ΤΟΠΙΚΑ

Τέλος Μαΐου το Δημοτικό Θέατρο – «Ετοιμο, ο κόσμος να χαλάσει»

τέλος-μαΐου-το-δημοτικό-θέατρο-ετοι-907629

Την εξέλιξη των εργασιών επέβλεψε χθες ο δήμαρχος και συνεργάτες του – Εντός των ημερών ξεκινά και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου

«Τέλος Μαΐου το Δημοτικό Θέατρο Βόλου θα είναι έτοιμο, ο κόσμος να χαλάσει», δήλωσε χθες το πρωί, ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, ο οποίος επισκέφθηκε για μία ακόμη φορά το εργοτάξιο για να διαπιστώσει την εξέλιξη των εργασιών. Το κτίριο κόσμημα που αναγεννιέται μέσα από τις στάχτες του και ετοιμάζεται, μετά από 15 χρόνια, να φιλοξενήσει ξανά μεγάλες εκδηλώσεις και παραστάσεις ως το κατεξοχήν «σπίτι του πολιτισμού» στον Βόλο, θα εγκαινιάσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Οι εργασίες στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου προχωρούν. Η εντυπωσιακή σκηνή ετοιμάζεται, η πλατεία και οι εξώστες παίρνουν μορφή. Ωστόσο, ο κ. Μπέος δεν εμφανίστηκε ικανοποιημένος από την πρόοδο των εργασιών. «Αν ήταν ιδιωτικό έργο θα είχε τελειώσει, θα είχε παραδοθεί. Θα περίμενα οι εργασίες να είναι στο τελικό στάδιο, αλλά δεν είναι», είπε μετά από συνάντηση που είχε με τον εργολάβο και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Μετά από 15 χρόνια ετοιμάζεται να ανοίξει τις πύλες του το «σπίτι του πολιτισμού» στον Βόλο

Ο ίδιος απέδωσε τις καθυστερήσεις στη διαδικασία και τη γραφειοκρατία που ακολουθείται για κάθε έργο και στη νοοτροπία υπηρεσιακών παραγόντων. «Οι εργασίες εξελίσσονται σε καλό επίπεδο, η σκηνή προχωρά, όλα είναι προσεγμένα. Αλλά έχουμε καθυστερήσεις που δεν οφείλονται μόνο στον εργολάβο, αλλά κυρίως στις υπηρεσίες. Όπως και να έχει το Δημοτικό Θέατρο θα είναι έτοιμο για τα εγκαίνια. Θα σφίξουν ζωνάρια σε μεγάλο βαθμό. Θα πέσουν όλοι με τα μούτρα, να ολοκληρώσουν το έργο και να κάνει τα εγκαίνια ο Πατριάρχης, στο κτίριο που θα είναι κόσμημα για την πόλη», διαμήνυσε ο κ. Μπέος.

Σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες

Ο ίδιος υποστήριξε ότι μόλις οι εργασίες ολοκληρωθούν, το κτίριο θα είναι πολύ εντυπωσιακό. «Εχει προβλεφθεί και η τελευταία λεπτομέρεια με σεβασμό και αγάπη και θα το χαρούν οι πολίτες του Βόλου», τόνισε ο δήμαρχος Βόλου.

Όπως είναι γνωστό το Δημοτικό Θέατρο Βόλου παρέμενε κλειστό από το 2008, οπότε και σε εργασίες αντικατάστασης κουφωμάτων διαπιστώθηκε πρόβλημα στατικής επάρκειας. Από τότε ξεκίνησαν οι προσπάθειες αποκατάστασης του κτιρίου, που αποτελεί έργο του αρχιτέκτονα Πάνου Τσολάκη, είναι δυναμικότητας περίπου 1.000 θέσεων και άνοιξε επίσημα τις πύλες του στα τέλη της δεκαετίας του ’80.

Προχωρά η εντυπωσιακή σκηνή

Οι εργασίες που γίνονται αφορούν στον φέροντα οργανισμό του κτιρίου με την ενίσχυση των στοιχείων από οπλισμένο σκυρόδεμα και στην αποκατάσταση των βλαβών και αστοχιών που εντοπίσθηκαν λόγω της οξείδωσης οπλισμών και ενανθράκωσης του σκυροδέματος. Η ανακαίνιση του Δημοτικού Θεάτρου αφορά σε εργασίες αποξηλώσεων κουφωμάτων και φθαρμένων στοιχείων, αποκαταστάσεις τοιχοποιιών, επιστρώσεις δαπέδων (φουαγιέ, W.C., σκηνής και βοηθητικών χώρων), νέες επενδύσεις και αντικατάσταση κουφωμάτων. Στις ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες περιλαμβάνεται νέα εγκατάσταση τόσο κλιματισμού όσο και θέρμανσης, νέες εγκαταστάσεις ύδρευσης-αποχέτευσης, ηλεκτρολογικών, πυρασφάλειας, καθώς και συστήματα θεατρικού φωτισμού και οπτικοακουστικών συστημάτων.

Διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου

Παράλληλα με τις εργασίες εντός του Θεάτρου, ξεκινούν εντός των ημερών και οι εργασίες στον περιβάλλοντα χώρο, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος, οι εργασίες θα ξεκινήσουν σε μία εβδομάδα, με δέκα ημέρες. Ωστόσο ο ίδιος δήλωσε… απογοητευμένος από τη γραφειοκρατία.

«Τι να σας πω έχω κουραστεί. Αν δεν είχα εξαγγείλει την υποψηφιότητά μου… δεν θα έβαζα. Είναι κουραστικό όλο αυτό, η γραφειοκρατία, οι ενστάσεις, συμφέροντα, ντροπή. Γι’ αυτό και το κράτος… Αυτή η πατρίδα μου, τι να πω…

Είναι οι νόμοι τέτοιοι που δίνουν το δικαίωμα στον κάθε πικραμένο να ακολουθήσει μια σειρά διαδικασιών χρονοβόρων. Ο περιβάλλων χώρος έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει. Από εκεί ξεκινάς, μπαίνεις μέσα σε έναν χώρο», είπε αναφερόμενος στις καθυστερήσεις που υπήρξαν μέχρι την κατακύρωση του διαγωνισμού για το έργο, το οποίο μπήκε σε περιπέτειες και εξαιτίας του προβλήματος που δημιουργήθηκε με τα μητρώα των εργοληπτικών εταιρειών και το οποίο ξεπεράστηκε μόλις την περασμένη Δευτέρα.

Το έργο ήταν αρχικού προϋπολογισμού 790.000 ευρώ, όμως μετά την έκπτωση το κόστος του διαμορφώνεται 618.915,84€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%.

Η νέα πλατεία που θα δημιουργηθεί δεν θα αναδείξει απλώς το κτίριο του υπό ανακαίνιση Δημοτικού Θεάτρου Βόλου, αλλά επιπλέον θα εξυπηρετήσει την ανεμπόδιστη διέλευση πεζών και θα καταστήσει το σημείο ως χώρο συνάντησης και αναψυχής.

Οι παρεμβάσεις θα γίνουν σε έκταση 3.000 τ.μ. μπροστά από το θέατρο, όπου θα διαμορφωθεί υπαίθριος χώρος πλατείας αναψυχής, αλλά και φιλοξενίας εκδηλώσεων.

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεων θα δημιουργηθεί ενιαίο δάπεδο για να εξασφαλίζεται η εύκολη και ασφαλής κίνηση των πεζών, ενώ θα γίνει πλακόστρωση μπροστά από το θέατρο με πλάκες και μάρμαρο Πηλίου. Θα τοποθετηθούν καθιστικά, θα γίνουν φυτεύσεις δέντρων για να προσφέρουν σκιά στον νέο χώρο της πλατείας και θα εγκατασταθούν νέα φωτιστικά σώματα.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου