ΤΟΠΙΚΑ

Αλ. Μεϊκόπουλος :«Εμπαιγμός των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων η συνέχιση των κρατήσεων στα μερίσματα»

αλ-μεϊκόπουλος-εμπαιγμός-των-στελεχ-907530

Το παράδοξο της συνέχισης των κρατήσεων του ν. 4093/12, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές, στα μερίσματα και για το 2023 επεσήμαναν με Ερώτηση που κατέθεσαν ο Βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και ο τομεάρχης Εθνικής Άμυνας της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. Θοδωρής Δρίτσας.

Στο α.35 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας με τίτλο «Μέριμνα υπέρ του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, εξορθολογισμός της νομοθεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, οργάνωση της Εθνοφυλακής και άλλες διατάξεις», που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπεται η κατάργηση των μειώσεων που επιβάλλονται σύμφωνα με την υποπαρ. Β.3 της παρ. Β του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 (Α΄ 222), στα μερίσματα και στην οικονομική ενίσχυση που καταβάλλουν στους μερισματούχους τους τα Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας και οι Ειδικοί Κλάδοι Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας, αποτελώντας στην ουσία συμμόρφωση με τις αποφάσεις του ΣτΕ που έκριναν αντισυνταγματικές τις μειώσεις που είχαν επιβληθεί στα μερίσματα και στο ΕΚΟΕΜ (Σ-Ν-Α) των μερισματούχων των Μετοχικών Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων, με διατάξεις του ν. 4093.2012.

Ενώ το νομοσχέδιο, για την έστω εν μέρει αποκατάσταση της αδικίας των παραπάνω κρατήσεων, βρισκόταν σε διαβούλευση, στις 29.12.2022, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας υπέγραψε την έγκριση της Απόφασης του Δ.Σ. του Μ.Τ.Α. για τον προϋπολογισμό του έτους 2023, όπου σύμφωνα με το εισηγητικό απόσπασμα, περιλαμβάνονται ως έσοδα και για το 2023 κρατήσεις του ν. 4093.2012. Ομοίως, υπέγραψε την έγκριση της απόφασης του Δ.Σ. του Μ.Τ.Α. για τον προϋπολογισμό του Ειδικού Κλάδου Οικονομικής Ενίσχυσης Μερισματούχων Αεροπορίας (Μ.Τ.Α./Ε.Κ.Ο.Ε.Μ.Α.) του έτους 2023, όπου πάλι περιλαμβάνονται ως έσοδα για το 2023 οι παραπάνω κρατήσεις.

Οι Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. επεσήμαναν ότι αποτελεί εμπαιγμό ενώ επιχειρείται να αποκατασταθεί η αδικία, ταυτόχρονα να εγκρίνονται προϋπολογισμοί που περιλαμβάνουν τις ίδιες κρατήσεις και ζήτησαν εξηγήσεις από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για τη συνέχισή τους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου