού.

Να σημειωθεί ότι βάσει του νόμου οι Περιφέρειες όφειλαν να έχουν συμμορφωθεί από τις 5 Μαρτίου 2022 και να έχουν μεριμνήσει για την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία του απαραίτητου εξοπλισμού στα κέντρα θεωρητικών εξετάσεων.

Η προθεσμία χάθηκε, αν και το υπουργείο είχε αναθέσει σε εξειδικευμένο σύμβουλο την έκδοση προδιαγραφών, οι οποίες απεστάλησαν στις περιφέρειες της χώρας τον περασμένο Ιούλιο και έπρεπε μέχρι 21 Ιανουαρίου 2023 να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για να ξεκινήσει η εφαρμογή του νόμου.

Ωστόσο, αυτή η παράταση έληξε χωρίς κανένα αποτέλεσμα, με το νέο σύστημα να παραμένει ανεφάρμοστο και το υπουργείο να δίνει νέα προθεσμία μέχρι τέλη Αυγούστου.

Μέχρι τότε οι Περιφέρειες υποχρεούνται να εφαρμόσουν τον νόμο. Το υπουργείο προειδοποιεί ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει αναστολή της διενέργειας των θεωρητικών εξετάσεων σε όποια Περιφέρεια δεν έχει συμμορφωθεί.

Οπως προκύπτει από την αλληλογραφία μεταξύ υπουργείου και Περιφερειών, οι Περιφέρειες εμφανίζονται να αποδίδουν τις καθυστερήσεις αφενός στην περιορισμένη διαθεσιμότητα που εξοπλισμού στην αγορά, αφετέρου στο γεγονός ότι οι διαδικασίες για την προμήθεια (προκήρυξη διαγωνισμών κ.α.), είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες και δεν υπήρχε η δυνατότητα να ολοκληρωθούν μέσα στην προθεσμία που είχε τεθεί.

«Εμείς πιέζουμε για εφαρμογή του νόμου»

Για το θέμα ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδήγησης Μαγνησίας Ιορδάνη Πολατίδη, ο οποίος επισήμανε ότι τοπικά ο σύλλογος πιέζει προς πάσα κατεύθυνση για την άμεση εφαρμογή του νέου νόμου. «Είμαστε υπέρ της διαφάνειας και του εκσυγχρονισμού του συστήματος. Εχουμε εξαρχής τοποθετηθεί θετικά. Είναι πάγιο αίτημά μας η δημιουργία σύγχρονων εξεταστικών μονάδων, που θα είναι πλήρως εξοπλισμένες με τις προδιαγραφές που απαιτούνται, ώστε να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ιορδάνης Πολατίδης: Είμαστε υπέρ της διαφάνειας και πιέζουμε, ώστε ο νόμος να εφαρμοστεί στην πράξη όσο το δυνατόν γρηγορότερα

Στο μεταξύ, σε ένα κλίμα αβεβαιότητας για την επόμενη ημέρα καλούνται να επιβιώσουν οι εκπαιδευτές οδήγησης βλέποντας τις τιμές των καυσίμων μία να αυξάνονται και μία να μειώνονται και την ίδια στιγμή η ζήτηση για διπλώματα να μην είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική, ειδικά το τελευταίο δίμηνο.

Μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού και το διάστημα που έμειναν κλειστές οι σχολές οδηγών, οι επαγγελματίες του κλάδου έχουν να αντιμετωπίσουν την ακρίβεια, καθώς το επάγγελμά τους είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα καύσιμα, τα οποία από τη στιγμή που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία σε γενικές γραμμές συγκριτικά έχουν πάρει την ανιούσα.

Η δαπάνη για την εξασφάλιση διπλώματος ανέρχεται περίπου σε 650 ευρώ. Ο κλάδος έχει πληγεί εξαιτίας της ακρίβειας, ενώ και η έξαρση ιώσεων και τα «σκαμπανεβάσματα» στην πορεία της πανδημίας έχουν επίσης αρνητικό αντίκτυπο.

«Οι σχολές προσπαθήσαμε και προσπαθούμε μέχρι και σήμερα να απορροφήσουμε τις αυξήσεις, ώστε να μην ανεβάσουμε τις τιμές μας» είπε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Πολατίδης, τονίζοντας πως παρότι πρόκειται για ελεύθερο επάγγελμα δεν τίθεται θέμα αύξησης των διπλωμάτων για την ώρα.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου